Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

20 modele de scari interioare pentru case mici si foarte mici

1-scara de interior din lemn compacta cu doua rampe pentru casa micaDaca ai decis sa-ti construiesti o casa cu etaj sau mansarda, stii deja ca pentru a avea acces la nivelul superior vei avea nevoie de o scara interioara. Toate bune si frumoase, insa daca vorbim despre o casa mica sau foarte mica, intervine urmatoarea problema: ce model de scara ocupa cel mai putin spatiu, asa incat sa nu consume prea mult din suprafata utila a locuintei tale.


In mod normal, arhitectul care iti va concepe proiectul va alege si cel mai potrivit model de scara interioara, in raport cu spatiul si designul viitoarei tale case. Daca insa vrei sa concepi chiar tu proiectul viitorului tau camin sau a unei casute de vacanta, alegerea formei si tipului scarii, precum si a materialelor din care aceasta va fi construita va cadea in totalitate in sarcina ta. Iar daca proiectul la care te gandesti este unul de suprafata mica, atunci si decizia in privinta acestui element va fi mai dificil de luat. De aceea e bine sa faci cunostinta cu cat mai multe idei posibile, cat mai multe modele interesante si ergonomice, asa cum sunt si cele din galeria foto de la finalul articolului de astazi.

Scarile simple, pentru accesul in podul casei

As vrea sa precizez de pe acum ca modelele de scari interioare pe care le-am selectat pentru ilustrarea articolului de astazi sunt potrivite pentru casele mici, unde fiecare centimetru patrat conteaza enorm pentru libertatea de miscare a proprietarilor. Este vorba despre locuinte permanente compacte sau despre case de vacanta sau pentru oaspeti, cu suprafete locuibile mici, care cer o atentie sporita amenajarii si compartimentarii spatiului interior.

Cel mai simplu sau rudimentar model de scara de interior pe care il pot lua in calcul cei care construiesc sau reamenajeaza o casa de dimensiuni reduse este cel folosit de regula pentru facilitarea accesului in podul casei. Desi incomod, mai cu seama pentru copii si persoanele in etate, acest model ocupa cel mai putin spatiu si este cel mai ieftin dintre toate variantele existente. O scara de acest tip poate fi din lemn sau metal, in functie de preferintele proprietarilor si de stilul de amenajare al interiorului.

Scara interioara spiralata

Un alt model compact, care ocupa foarte putin loc si care are si o alura eleganta este scara in forma de spirala. Modele de acest gen pot fi gasite de-a gata in magazinele de bricolaj sau pot fi executate la comanda, avand de regula o structura metalica si trepte din lemn. Cei care doresc, pot solicita confectionarea unui model cu structura metalica si trepte din sticla securizata sau pot opta pentru o scara circulara realizata in totalitate din metal, model care se potriveste de minune atat stilului industrial de amenajare, cat si celui modern sau vintage, de pilda. Un tamplar cu experienta poate executa acest model si din lemn.

Modele de scari interioare integrate in mobilierul din living

Daca pui in balanta nu doar latura functionala, ci si pe cea estetica a unei scari interioare, ar trebui sa studiezi modelele integrate in mobilierul din living, sa zicem. Si pentru ca vorbim despre casele mici, consider ca anume scarile din aceasta categorie sunt una dintre cele mai practice cai de acces in mansarda sau la etajul acestora. Si asta deoarece in timp ce isi indeplinesc cu succes rolul de baza, acestea pot trece complet neobservate, gratie faptului ca sunt parte integranta a unui ansamblu de mobilier.

Iti recomand sa citesti si: Idei de amenajare a spatiului de sub scara interioara.

Prin urmare, cu putina imaginatie si simt practic o scara de interior poate fi integrata in designul bibliotecii din living, in designul dulapurilor din dormitor sau dintr-o bucatarie mica, deschisa spre living. Pentru a o face cat mai putin sesizabila in decor scara trebuie sa aiba aceeasi culoare cu mobilierul in care este integrata si sa fie cat mai ingusta. Prezenta balustradei o va scoate in evidenta, desigur, insa daca nu ai copii mici, te vei descurca si fara acest element de sustinere.

Modele cu dulapuri, sertare si polite dedesubt

Tot din considerente ergonomice multi proprietari de case minuscule aleg sa nu iroseasca spatiul de sub scara interioara (chiar si de sub una compacta), folosindu-l pentru constructia unor spatii de depozitare extrem de importante intr-o locuinta de mici dimensiuni. Acestia umplu golurile respective cu sertare, dulapuri sau polite pe care le folosesc pentru depozitarea cartilor, incaltarilor, hainelor si altor obiecte personale.

Poti vedea mai multe exemple aici: Sertare si dulapuri incastrate sub scara interioara sau in trepte. 15 Imagini.

Dintre toate modelele de scari compacte pentru locuinte mici de mai jos, preferatele mele sunt cu siguranta cele integrate in mobilier sau cele care sunt prevazute cu spatii dedepozitare dedesubt. Tu ce model ai alege?

Sursa foto: Mirtesen

4 răspunsuri la “20 modele de scari interioare pentru case mici si foarte mici”

O alternativă pentru scara din totografia 5 ar fi aici.
Pentru acest tip de scări trebuie acordată atenție la succesiunea pașilor!
Pentru economie de spațiu dar și pentru aspect, scările amenajate ca și mobilier sau spații de depozitare, sînt foarte frumoase.

Am nevoie de scara din fotografia 9 si nu reusesc sa gasesc producatorul scarii (eventual datele de contact)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *