Categorii
Intrebari de la cititori

Amenajare mansarda 60 mp, parchet si pereti albi

Buna, va rog sa ma sfatuiti cu privire la amenajarea unei mansarde de 60 mp. In momentul de fata are parchet si pereti albi. Pot transmite fotografii pentru exemplificare. Multumesc frumos.


Intrebare de la Raluca, pe adresa redactiei: Amenajare mansarda 60 mp, parchet si pereti albi.

10 răspunsuri la “Amenajare mansarda 60 mp, parchet si pereti albi”

Buna, Raluca!

Te rog sa ne trimiti imagini si o schita cu dimensiunile mansardei la andrei@casadex.ro 🙂 Noi le vom atasa mai jos, intr-un comentariu si apoi vom reveni cu un raspuns pentru tine.

Am primit pe mail poze si text de la Raluca:

„Buna, transmit fotografiile mansardei. Mansarda are 60 mp si ne gândeam că destinația acesteia sa fie in afara de spatiu de depozitare si in zona de relaxare, distractie pentru copii preadolescenti sau chiar un altfel de living.

Prima imagine arata intrarea în mansarda si ne-am gândit că ar trebui să avem în vedere o formă de protecție pentru copiii mai mici. Multumesc mult. Raluca”

Multumesc pentru poze, Raluca 🙂 Nu ai putea sa-mi trimiti si o schita cu dimensiunile mansardei, te rog?

De asemenea, te rog sa-mi spui mai clar la ce te gandesti cand spui „spatii de depozitare”. Ai nevoie de dulapuri pentru haine, unelte, obiecte pe care nu le vrei la vedere sau vrei o solutie de depozitare pentru carti, jucarii, jocuri, amintiri etc?

Am nevoie de dulapuri pentru haine/obiecte pe care le folosim sezonier si pe care nu le vreau la vedere, intre acele coloane cel mai probabil, iar zona din mijloc sa fie utilizata ca living.Admit ca poate fi luata in discutie si depozitarea cartilor si a jucariilor (ca o biblioteca), insa doar pentru a marca un colt de studiu. Transmit in curand si o schita cu dimensiunile spatiului.

Am primit schita cu mansarda de la Raluca. Atasez mai jos text + poza:

„Buna,
Am revenit cu o schita a mansardei, făcută de mine, sper sa fie cat de cat ok, având în vedere că nu sunt de meserie arhitect:)).
Dacă se compara cu fotografiile trimise, sper sa fie usor de identificat stâlpii construiți deja.
Multumesc frumos.”

Multumim pentru schita, Raluca!

Eu as fi construit spatii de depozitare cu inaltimea de 60-100 cm in spatele tuturor coloanelor, integrandu-le si pe acestea in structura politelor si dulapurilor respective. Altfel, cred ca prezenta lor nu poate fi justificata, in sensul ca vor parea mereu in plus. Astfel ca pe peretele lung as construi etajere deschise mai scunde in care pot fi depozitate carti, jocuri de masa, niste cutii impletite frumoase in care pot fi pastrate accesorii textile (pleduri, pernute moi etc) si alte maruntisuri, iar pe peretele din dreapta as proiecta/construi dulapuri inchise cu usi albe care pot suplimenta necesarul de spatii de depozitare ale casei.

E drept ca in acest fel vei avea o sumedenie de rafturi si dulapuri, dar ideea este ca nu trebuie sa le umpli neaparat pe toate, iar spatiile de depozitare nu prisosesc niciodata nimanui. Unele polite pot fi lasate libere (goale), altele pot fi transformate in mini galerii foto in care pot fi asezate fotografii din colectia personala. De altfel, si coloanele pot fi decorate apoi cu un ceas fain, niste decoratiuni care ii reprezinta pe cei care vor folosi in mod constant livingul (poate niste instrumente muzicale, viniluri sau postere, machete de masini sau biciclete in miniatura etc).

In ultima instanta poti reduce numarul dulapurilor si etajerelor sau poti proiecta dulapurile inchise la aceeasi inaltime cu etajerele, asa incat partea superioara a acestora sa poata fi folosita (macar partial) in calitate de spatiu de relaxare si loc de lectura, acoperite fiind cu niste saltele colorate si cu pernute moi. Sau, daca respectivele coloane sunt rezistente si solide, poti agata unul sau doua hamace in coltul din stanga sus al mansardei. Asa, pentru o nota amuzanta si tinereasca a decorului si pentru a obtine un spatiu de relaxare diferit.

Pe peretele din partea inferioara a schitei as monta un semineu electric sau unul pe bioetanol si televizorul, eventual integrate intr-un ansamblu minimalist (o comoda scunda desfasurata pe lung. In fata televizorului as aseza o canapea mare, mai exact un coltar supradimensionat confortabil, iar in zona din faza scarii de acces in mansarda as amenaja un spatiu dedicat jocurilor de masa pe care l-as dota fie cu un coltar si doua fotolii, in centrul carora as aseza o masa destul de mare, fie cu o masa inconjurata de mai multe perne de pardoseala.

Si corpurile de iluminat vor cantari destul de greu in aspectul final al mansardei, dar si covoarele (cate unul pentru fiecare dintre cele doua zone pe care le-as amenaja eu) si decoratiunile de pe pereti. Spre exemplu, si zona din fata scarii ar trebui decorata intr-un fel: fie prin crearea unei galerii foto, fie prin accentuarea peretelui cu ajutorul unui finisaj deosebit (caramida aparenta cu aspect uzat s-ar potrivi minunat) etc.

Cam acestea ar fi, in linii mari, ideile in jurul carora as gandi amenajarea mansardei imense pe care o ai.

Am primit poze si text pe mail de la Raluca, le atasez mai jos:

„Buna, Multumesc tare mult pentru cele trimise, am desprins cateva idei care ni se potrivesc chiar foarte bine, respectiv cele referitoare la spatiile de depozitare atat deschise cat si inchise, mai ales ca spatiul dintre coloane nu poate fi folosit la altceva, cum bine ai mentionat si tu.
Nu mi-a fost clar ce anume numesti parte inferioara a schitei, unde ar fi ok de montat semineul, tv si coltarul supradimensionat, daca acestea sunt fata in fata cu zona de acces in mansarda (am schitat atasat cum am inteles eu). Eventual cateva link-uri cu modele de urmat, ar fi de ajutor.
Am omis sa scriu daca recomanzi un model de malustrada sau protectie pentru zona scarilor (foto 2), pentru a limina riscul de a cadea in cazul copiilor?

De asemenea voiam sa te intreb daca exista posibilitatea de a ne intalni sau a discuta telefonic si eventual vizionarea spatiului respectiv, pentru a clarifica eventuale neclaritati?
Multumesc frumos,
Raluca”

Nu, cand vorbeam despre semineu si tv ma refeream la peretele liber din zona coloanelor (peretele opus sirului de 5 sau 6 coloane) pe care am vazut ca exista un calorifer si parca un set de prize, daca nu gresesc. Coltarul l-as aseza cu spatele spre coloanele respective. Practic, acolo as vedea cel mai potrivit loc petru zona de relaxare din fata tv-ului. Iar spatiu pe care l-ai indicat tu in schita (daca mi-ai fi furnizat o schita cu dimensiunile exacte ale peretilor, coloanelor etc. poate as fi reusit sa creionez si eu o schita orientativa, o simulare de amenajare) il recomand pentru amenajarea unui spatiu dedicat jocurilor de masa (vezi descrierea din mesajul de mai sus).

Daca aveti copii mici care pot fi in pericol din cauza scarii interioare cosider ca este obligatoriu sa asigurati aria respectiva cu o balustrada. Pentru siguranta totala puteti opta pentru un soi de paravan despartitor construit din stinghii verticale de lemn care sa fie montat atat pe partea din stanga cum privesti utima poza trimisa, cat si in partea dreapta deasupra peretelui scund care exista deja. Insa pentru a preveni eventualele posibile accidente (daca exista in familie copii care nu inteleg riscul de a te rostogoli pe o scara) recomand ca trecerea propriu-zisa sa fie si ea dotata cu un gard de protectie special conceput pentru protectia copiilor, acesta fiind un element temporar, pana la cresterea micutilor. Stinghiile de lemn despre care iti vorbeam prezinta avantajul ca arata foarte bine in decor (pot fi in ton cu pardoseala) si ca nu obtureaza trecerea luminii. Vezi un exemplu in acest sens in imaginea cu numarul 8 a galeriei foto din urmatorul articol: https://www.casadex.ro/2018/05/modele-de-paravane-despartitoare-pentru-compartimentarea-interioara/

Sper ca am reusit sa ma exprim mai clar de aceasta data 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *