Categorii
Intrebari de la cititori

Solicit ajutor montare lustra, cum leg firele?

Solicit ajutor pentru montarea unei lustre. Vreau neaparat sa termin camera fiica-mii pana incepe scoala. Mai am de rezolvat niste nimicuri si de pus o lustra cu 3 becuri dar nu prea stiu exact ce NU trebuie sa fac ca sa n-o patesc. O sa opresc curentul din tablou si apoi leg firele dupa culoare: verde cu verde, rosu cu rosu? N-am mai facut pe electricianul pana acum si n-as vrea ca prima data sa fie si ultima. hahaha. Sfaturi sau un ghid de montaj?


Intrebare de la Dumitru, pe adresa redactiei: Solicit ajutor montare lustra, cum leg firele?

3 răspunsuri la “Solicit ajutor montare lustra, cum leg firele?”

Daca nu a-ti facut pana acum aveti nevoie de un multimetru ca sa identificati firele. Eventual macar o surubelnita cu verificare de tensiune. Un fir de sus ar trebui sa fie masa. Cate fire aveti sus pe tavan? 2 sau 3?
Daca sunt 2 aveti decat masa (continua) si faza care se porneste/opreste de la bec. La 3 fire aveti o masa si 2 faze care se pornesc/opresc de la bec.
Desigur acestea sunt conditiile ideale. Ce a facut electricianul la instalatia dumneavoastra nu aveti de unde sa stiti. De asta aveti nevoie sa identificati firele.
Cu becul oprit vedeti daca aveti faza la vreun fir cu surubelnita de verificare tensiune . Ii mai spune creion de tensiune.
Bineinteles ca montajul il veti face avand curentul oprit altfel socul atingerii unui fir este fatal..

Aveti grija ca un montaj defectuos riscati sa va curentati la atingerea lustrei sau la schimbarea becului. Daca aveti un vecin electrician chemati-l si va va si explica ce si cum se face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *