Categorii
Intrebari de la cititori

Vreau sa fac modificari intr-un apartament de 50 mp

bucatarie apartament 50 mp

Buna Victoria. Am un apartament mic, de 50 de mp (2 camere, circular) si m-am hotarat ca din holul de la intrare + bucatarie sa fac un miniliving si o bucatarie. Incaperea este ingusta (2,10) si lunga (5,5). Asadar intrarea este compusa din intrand + debara in dreapta transformata in cuier, dar cu usa de dulap pentru a face trecerea usor la zona de living.


Apoi vine canapeaua in continuarea debaralei, iar in fata un TV , iar in continuare va veni bucataria in forma de U, ultima latura a lui U fiind masa. Intre bucatarie si living: pe partea dreapta o sa fie masca de la tevile de la bucatarie pe care am latit-o de 60 cm cu gandul sa pun frigiderul si apoi sa incep cu mobila. Dar parca frigider langa canapea? Sau sa il incorporez? Cum sa fac trecerea de la canapea la mobila de bucatarie?
In atasament gasesti cum arata apartamentul. Acum usa din stanga inainte de bucatarie nu mai exista, e perete (acolo o sa pun TV) si nici zidul dintre bucatarie si hol.

Intrebare de la Cristina, pe adresa redactiei: Vreau sa fac modificari intr-un apartament de 50 mp.

Un răspuns la “Vreau sa fac modificari intr-un apartament de 50 mp”

Buna, Cristina!

Nu stiu daca nu e prea tarziu pentru alte modificari de structura (si daca tipul peretilor ar permite), dar eu a fi largit holul in contul fostei sufragerii, a camerei mari in care banuiesc ca vrei sa amenajezi un dormitor acum. In acest fel ai fi obtinut un living mai spatios, mai usor de configurat si amenajat. Practic, as fi scurtat livingul vechi pana la usa de acces din holul mic din fata baii, ceea ce ar fi largit o parte a holului mare cu aproximativ 1 metru, din cate imi dau seama acum. COnsider ca este o risipa sa folosesti o incapere de peste 15 mp pentru un dormitor, in contextul in care intregul apartament masoara doar 50 mp.

Revenind insa la configurarea spatiului in formula actuala, iata cum as proceda eu:

– As alege fie un coltar minimalist, compact, pe care l-as aseza cu latura lunga lipita de peretele din stanga si cu cea scurta lipita de debara, fie o canapea simpla.

– Locul de luat masa l-as amenaja intre bucatarie si zona de living, cu masa asezata de-a latul camerei, asa incat sa delimiteze vizual cele doa arii de interes ale spatiului. O masa asezata astfel este mult mai practica si poate fi folosita inclusiv la evenimente cu mai multi invitati, mai cu seama daca vei alege un model cu posibilitate de extindere. Pentru a sublinia prezenta mesei, recomand inclusiv montarea unui corp de iluminat cu design deosebit deasupra acesteia. Respectivul corp de iluminat ii va conferi intregului spatiu o caldura intima, calda si placuta atunci cand celelalte lumini vor fi stinse.

– Mobila de bucatarie poate fi proiectata in forma literei U, pe 3 laturi, asa cum iti doresti, dar recomandarea mea este sa incorporezi combina frigorifica si eventual si alte electrocasnice mari (masina de spalat vase, masina de spalat haine etc) in garnitura pe care o vei proiecta. Daca vei monta locul de luat masa in pozitia recomandata de mine, vei obtine mai mult spatiu pentru proiectarea dulapurilor de bucatarie (pe 3 laturi), insa totodata poti merge si pe o mobila pe doua laturi, lasand un perete liber, ceea ce iti va asigura mai mult saptiu de miscare in incapere si mai cu seama in zona de gatit. In cazul in care vei opta sa mergi totusi pe varianta unei garnituri pe 3 laturi, iti sugerez sa integrezi frigiderul pe latura opusa baii, adica in continuarea canapelei,imediat dupa locul de luat masa, proiectand pe latura respectiva dulapuri mari, din pardoseala in tavan, pe care le vei putea folosi si pe post de camara. Din nou, pentru a le face cat mai putin vizibile, recomand sa le faci albe.

Pentru a aglomera cat mai putin spatiul (sa nu uitam ca bucataria va fi vizibila din clipa in care vei deschide usa apartamentului), recomand sa alegi o mobila in culori cat mai deshcise (chiar si alb lucios), cu cat mai putine elemente decorative. Daca bugetul iti permite, poti opta inclusiv pentru dulapuri fara manere, care pot fi deschise gratie mecanismului tip-on din dotare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *