Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Living si dormitor in aceeasi camera? Idei din care te poti inspira

1-separare vizuala dormitor de living cu ajutorul unei comode tvAmenajarile open space nu includ doar bucatariile amenajate in plan deschis cu livingul, ci si alte combinatii de zone de interes. O combinatie intalnita mai ales in cazul garsonierelor si apartamentelor mici este cea in care dormitorul ocupa o parte a livingului – solutie adoptata pentru obtinerea unui extra spatiu de dormit.


La prima vedere, singura varianta de a dormi in living fara a-i strica aspectul este cea in care canapeaua extensibila este folosita pe post de pat pe timpul noptii. Insa lucrurile nu stau asa, existand multe alte variante prin care se poate amenaja o zona de dormit in perimetrul camerei de zi, dupa cum vei vedea in continuare.

Un pat la inaltime, cu dulapuri dedesubt

Prin construirea unei platforme din lemn intr-o extremitate a unui living ingust poti obtine un loc de dormit confortabil si mai multe spatii de depozitare. Dulapurile sau sertarele pot fi proiectate in partea inferioara a platformei si chiar in treptele acesteia, iar patul (o simpla saltea) poate fi asezat deasupra. Canapeaua, televizorul si celelalte elemente specifice livingului pot fi distribuite in spatiul ramas liber din incapere.

Aceasta solutie poate fi pusa in aplicare in cazul amenajarii garsonierelor cu balconul situat in continuarea livingului. Astfel, prin desfiintarea peretelui ce separa cele doua spatii si prin termoizilarea corecta si inchiderea balconului vei obtine spatiul necesar proiectarii unei platforme ca cea descrisa mai sus. Partea cea mai frumoasa in acest caz consta in faptul ca patul se va situa chiar la ferestrele fostului balcon, oferindu-ti un dormitor cu vedere la oras.

Platformele inaltate – solutii pentru livingurile multifunctionale

Si pentru ca tot am vorbit despre constructia unei platforme inaltate, hai sa-ti prezint alta varianta de folosire a acesteia in amenajarea unui living multifunctional. De aceasta data, platforma nu trebuie sa fie prea inalta, una cu inaltimea de 40-50 cm este suficienta. Deasupra acesteia poti aseza mobilierul destinat zonei de living, iar patul poate fi ascuns sub pardoseala platformei. Patul – o carcasa simpla, cu somiera si saltea – trebuie sa fie dotat cu roti, astfel incat sa-ti fie usor sa-l manevrezi seara, inainte de culcare si dimineata, dupa trezire, cand vrei sa-l ascunzi din nou sub platforma.

Iti recomand sa citesti si: 6 variante prin care poti ascunde patul din living.

Paturile rabatabile la perete integrate intr-un mobilier multifunctional

Folosesc din nou termenul „multifunctional” pentru ca acesta descrie perfect un spatiu cu mai multe arii de interes, cum este si livingul cu dormitor inclus. Iar mobilierul multifunctional transformabil reprezinta o alta solutie de amenajare a unui loc de dormit discret in perimetrul camerei de zi. Din dorinta de a veni in intampinarea celor care se confrunta cu lipsa de spatiu, multi producatori de mobilier au creat ansambluri multifunctionale pentru livingurile moderne, prevazute cu spatii de depozitare, canapele integrate si paturi rabatabile la perete.

Iata cateva modele pe care le gasesti in magaziele romanesti: 8 paturi rabatabile de perete, ideale pentru spatiile mici. Imagini si preturi.

Mobilierul de acest tip este usor de manevrat, are un design modern si asigura o confortabila arie de dormit care dispare intr-un dulap integrat prin simpla ridicare a patului, lasand loc unei canapele perfect functionale.

Paravane care despart zona de living de dormitor

Separarea celor doua arii ale unui living multifunctional se poate face si cu ajutorul paravanelor despartitoare. Acestea pot avea diverse forme si pot fi realizate din diferite materiale, in functie de preferinte. Cand vine vorba despre acest tip de impartire pe zone de interes a unei incaperi solutia mea preferata ramane cea de utilizare a bibliotecilor sau etajerelor fara fund, considerand ca acestea asigura intimitatea necesara, fiind totodata extrem de utile prin spatiile de depozitare pe care le ofera.

Alte optiuni pe care le poti lua in considerare pentru separarea dormitorului de living sunt comodele tv, paravanele despartitoare din sticla, cele din lemn sau materiale care imita lemnul, cele din sfori groase, cele din panza (panourile japoneze, de pilda), cele din metal etc.

Perdelele si draperiile

O solutie ieftina si simpla de despartire a zonei de dormit de cea de zi sunt perdelele si draperiile. Va trebui sa montezi o sina pe tavan, la hotarul dintre cele doua arii de interes ale incaperii comune si sa agati de ea o perdea sau o draperie care va ascunde locul de dormit, oferindu-ti intimitatea necesara.

Separare vizuala cu ajutorul covoarelor

Daca nu ai o problema cu prezenta patului in camera de zi si iti doresti doar sa separi vizual cele doua arii, poti miza pe covorul din zona de living. Trebuie doar sa alegi un covor cu design care capteaza priviri, un model colorat, sa-l asterni in fata canapelei, iar acesta va sublinia cat se poate de clar ca aceea este o zona de activitate separata de restul incaperii.

Mai poti citi si: Modele de covoare care te vor inspira in amenajarea livingului.

Dupa cum vezi, exista multe solutii de amenajare a dormitorului in aceeasi incapere cu livingul, trebuie doar sa o alegi pe cea potrivita tie si casei tale.

Sursa foto: AmazingInteriorDesign

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *