Categorii
Intrebari de la cititori

Verificare impamantare prize – cum se face?

Cum pot verifica daca o priza are impamantare? Am cumparat o casa si fostul proprietar zice ca unele prize au (masina de spalat, boiler, plita si cuptor electric), dar vreau sa ma asigur ca asa este si nu a mintit. In ce consta verificarea ca sa-mi pot da seama daca cele despre care mi-a spus au sau nu impamantare?


Intrebare de la Alex83, pe adresa redactiei: Verificare impamantare prize – cum se face?

7 răspunsuri la “Verificare impamantare prize – cum se face?”

Cu un aparat de masura,se masoara tensiunea intre faza si lamela de la impamantare. Dar se mai fac si „smecherii” cu impamantarea,in sensul ca se leaga firul nul si la acea lamela de impamantare.
Pt impamantare trebuie sa aveti 3 fire in doza de aparat(priza de la masina de spalat,plita…) dar si o cutie metalica exterioara unde se imbina platbanda de la impamantare cu firul de legatura,cel de culoare verde-galben din dozele de aparat.

verificarea prizei de pamant se face cumparand i tije de fier beton groasa de peste 10 mm . Se toarna cateva zile (3) cate o galeata de apa unde ai cel mai afant sol in curte dupa care bati cat mai adnc tija .. cel putin 2 metri . Cu un ohmmetru se masoara rezistenta electrica intre priza veche si cea noua MAX 4 OHMI

De ce nu platesti un specialist? E 100 lei si da si buletin. Daca nu vrei asta fa o facultate de profil, dureaza 3 ani dar merita.

Pentru a fac o probă dacă este împământare se montează o siguranză numita diferențial (salvavita) 25 A.montată siguranța.se desface priza (întrerupe curentul când demontezi și montezi o priză sau orice conductor de curent ) se atinge nulu și împamântarea între ele dacă siguranța diferențial se întrerupe înseamnă că descarcă pe partea de impământare dar asta nu înseamnă că poți să stai liniștit pt.că nu poți să ști cât descarcă din tensiune atunci o să îți trebuiască un aparat special de măsurat , ce măsoară cât descarcă împământenite doar că nu este deloc convenabil să îți cumperi unul dacă nu ești de meserie costă destul de mult . Ascultă și sfatul colegului CONION Eu te sfătuiesc să rogi un electrician să te ajute dacă nu ai mai făcut va fi mult mai sigur și pt.tine .SFATUL MEU ESTE NU VĂ IMPLICAȚI DACĂ NU SÂNTEȚI DE MESERIE CHEMAȚI UN. ELECTRICIAN NU SE GLUMEȘTE CU “CURENTUL”

TUDOR POPESCU : o sa-ti explic de ce metoda descrisa de tine este riscanta si nu merita.

Daca sti cum functioneaza un ohmetru o sa-ti dai seama ca metoda descrisa de tine nu e sigura.

Pentru a verifica rezistenta un ohmetru trimite un voltaj mic si un curent slab prin borna minus (-) al aparatului si masoara tensiunea/curentul pe borna plus (+) al apratului.
Folosing legea lui ohm calculeaza rezistenta.

Toate bune si frumoase, dar problema e ca testul se face la un curent foarte foarte mic (vorbim de miliamperi) pe cand eu vreau sa stiu daca impamantarea mea duce ZECI de amperi.

Din pacate ‘metoda asta’ e foarte des intalnita si recomandata de multi.

Initial am vrut sa realizez singur impamantarea la casa , ca la aia „batrani” bagi un fier in pamant, legi la prize si gata …

Eh … dupa ce m-am documentat mai mult mi-am dat seama ca nu stiu cu ce se mananca si am sa chem un electrician .. sper doar sa dau de unul care are habar si nu lucreaza dupa ureche…

Priza de impamantare se masoara cu un aparat special numit (TELUROMETRU) construit pentru masura de rezistivitate a solului, are doi electrozi de test care se infig in sol la o distanta de minim 6 unul de celalalt iar al treilea electrod pentru test este chiar electrodul zincat infipt in sol cel putin la 1,5 m (depinde de rezistivitatea solului) daca constatati ca sunteti peste valoarea maxima permisa (exemplu in Belgia max. 30 ohm) mai adaugati un electrod pe care il inseriati cu primul ori cu plat-banda ori cu cablu de impamantare de minim 16 mm patrati (evident sectiune nu diametru!). Pentru aceasta masura normal trebuie sa faceti apel la un electrician deoarece aceste aparate de test sunt relativ scumpe cam de la 400€ in sus si deci nu sunt la indemana oricui. O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *