Categorii
Utile

Atentie: E. coli si alte bacterii periculoase in prosoapele de bucatarie

prosoape de bucatarie murdare

Desi pare greu de crezut, in bucataria fiecaruia dintre noi exista lucruri care ne pun sanatatea in pericol si care ii pot interna in spital, cu probleme grave, pe cei mai putin norocosi dintre noi. Si nu este vorba despre cutitele taioase, despre plita fierbinte, ci despre obiecte aparent inofensive precum prosoapele de bucatarie.


Toata lumea stie ca buretii de spalat vase si lavetele trebuie schimbate cat se poate de des, intrucat acestea acumuleaza si favorizeaza dezvoltarea germenilor si bacteriilor. Putini sunt cei care stiu ca acelasi tip de pericole se ascunde si in prosoapele de bucatarie, iar un studiu recent a intarit aceste temeri.

E. coli si alte bacterii periculoase in 49% dintre prosoapele de bucatarie

Studiul a fost efectuat recent si a fost dat publicitatii pe 9 iunie 2018, in Atlanta, de catre cercetatorii Societatii Americane de Microbiologie pe un esantion de 100 de prosoape de bucatarie cu vechimea de o luna, timp in care au fost utilizate si spalate ca in orice gospodarie obisnuita.

Testele efectuate pe toate cele 100 de prosoape dupa doar o luna de folosire au dezvaluit ca 49% dintre acestea contineau bacterii precum E. coli, stafilococ auriu si altele care pot declansa toxiinfectii alimentare severe ce au urmatoarea simptomatologie: febra, vomitat si diaree. Un alt aspect interesant pe care l-a dezvaluit acest studiu este ca in bucatariile in care se gateste mai des carne prosoapele erau contaminate mai ales cu E. coli si diverse specii de Enterococ, iar in familiile mai numeroase si cu un nivel de trai scazut prosoapele au evidentiat o cantitate mai mare de bacterii de stafilococ auriu, acestea din urma fiind mai periculoase, in opinia cercetatorilor.

Cum poti scapa de acest pericol

Inainte de a te grabi sa renunti la prosoapele traditionale de bucatarie si sa te axezi exclusiv pe cele de unica folosinta – o alternativa mai scumpa pe termen lung si deloc ecologica – iata care este recomandarea cercetatorilor Societatii Americane de Microbologie: sa nu lasi niciodata mototolite prosoapele umede dupa utilizare, ci sa le intinzi la uscat, sa te dotezi cu un numar mare de prosoape, asa incat sa le poti spala mai des, schimbandu-le la cel mult 2-3 zile de utilizare. De asemenea, incearca sa eviti sa asezi prosoapele pe tocatoarele si suprafetele umede si murdare de resturi de carne si alimente in general. Desigur ca daca un prosop a fost murdarit mai repede si mai mult decat in mod obisnuit, trebuie inlocuit imediat cu unul curat.

Un alt studiu, efectuat in 2017 de cercetatorii germani de la Universitatea de Stiinte Medicale din Furtwangen, demonstreaza ca numarul bacteriilor periculoase din bucatarie il depaseste pe cel din baia oricarei case. Mai exact, ca urmare a acestui studiu s-a descoperit ca buretii de vase uzati contin mai multe bacterii decat vasul de toaleta, cercetatorii subliniind ca pentru a preveni diverse tipuri de indigestie sau toxiinfectie alimentara este bine sa schimbam buretii si lavetele saptamanal.

Citeste si 10 lucruri din casa ta pe care trebuie sa le arunci la gunoi daca nu vrei sa te imbolnavesti, dar si 9 locuri si obiecte MURDARE din casa pe care uiti sa le cureti cand faci curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *