Categorii
Intrebari de la cititori

Constructie soba in casa existenta – se poate?

Am cumparat o casa de vacanta la tara intr-o zona de munte. Dar am constatat in vara asta ca in localitatea unde e casa sunt pene de curent dese si ne facem griji pentru la iarna cand vom avea nevoie de incalzire si daca curentul va tot pica centrala nu are cum sa functioneze. Ne-am gandit sa ne construim o soba dar nu stim daca e posibil sa facem asta acum la casa existenta sau trebuia neaparat prevazuta din timpul constructiei?


Intrebare de la Ioan, pe adresa redactiei: Constructie soba in casa existenta – se poate?

3 răspunsuri la “Constructie soba in casa existenta – se poate?”

Bună ziua!
Se poate! Dar mai întîi vă gindiți la horn (ridicare, traseu horn, străpungere acoperis, cât costă) şi apoi la sobă.
Cu stimă şi respect.

Dar n-am putea sa construim cos aparent, ca nu stiu cum sa-i spun altfel, adica lipit de peretele exterior al casei? Ce cos sa cumparam si ce inaltime ar trebui sa aiba pentru o soba de dimensiunea 1 m latime, 50 cm adancime si 2 m inaltime?

Bună seara!
1. Sunt diverse soluții de construit coșul de fum. De la cele ceramice la cele din inox. Inălțimea coșului se stabilește funcție de înălțimea coamei și direcția predominantă a vântului. Cel mai bine discutați cu un specialist în domeniu care vă poate face o vizită la fața locului. În principiu cei care vând sobe comercializează și cosuri de fum și au echipe de instalare proprii sau agreate. Eu am coșul zidit, lipit de un perete exterior și cu străpungere acoperiș și prevpzut din faza de proiectare și apoi la faza propriu-zisă de construcție.
2. Pentru lipsa energiei electrice sunt și alte soluții. Generatoarele de curent sau ups pentru centrale. Sursa UPS unda sinus 600VA poate alimenta consumatori de pana la 420W (maxim). Cu un acumulator de 80AH și la un consmum de 100W (centrala termică) aveți o autonomie de aproape 7 ore. La un pret de 600 lei, fără acumulator, mie mi se pare o soluție mult mai elegantă și nu așa costisitoare ca cea dorită de dumneavoastră (sobă, coș, achiziție lemne, tăiat lemne).
Cu stimă și respect!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *