Categorii
Casa pas cu pas

Despre incalzirea prin pardoseala – plusuri si minusuri

incalzire electrica montata sub pardosealaDaca vrei sa te bucuri de confort termic in perioadele reci ale anului, alege sa montezi in casa un sistem de incalzire in pardoseala. Din experienta personala iti poti spune ca este intr-adevar senzational. Am locuit in apartamente racordate la RADET, am locuit intr-o casa incalzita cu centrala pe lemne, in apartamente dotate doar cu calorifere electrice sau aer conditionat, dar si intr-o casa cu pardoseli incalzite electric. Asa ca sunt de parere ca pot face diferenta dintre confortul oferit de fiecare dintre aceste sisteme.


Sistemele moderne de incalzire prin pardoseala nu ofera doar un confort termic incredibil, ci sunt si economice. Insa parerile sunt impartite in privinta economiei, intrucat nu toate sistemele functioneaza la fel, unele fiind electrice, iar altele fiind alimentate cu apa calda provenita de la o centrala termica. Cu toate acestea, parerile sunt unanime in privinta faptului ca prezenta unui astfel de sistem de incalzire si, respectiv, lipsa caloriferelor este de mare ajutor in configurarea interiorului unei case, mobilierul putand fi asezat fara probleme chiar si in zona ferestrei, de pilda.

Ce este ci cum functioneaza incalzirea prin pardoseala

Cum am spus si mai sus, exista doua mari categorii sau tipuri de sisteme de incalzire prin pardoseala:

– Cel electric care exista atat sub forma unor rezistente electrice fixate pe niste covorase care se astern pe pardoseala pregatita in prealabil (izolata termic corespunzator, pentru a preveni pierderile de caldura) si se acopera ulterior cu sapa si apoi cu un finisaj potrivit (gresie, parchet stratificat etc), cat si sub forma unui cablu ce se monteaza direct in zonele pe care vrei sa le incalzesti. Cea de-a doua varianta este mai ieftina, insa montajul propriu-zis dureaza mai mult. In ambele cazuri cablurile de alimentare se conecteaza la un termostat ce se fixeaza pe perete, la inaltimea recomandata de producator.

– Incalzirea prin pardoseala cu apa calda este una formata dintr-un circuit de tevi prin care circula apa calda produsa de o centrala termica. Practic, tevile ingropate sub sapa inlocuiesc caloriferele obisnuite, reglarea temperaturii facandu-se din panoul de comanda al centralei. Pentru un consum economic si o temperatura ambientala placuta si constanta este necesara si prezenta unui termostat ambiental, mecanic sau digital, care ii poate comunica centralei nivelul de temperatura, facand-o sa porneasca sau sa se opreasca, dupa caz. E bine sa stii ca acest sistem poate functiona excelent si in asociere cu pompele de caldura sau cu panourile solare.

In linii mari, acestea sunt cele doua variante care au cunoscut o crestere a popularitatii in randul romanilor, dar e bine sa stii ca mai exista si varianta foliilor radiante montate direct sub gresie sau parchet (chiar si sub cel laminat, sustin producatorii), nefiind necesara ingroparea acestora in sapa. Insa despre acest sistem as vrea sa discutam intr-un articol separat, iar astazi sa ne limitam la cele mentionate mai sus.

Avantajele si dezavantajele incalzirii prin pardoseala

Ca sa poti lua o decizie in cunostinta de cauza trebuie sa stii exact care sunt plusurile si minusurile pardoselilor incalzite. Sa incepem cu avantajele consemnate de utilizatori in cazul pardoselilor electrice:

– Durata de viata lunga. Sistemele electrice au o garantie de 20 de ani si o durata medie de viata de 40-50 de ani.
– Temperatura ambientala este una placuta si constanta, caldura fiind distruibuita uniform in intreaga casa.
– Randament foarte bun.
– Nu se formeaza curenti de aer.
– Nu se usuca aerul in casa, aerul fiind mai racoros si deci mai placut in partea superioara a camerei.
– Previne riscul aparitiei mucegaiului.
– In lipsa caloriferelor, mobila poate fi asezata chiar si langa fereastra.
– Costurile de achizitie si montaj sunt foarte mici comparativ cu ale altor sisteme de incalzire.
– Motaj rapid si usor ce poate fi facut si fara ajutorul unor specialisti, cu conditia sa stii cu se se mananca instalatiile electrice si sa poti lega sistemul la termostatul ambiental.

Dezavantajele incalzirii electrice prin pardoseala:

– Consum mare de curent si facturi mari la energia electrica.
– Nu poate fi montata sub parchet laminat.
– Pozitia mobilierului trebuie stabilita inainte de montarea sistemului de incalzire. Iar daca totusi se va monta mobila deasupra zonelor prevazute cu incalzire, se recomanda alegerea unor piese cu picioare, ca sa permita aerului cald sa circule.
– Se recomanda, de asemenea, sa nu se astearna covoare peste zonele repective.

Plusurile instalatiilor de incalzire prin pardoseala cu agent termic

– Durata de viata lunga. Si sistemul alimentat cu agent termic beneficiaza de garantii mari din partea producatorilor / instalatorilor. Asadar, instalatia din pardoseala realizata din tubulatura PE-XA prin care circula agentul termic are adesea garantie de 10 ani, insa durata medie de viata a unui astfel de sistem este de 30 ani.
– Temperatura ambientala constanta, in conditiile racordarii la o centrala automatizata si bine pusa la punct.
– Si in acest caz, ca in cazul sistemului electric, nu se formeaza curenti de aer, nu se usuca aerul, se mareste suprafata locuibila utila odata cu disparitia caloriferelor, se reduce aparitia mucegaiului si creste protectia impotriva alergenilor datorita modului de circulare a aerului.
– Economie de pana la 25%-30%, atat prin comparatie cu sistemul electric de incalzire prin pardoseala, cat si prin comparatie cu sistemele clasice datorita faptului ca agentul termic care circula prin tubulatura PE-XA ingropata in pardoseala nu trebuie sa aiba mai mult de 50 grade (temperatura pardoselii ajunge la cel mult 30-35 grade), in timp ce in cazul incalzirii cu ajutorul caloriferelor apa trebuie sa fie incalzita pana la cel putin 60 grade.
– Poate functiona si in asociere cu pompe de caldura si/sau panouri solare.

Minusurile incalzirii cu apa calda prin pardoseala

– Costuri de achizitie si montaj ridicate.
– Este o lucrare complexa care consuma mai mult timp si trebuie realizata de specilisti in instalatii.
– La fel ca in cazul instalatiilor electrice prin pardoseala, nici aceasta nu poate fi montata sub parchet laminat sau sub piesele de mobilier.

Unde poate fi montat acest sistem de incalzire

In principiu, in orice spatiu din casa, cu mentiunea ca instalatiile trebuie montate in zone expuse, care nu vor fi acoperite cu mobilier. De pilda, in baie si in bucatarie traseul instalatiei trebuie sa ocoleasca spatiul care va fi ocupat de mobila, wc, cada, cabina de dus, masina de spalat, frigider. In zonele folosite mai rar, cum ar fi holurile, de pilda, poti renunta la incalzire sau poti alege un sistem minimalist, care sa te ajute sa mentii o temperatura ambientala placuta si pardoseala doar usor incalzita.

In ce ma priveste, cunosc foarte bine senzatia pe care o ai atunci cand pasesti descult pe o pardoseala din gresie incalzita desi afara e iarna, ninge si e frig. Sau senzatia placuta pe care o ai cand iti vezi copilul jucandu-se direct pe podea si stii ca nu va raci. Sau placerea de a nu te mai stresa vreodata ca podeaua din baie sau din bucatarie (calda mereu, desi e placata cu gresie) poate fi uda si alunecoasa; cat timp e pornita instalatia, pardoseala va fi mereu uscata. Este minunata si cred ca este cea mai buna alegere pe care o poate face cineva pentru incalzirea locuintei. Desigur ca o instalatie electrica, cum a fost cea din casa in care am locuit pentru o vreme, in urma cu mai mult ani, are un consum mare. Dar daca ai rabdare si banii necesari montarii unui sistem de incalzire prin pardoseala cu agent termic si casa termoizolata corespunzator, te asigur ca este o investitie care merita cu varf si indesat.

Sursa foto: DecadesiLove

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *