Categorii
Producatori | Distribuitori | Magazine

Cum va puteti proteja locuinta de incalzirea excesiva si raci in mod ecologic

hoval 1


Realitatea ne demonstreaza ca incalzirea globala nu este nicidecum un mit. Daca declaratiile repetate de genul – anul trecut a fost cel mai cald an din toate timpurile – va suna cunoscute, va explicam in randurile de mai jos de ce. Incepand cu 2001, planeta noastra a avut 16 din cei mai calzi 17 ani înregistrați vreodată.

Anul 2016 detine recordul, fiind declarat cel mai cald an din istorie. Inainte, recordul fusese al anului 2015, respectiv 2014. Asadar, trendul este in mod evident unul de incalzire extrem de accelerata. Cercetatorii subliniaza in mod repetat ca cel mai important factor in ceea ce priveste incalzirea globala este chiar omul si contributia sa la emisiile de dioxid de carbon si gaze de sera.

Creşterea accelerata a temperaturii globale va duce invariabil la eliberarea în atmosferă a metanului de pe fundul oceanelor, dar şi din gheţurile care se topesc. Se estimează că rezervoarele de metan din sedimentele marine echivalează cu 10.000 de miliarde de tone de carbon, iar cele din gheţurile arctice echivalează cu aproximativ 400 de miliarde de tone de carbon. Dacă aceste cantităţi uriaşe de metan vor ajunge în atmosferă, nu vom mai putea face absolut nimic pentru a stopa creşterea temperaturii chiar si cu 10 grade Celsius în decursul acestui secol. Este, cu siguranta, momentul sa facem o schimbare.

In august 2017 intreaga Europa s-a confruntat cu val de caldura extrem, al 4-lea din acest an, supranumit foarte sugestiv de catre italieni – „Lucifer”. In vestul Romaniei s-au inregistrat temperaturi record de 42° C la umbra, iar in acest context, este important sa ne concentram asupra unor solutii ecologice eficiente, prietenoase atat cu sanatatea noastra, cat si cu casa noastra, a tuturor – planeta.

Cum va puteti proteja locuinta de incalzirea excesiva

Sfat 1: Evitati razele soarelui – Pentru a proteja interiorul împotriva încălzirii, trebuie să opriți razele solare, astfel încât să nu poată intra în locuinta in timpul orelor foarte calduroase. In acest scop puteti folosi rolete, jaluzele sau obloane pentru ferestre. Lăsați-le în jos dimineața, astfel încât interiorul clădirii să nu se încălzească, ci sa disipeze direct căldura.

Sfat 2: Ventilati locuinta eficient. Este recomandabil să deschideți ferestrele în timpul verii numai dupa apus, noaptea și dimineața foarte devreme pentru a răci camerele. Cel mai bine este să folosiți ventilația încrucișată cu ferestre și uși care sunt complet deschise. Cea mai eficienta este insa ventilatia prin intermediul unui echipament inteligent de ventilatie, cum ar fi HomeVent Comfort. Sistemul de ventilatie HomeVent® Comfort evacueaza intr-un mod foarte silentios aerul uzat din interiorul casei si furnizeaza constant aer proaspat, filtrat. Atunci cand deschideti fereastra, ceea ce introduceti in casa dumneavostra nu este numai aerul proaspat, ci si praf, zgomot, insecte si polen.

Sfat 3: Mentineti umiditatea la un nivel optim. O condiție suplimentară pentru o viață confortabilă este umiditatea optimă a aerului. În acest scop, este util să păstrați gradul de umiditate cât mai scăzut posibil. Acest lucru creează un climat confortabil în spațiul de locuit, chiar și la temperaturi ridicate ale aerului exterior. În timpul răcirii fără dezumidificare, temperatura aerului din cameră scade, dar umiditatea relativă crește de la o medie de 60% la 80%. Din cauza acestei umidități relativ ridicate, corpul transpiră, iar temperaturile sunt tolerate mult mai greu. HomeVent Comfort asigura locuitorii ca aerul pe care il respira in casele lor este intotdeauna curat, fara polen si contine nivelul ideal de umiditate. Toate unitatile de ventilatie HomeVent economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in casa.

Solutii ecologice – racirea cu ajutorul pompelor de caldura

Răcire pasivă – răcire directă

În cazul răcirii pasive, pompa de circulație este folosită pentru a circula apa rece in circuitul de încălzire și astfel transporta căldura din casa către exterior prin intermediul unui schimbător de căldură. Prin urmare, acest proces este denumit „răcire naturală”. Răcirea pasivă este deosebit de economica, deoarece se realizeaza fara functionarea compresorului. Acest tip de răcire se aplică de obicei la pompele de căldură sol/apa sau apa/apa (pompa de caldura Thermalia vine cu optiunea de racire pasiva, iar cele doua trepte de putere determina o functionare optima, eficienta ridicata si durata mare de viata).

Răcirea activă – comutarea procesului

Răcirea activă este realizată prin comutarea reversibilă a pompei de căldură. Aceasta se realizează prin inversarea circuitul de refrigerare intern. Funcționarea efectivă a pompei de căldură este, într-o manieră simplificată, transformata. Căldura este eliminata din clădire și eliberata în mediul înconjurător. Răcirea activă este posibilă, de exemplu, in cazul încălzirii prin pardoseală și ventiloconvectoare. Ventiloconvectoarele au un schimbător de căldură și un ventilator, putand fi utilizate în combinație cu o pompă de căldură. Apa racita este alimentată în ventiloconvectoare prin intermediul pompei de căldură. Ventiloconvectoare au o eficiență deosebit de ridicată, deoarece aerul din încăpere este aspirat în mod activ. Varianta utilizarii ventiloconvectoarelor este optima avand in vedere ca se poate atat incalzirea, cat si racirea. Acest tip de echipament permitand ca in cazul utilizarii agentului termic de racire, oferit de catre pompa de caldura, evacuarea condensului rezultat. O pompa de caldura cu functie de racire activa este Belaria, oferind cele mai eficiente rezultate datorita ajustarilor de putere.

Avantajele răcirii cu pompe de căldură

Pompele de căldură funcționează eficient și necesită puțină energie pentru a genera energie de răcire sau încălzire. Mediul de transport este unul cu apă, asadar un mediu prietenos cu mediul, netoxic și neinflamabil. În cazul în care pompele de căldură sunt utilizate împreună cu electricitatea verde, aveți certitudinea că locuinta dvs. este ecologică și neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Utilizarea pompelor de căldură promite, de asemenea, capacități ridicate de încălzire și răcire cu un timp relativ mic pentru atingerea temperaturii dorite.

Cu siguranta ca in ceea ce priveste racirea utilizand pompe de caldura presupune si alte abordari in ceea ce priveste realizarea instalatiei termice. Cateva sfaturi in acest sens:

– Nu recomandam ca pentru racire sa se utilizeze sistemul in pardoseala;
– Recomandam racirea prin tavan sau utilizarea ventiloconvectoarelor;
– In cazul utilizarii pompelor de caldura numai cu racire pasiva trebuie avut in vedere ca racirea nu se poate realiza intr-o forma rapida ci necesita un timp mai indelungat;
– Toate cele mentionate trebuie strans coroborate cu recomandarile privind modul de utilizare a ventilarii locuintei pe timp de canicula.

Referinta: Casa unifamiliala in Lozen. Informatii proiect: Localizare: Lozen, Bulgaria; Cladire noua.

Obiectivele investitorului

Principalul obiectiv al investitorului a fost obtinerea unui nivel maxim de confort si un climat sanatos pentru copii si intreaga familie, fara praf, alergeni si senzatia de aer inchis. Toate acestea in stransa legatura cu o investitie rezonabila, costuri reduse cu functionarea si utilizand surse regenerabile de energie. Totodata, s-a dorit un singur echipament pentru a furniza caldura pe perioada iernii, iar in timpul anotimpului calduros sa poata beneficia de functia de racire a aerului. O alta cerinta a investitorului a fost mentinerea nivelului de confort ambiental, chiar si in cazul temperaturilor exterioare extreme.

Solutii

Hoval Belaria® SRM 11kW,  avand un cazan in condensatie pe gaz TopGas Classic drept echipament de rezerva, in combinatie cu un sistem solar cu colectoare UltraSol, stocator apa calda menajera si sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent® FR (250), care garanteaza confortul necesar si ajuta la reducerea costurilor cu incalzirea si racirea. Regulatorul de sistem TopTronic® E asigura o functionalitate de sistem adecvata pentru costuri de exploatare minime, cu o interfata de utilizare usor de inteles si control de la distanta.

Rezultate inregistrate

Rezultatul este uimitor. Casa unifamiliala cu un climat interior sanatos si costuri de functionare mici. Prin posibilitatea utilizarii surselor regenerabile pentru incalzirea, racirea si prepararea apei calde menajere, investitorul are satisfactia ca ajuta la protejarea mediului inconjurator, avand avantajul unui confort maxim. Intregul sistem este controlat cu ajutorul regulatorului TopTronic® E, care aduce un plus de satisfactie clientului prin accesabilitate prin intermediul internetului si siguranta in exploatare chiar si in perioada concediilor. S-a dovedit in mod clar ca solutia de sistem aleasa indeplineste toate cerintele investitorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *