Categorii
Casa pas cu pas

Gresia portelanata sau gresia glazurata – care este mai buna

modele de gresie glazurata si portelanata caracteristici

Ai observat cate modele, tipuri si culori de gresie exista in raioanele de finisaje ale magazinelor de bricolaj? Foarte multe. In linii mari insa, acest finisaj modern pentru pardoseli se imparte in doua mari categorii: gresia portelanata si cea glazurata. Cum stii care dintre aceste materiale este mai bun pentru casa ta, care rezista mai bine la uzura si care suporta mai bine diferentele de temperatura sau socurile mecanice?


Montarea finisajelor reprezinta un moment important in amenajarea unei case, fiind penultimul pas inainte de transformarea unei constructii intr-un veritabil camin. Pentru a te asigura de succesul acestei etape e bine sa cunosti foarte bine proprietatile fiecarui finisaj ales, sa stii care este mai potrivit in raport cu stilul de viata al familiei tale si cu nivelul de trafic din casa ta. In cazul gresiei, de pilda, desi te poti gandi ca toate modelele au aceleasi proprietati, e important sa stii ca exista diferente notabile intre placile portelanate si cele glazurate pentru pardoseala.

Gresia portelanata – proprietati si caracteristici

Comparata frecvent cu materiale precum granitul si marmura, datorita proprietatilor sale, gresia portelanata este un finisaj durabil si rezistent la abraziune si la contactul cu agentii chimici (detergenti si produse de curatare), la socuri mecanice, trafic intens, la patare si la variatiile de temperatura. Datorita faptului ca acest finisaj are un grad de absorbtie foarte mic al apei si suporta fara probleme inghetul si dezghetul, este recomandat atat in placarile pardoselilor interioare (bucatarie, baie, hol, casa scarii si chiar si alte spatii din casa), cat si in a celor exterioare, inclusiv in placarea piscinelor.

Placile de gresie portelanata sunt turnate in masa, sunt supuse la temperaturi ridicate (coapte in cuptoare speciale) o perioada mai indelungata de timp, iar decorul de la suprafata fiecarei placi este obtinut prin presare, fiind mat sau cel mult semimat, dar niciodata lucios cum este cel intalnit adesea la modelele glazurate. Practic, daca vei sparge o placa de gresie din aceasta categorie vei observa ca are aceeasi culoare si textura pe intreaga sa grosime, spre deosebire de modelele din cealalta categorie care prezinta diferenta de culoare intre stratul superior (glazura) si cele inferioare.

Caracteristicile gresiei glazurate

Datorita tehnologiei de fabricare a gresiei glazurate acest material destinat finisarii pardoselilor este disponibil intr-o varietate mult mai mare de culori si decoruri. Spre deosebire de placile ceramice portelanate, cele glazurate sunt formate din doua straturi cu caracteristici distincte: cel inferior, mai gros, este de culoarea ceramicii, iar cel superior – denumit glazura – este subtire, adesea cu aspect lucios, in diferite culori si imprimeuri si destul de sensibil la socurile mecanice. Glazura este aplicata pe placile de gresie, iar apoi acestea sunt introduse in cuptor unde sunt coapte la temperatura foarte inalta.

Placile ceramice glazurate nu pot fi folosite in amenajarile exterioare, ci doar in cele interioare, dar si acolo trebuie sa ai in vedere ca nu toate modelele au aceeasi rezistenta la uzura. Recomandarea mea este sa eviti modelele care au rezistenta mica la uzura, pentru a te asigura ca nu va trebui sa refaci placarea pardoselilor prea curand. Explicatia este cat se poate de simpla: gresia glazurata se ciobeste usor in urma socurilor mecanice, nu este foarte rezistenta la abraziune, suprafata sa matifiindu-se, iar imprimeul estompandu-se dupa o anumita perioada de timp si nu este deloc rezistenta la ciclurile inghet-dezghet. In urma ciobirii unei placi, stratul superior se sparge si devine vizibila culoarea stratului inferior al gresiei, iar un defect de acest gen nu poate fi remediat.

Rezistenta la uzura

Ca sa-ti fie mai usor sa stii ce finisaj alegi pentru pardoseala fiecarui spatiu din casa ta, e bine sa stii ca placile de gresie se impart in 5 categorii in functie de rezistenta la uzura semnalata prin valoarea stabilita de PEI (Porcelain Enamel Institute), in baza normei EN ISO 10545-7, dupa cum urmeaza:

– cu PEI 1 sunt notate placile de gresie destinata utilizarii in spatii cu trafic extrem de redus, pe care se calca foarte rar. Din aceasta categorie fac parte, debaralele, interioarele dressingurilor, garderobelor etc.
– cu PEI 2 sunt marcate placile ceramice destinate utilizarii in spatii cu trafic redus, asa cum sunt dormitoarele (nu si camerele copiilor, unde traficul este mult ai intens si socurile mecanice sunt la ele acasa).
– cu PEI 3 este marcata gresia ce poate fi folosita in spatii rezidentiale cu trafic mediu spre intens: living, holul dintre dormitoare, baia, bucataria etc.
– cu PEI 4 sunt marcate placile ce pot fi utilizate in placarea pardoselilor din spatii cu trafic mediu spre intens: livinguri, bucatarii, holuri, bai, casa scarii, dar si in spatii comerciale cu trafic mediu.
– cu PEI 5 sunt placi destinate utilizarii in spatii cu trafic comercial intens si se intalnete doar la gresia portelanata in masa, fiind potrivite atat in amenajarile interioare, cat si in amenajarile exterioare: terase, trotuare, alei etc.

Diferenta de pret intre gresia portelanata si cea glazurata

Prin comparatie, modelele portelanate sunt mai scumpe decat cele glazurate, insa diferenta de pret se reflecta prin durabilitate si rezistenta, adica prin economii pe termen lung. Daca alegi o gresie glazurata si aceasta se ciobeste sau se sparge in urma unei actiuni mecanice, trebuie sa o schimbi, iar acest lucru inseamna consum de timp, efort si bani. Si daca mai iei in calcul si faptul ca poate nu mai gasesti exact acelasi model de placi in magazine si ca astfel va trebui sa schimbi toata gresia, pierderile devin si mai mari.

Ca sa nu te trezesti in neplacuta situatie de mai sus, asigura-te ca atunci cand studiezi oferta de gresie iei in calcul si rezistenta la uzura a modelelor care iti plac. E pacat sa alegi un model doar in baza pretului si culorii si sa constati prea tarziu ca face parte din clasa de trafic PEI 1 si nu poate fi folosit in placarea pardoselii din bucatarie, de pilda. Dar e bine sa stii si ca exista si gresie scumpa si foarte frumoasa, portelanata sau glazurata din clase inferioare de rezistenta la trafic si uzura.

Sursa foto: BobVilla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *