Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Pervazul din bucatarie – cum il poti pune in valoare cel mai bine

1-bucatarie moderna cu blat de lucru si plita sub fereastra


Desi il tratam strict ca pe un accesoriu al ferestrei, pervazul din bucatarie poate fi mai mult de atat. Desigur ca pentru a-l face mult mai util decat este trebuie sa-i schimbam forma si aspectul, insa ideea pe care o voi dezvolta astazi vine sa demonstreze ca un pervaz poate deveni un element util in amenajarea oricarei bucatarii.

Atunci cand ai bucataria atat de mica incat simti ca spatiul de care dispui nu-ti ajunge pentru tot ce ti-ai dori sa ai in aceasta incapere, poti sa te enervezi, poti sa iei in considerare varianta unirii acesteia cu livingul sau balconul sau poti cauta solutii de folosire constructiva a spatiului de sub fereastra. Si asta deoarece pervazul din bucatarie poate fi inlocuit cu un dulap in care poti depozita diverse obiecte si vase de gatit, poate fi transformat intr-un blat de lucru suplimentar etc.

Prelungirea blatului de lucru din bucatarie

Cele mai multe dintre operatiunile care au loc in bucatarie se desfasoara pe blatul de lucru. Curatatul fructelor si legumelor, transarea carnii, prepararea prajiturilor sunt doar cateva dintre operatiunile care au nevoie de o suprafata neteda, libera si curata. Si cand blatul garniturii de mobilier este ocupat de diverse mici aparate electrocasnice transformarea pervazului de sub fereastra intr-un blat de lucru suplimentar devine o gaselnita salvatoare.

Vezi si alte idei aici: Idei faine de organizare a obiectelor intr-o bucatarie mica.

Inlocuirea pervazului cu un dulap si o chiuveta

Printre solutiile mele preferate cand vine vorba desre amenajarea bucatariei este si cea de montarea a chiuvetei sub fereastra. In acest fel chiuveta este scaldata de lumina pe intreaga durata a zilei si se mareste numarul dulapurilor si intreaga capacitate de depozitare a acestei incaperi.

Mai poti citi si: Accesorii pentru chiuveta din bucatarie care iti vor usura munca.

Un loc ingust de luat masa

Daca bucataria este atat de mica si ingusta incat nu ai cum sa o dotezi cu o masa, poti transforma pervazul intr-o masa ingusta la care vei putea servi micul dejun, pranzul sau cina. E drept ca aceasta solutie este potrivita pentru familiile tinere, formate din doar 2 membri, familiile mai numeroase avand nevoie de ceva mai mult spatiu de desfasurare.

Iti recomand sa te inspiri si de aici: Amenajarea unui loc de luat masa intr-o bucatarie mica sau de aici: 12 idei pentru amenajarea unui loc de luat masa in bucatarie.

Pentru bucatariile mai spatioase exista si varianta proiectarii unei mese integrate intr-un ansamblu de dulapuri, masa fiind montata perpendicular cu acestea si cu fereastra, iar in acest fel zona de dining amenajata poate fi folosita chiar si de 4 sau 5 persoane simultan (vezi foto mai jos).

Alte idei interesante gasesti aici: Mese mici pentru bucatarii la fel de mici.

Camara din bucataria ta

Nu cunosc pe nimeni care sa nu considere utila o camara, un spatiu in care sa poata depozita si pastra alimentele neperisabile, unele vase utilizate mai rar sau condimentele pentru gatit. Asa ca, iata, prin proiectarea unui dulap in zona pervazului din bucatarie poti obtine un spatiu de depozitare suplimentar. Iar pervazul propriu-zis – capacul dulapului cu pricina – poate deveni suportul ideal pentru micile aparate electrocasnice: fierbator electric, cafetiera, prajitor de paine etc.

Solutii pentru caloriferul de sub fereastra

Marea problema care poate interveni pentru punerea in aplicare a oricareia dintre ideile prezentate mai sus este caloriferul si, respectiv, intrebarea „Ce se intampla cu el?” Cum probabil intuiesti deja, caloriferul nu poate ramane in spatele dulapurilor despre care iti vorbeam mai sus, deci ar trebui eliminat. Acesta poate fi inlocuit cu un sistem de incalzire prin pardoseala (da, chiar si intr-un apartament de bloc) sau poate fi montat pe perete, in lateralele ferestrei.

Cateva proiecte 100% romanesti in care s-a folosit fara probleme spatiul de sub fereastra bucatariei gasesti aici: Iata cum poti amenaja o bucatarie mica si moderna de doar 6 mp si aici: Bucatarie bucuresteana de 6 mp amenajata practic si eficient.

Exista insa si solutii de compromis: poti pastra caloriferul, proiectand dulapuri in lateralele acestuia si sa decupezi pervazul in zona caloriferului, asa incat sa facilitezi fluxul aerului cald.

Sursa foto: Novate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *