Categorii
Utile

Cum faci sa reduci costurile la constructia casei – 9 ponturi

pereti-drepti-zidarie


Daca vrei sa-ti construiesti o casa dar nu dispui de prea multi bani, nu trebuie sa renunti la acest vis, ci sa cauti solutii de a reduce costurile pe care le implica acest demers. Cu un plan bine pus la punct si cu disponibilitatea de a te implica activ in procesul de constructie vei reusi sa economisesti sume importante de bani.

Costurile de constructie si finisare ale unui imobil pot varia in functie de deciziile pe care le vei lua pe parcursul acestei aventuri. Daca esti novice in acest domeniu si nu stii cum anume poti economisi la constructia casei, www.casadex.ro iti vine in ajutor.

Proiectul casei

Nu te poti apuca de construit fara un proiect parafat si avizat. Asa ca, iata, primul moment spre realizarea visului este si primul in care poti economisi o suma considerabila de bani prin alegerea proiectului viitoarei tale case. Ai observat ca mobila de bucatarie standard, pe care o gasesti la liber in magazine, este mai ieftina decat cea realizata la comanda, adica decat cea personalizata? Ei bine, exact asa stau lucrurile si in cazul proiectelor de casa. Cele tip sunt mult mai ieftine decat cele personalizate, realizate conform doleantelor beneficiarilor si in plus, au deja aproape toata documentatia tehnica necesara, ceea ce inseamna ca te poti apuca de treaba aproape imediat.

Exceptand anumite situatii, cum ar fi un teren deosebit de mic sau ingust sau un teren situat in centrul unui oras, unde se impun anumite restrictii de design si regim de inaltime etc, in toate celelalte cazuri pot fi alese proiecte de case tip, adica de-a gata. Acestea sunt disponibile atat in birourile de arhitectura, cat si in multe birouri de proiectare din orice oras al tarii.

Forma casei

Daca vei alege un proiect de casa complex, cu fatade rotunjite, multe balcoane si terase sau cu cine stie ce alte elemente neobisnuite trebuie sa te pregatesti pentru costuri finale mari. Pe de alta parte, alegand un proiect simplist de forma patrata sau dreptunghiulara vei reduce substantial din pierderile de material si in acest fel vei reusi sa economisesti nu doar la faza de proiect, ci si la cea de constructie a casei.

Forma acoperisului

In stransa legatura cu proiectul si deci si cu forma casei este si acoperisul: cu cat mai complex este proiectul pe care il vei alege, cu atat mai multe ape va avea acoperisul. Iar un acoperis cu multe ape este unul foarte scump. Daca vei alege un proiect simplu, cu o casa in forma unui dreptunghi sau patrat vei avea un acoperis mai simplu si mult mai ieftin, in doar doua ape.

Forma si dimensiunea ferestrelor

Pentru a reduce costurile de constructie ar fi bine sa tai de pe lista ferestrele de dimensiui atipice sau de forme neobisnuite si sa alegi sa-ti dotezi casa cu ferestre de dimensiuni standard. Ai in vedere ca e mai important sa-ti cheltuiesti banii pe o tamplarie exterioara de calitate din punct de vedere termic decat pe niste ferestre cu forma si dimensiuni iesite din tipare. Tine minte ca orice abatere de la norme genereaza costuri suplimentare.

Tipul de constructie

Noi, romanii, facem parte dintre cei care considera ca zidaria clasica din caramida este cea mai buna optiune cand vine vorba despre constructia unei case si cumva excludem orice alta varianta. Insa daca aruncam o privire in curtile altor popoare (includ aici si popoarele nordice, unde iarna tine destul de mult) putem observa cat de multi aleg varianta caselor din panouri prefabricate, din lemn sau pe structuri metalice. Acestea reprezinta o alternativa mai ieftina la zidaria traditionala, oferind totodata confortul termic dorit, in conditiile aplicarii unui termosistem adecvat. In plus, se pare ca acest tip de constructii pot fi finalizate intr-un interval de timp mai scurt, ceea ce presupune economie de timp, iar timpul – cum bine stim cu totii – inseamna din nou bani.

Constructia casei in regie proprie sau cu firma autorizata

Daca nu-ti faci griji in privinta banilor cel mai simplu este sa contractezi o firma de constructii care sa se ocupe de tot ce implica procesul de constructie a unei case. Daca insa bugetul de care te dispui este unul mai limitat poti lua in considerare constructia in regie proprie. Dar trebuie sa stii ca acest lucru te obliga sa fii prezent in toate etapele constructiei, sa alergi dupa documentatia si avizele necesare, sa cumperi materialele de constructie, adica sa te implici activ in constructia propriului camin. Si mai trebuie sa stii ca legea te obliga sa angajezi un diriginte de santier care sa supervizeze toate etapele constructiei si ca singurele persoane care pot lucra la constructia casei tale gratuit sunt membrii familiei, toti ceilalti trebuind sa fie angajati cu forme legale. Cert este ca, in opinia specialistilor, mergand pe varianta construirii in regie proprie poti economisi intre 10 si 20% din valoarea casei.

Alte modalitati de reducere a costurilor de constructie

Pentru a reduce considerabil cheltuielile e bine sa iei in considerare si urmatoarele aspecte in constructia casei tale:

– Daca ai o masina te gandesti probabil ca vei avea nevoie si de un garaj pe langa casa. Inainte de a-l construi sau de a-l include in planul de constructie trebuie sa ai in vedere ca si constructia acestuia implica niste costuri. Si nu putine. Daca vei accepta idea de a-ti parca masina sub cerul liber in curte sau in fata portii, asa cum o fac toti cei care locuiesc la bloc, vei reusi sa mai scutesti niste bani. Si apoi, un garaj poate fi construit si peste un an sau doi de la mutarea in casa.

– Beciul este cu sigurata foarte util pentru toti cei care obisnuiesc sa prepare dulceturi, muraturi si alte tipuri de conserve pentru iarna, precum si pentru pastrarea fructelor si legumelor. Insa constructia unui beci implica costuri uriase si daca nu dispui de prea multi bani in acest moment, renunta la el sau amana constructia lui pentru mai tarziu. Ce-i drept, dupa constructia casei beciul va trebui construit intr-o alta parte a curtii.

– Desi foarte frumoase, lucarnele si alte elemente de acest gen genereaza costuri suplimentare. Renunta la toate acestea si vei reusi sa reduci din cheltuieli.

2 răspunsuri la “Cum faci sa reduci costurile la constructia casei – 9 ponturi”

Bună seara!
1. Proiectul casei. Nu știu câți au avut și proiectul de instalații termice, sanitare și electrice. Toate acestea ar trebui dezbătute și parafate încă din faza de proiectare. Reduce considerabil stresul beneficiarului (unde să le monteze, timp pierdut pe la diferite magazine) și consumul de materiale. Asa este că mobila de bucătarie făcută la linie mai ieftină, dar și calitatea acesteia nu chiar cea prezentată. Pe scurt, pentru cei care nu se pricep ar fi bine să aibă și proiectele sus menționate pentru evitarea discuțiilor cu meseriașii/ constructorii și alergătura inutilă. Când se iesă de la arhitect trebuie sa vizualizați casa la exterior și la interior. Este un câștig enorm.
2. Forma casei. Folosirea dreptunghiurilor sau patratelor duce înapoi la standardizarea construcțiilor, apar iarăși acele louințe pătrate și urăte la vedere. Ar trebui stabilită o standardizare referitoare la culorile folosite pe fațade și acoperiș, materiale folosite la construcție și acoperis funcție de zona în care se construiește.
3. Forma acoperișului. Din punctul meu de vedere acesta este punctul central al vederii. Tare aș vrea să vad un acoperiș în 2 ape, respectiv 4 ape pe o casa cu un nivel. Da, este mai ieftin. Nu, arată înfiorător. Ajungem iar la faza de proiectare.
4. Forma si dimensiunea ferestrelor. Oare aceste ferestre standard respectă iluminarea naturală a camerei (Svitrata să fie 1/10 din suprafata camerei) și Conditia ca Hgeam+Hpgt;Profunzime cameră.
5. Tipul de constructie Problema se reduce la bani. Dacă costurile pe orice altă structură sunt mai mari decăt zidăria clasică sau invers, benericiarul alege. În afară de hale, eu personal nu am vazut case făcute din panouri. Partea de zidărie este cea mai ieftină construcția casei iar structura de rezistență cea mai scumpă (indiferent că este din beton armat, structura metalică sau lemn).
6. Constructia casei in regie proprie sau cu firma autorizata. De preferat firmă autorizată și supravegheată de dirigintele de șantier
În momentul construcției unei case trebuie ne gindim că facem un lucru nestandardizat și aceasta implică consum de resurse.
Cu stimă și respect!

1.Daca iti doresti O CASA = A TA !!!!, altceva ….. fata de un apartament intr-un bloc….. si respecti cele enumerate mai sus, in articol, mai bine stai la bloc!
2.Casa „costa” si dupa ce ai construit-o. Sunt cheltuieli si activitati suplimentare fata de „comoditatea de la bloc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *