Categorii
Utile

Cum previi producerea unui incendiu in casa – Masuri de siguranta

pompieri incendiu casa in flacariIncendiile reprezinta una dintre cele mai mari temeri ale proprietarilor de case si apartamente. Anual, foarte multi oameni isi pierd viata sau sunt raniti in incendii domestice, motiv pentru care e important sa stii cum sa-ti protejezi casa si familia de izbucnirea flacarilor, dar si ce trebuie sa faci in cazul producerii unui incendiu.


Chiar daca nimeni nu-ti poate oferi garantia ca locuinta ta nu va rezista in fata flacarilor, e bine sa tratezi aceasta potentiala problema cu toata responsabilitatea, asigurandu-te ca ai luat toate masurile de precautie necesare prevenirii izbucnirii unui incediu care poate pune in pericol sanatatea ta si a familiei tale. Iata ce trebuie sa verifici si sa remediezi la casa sau apartamentul tau:

Instalatiile electrice

Multe dintre incendiile casnice pornesc de la micile probleme ale instalatiilor electrice. Unii dintre pagubiti stiau de existenta acestora si au tot amanat remedierea lor sau pur si simplu le-au ignorat, considerandu-le neimportante, iar altii nici macar nu stiau ca traiau cu pericolul in casa. Iata ce trebuie facut:

– Daca iti construiesti casa de la zero sau cumperi un apartament ce urmeaza sa fie construit de un dezvoltator asigura-te ca cei care se ocupa de montarea instalatiilor electrice fac o treaba buna. Nu alege materiale ieftine, potential inflamabile sau care se pot uza si strica rapid. Aceasta economie iti poate pune in pericol viata.
– Daca tocmai ai cumparat o casa sau un apartament mai vechi, verifica starea instalatiilor si, daca se poate, angajeaza un electrician care sa le refaca complet.
– Intrucat pe vremuri instalatiile electrice se faceau cu cabluri din aluminiu, trebuie sa stii ca acesta corodeaza in timp, iar de aici pana la un deznodamant nefericit mai e foarte putin. Alege doar cabluri din cupru pentru noua instalatie.
– Nu ignora importata impamantarii. Multe dintre electrocasnicele moderne trebuie sa fie conectate la prize cu impamantare si chiar daca pot functiona si altfel, riscul izbucnirii unui incendiu ramane prezent.
– Daca locuiesti la casa, fa-ti timp pentru un control amanuntit al instalatiilor electrice din spatii precum podul, garajul, magazia sau beciul in fiecare an. In spatiile nefolosite rar sau deloc se cuibaresc adesea rozatoarele sau diverse insecte care pot duce la deterioarea cablurilor instalatiei electrice, iar de aici pana la producerea unui incendiu nu mai e decat un pas.
– Nu trata cu indiferenta scurcircuitele. Daca sesizezi ca un bec incepe sa palpaie, o priza sau un prelungitor incep sa bazaie si sa faca zgomote neobisnuite, investigheaza si rezolva imediat problema.

Instalatia de gaze

Nu doar circuitele electrice defectuoase pot pune in pericol o casa sau un apartament, ci si instalatia de gaze. Iata ce trebuie sa verifici sau sa faci in cazul in care ai in casa cel putin un aparat alimentat cu gaze naturale:

– Sa le facilitezi tehnicienilor companiei furnizoare de gaze naturale posibilitatea efectuarii periodice a reviziilor instalatiei de gaze. Acestia vor depista eventualele nereguli si le vor remedia.
– In cazul in care simti ca aragazul, cuptorul sau centrala termica pierde gaz, opreste aparatul din functiune si cheama un instalator autorizat.
– Verifica cel putin o data pe an ca gurile de ventilare ale electrocasnicelor respective nu sunt obturate de praf si curata-le bine.

Aparatele de incalzire si racire a aerului

Un simplu aparat de aer conditionat defect sau cu o problema de functionare poate fi cauza izbucnirii unui incendiu violent. La fel si aparatele folosite pentru incalzirea aerului. Iata ce trebuie sa faci in cazul in care ai asa ceva prin casa:

– Sa le supui pe toate la o inspectie tehnica si curatare anuala sau inainte de inceperea sezonului in care urmeaza sa le folosesti intensiv. In caz contrar acestea se pot supraincalzi in timpul functionarii si pot reprezenta cauza producerii unui incendiu.
– Zgomotele bizare, precum si mirosurile neobisnuite reprezinta un motiv suficient de a opri aparatul si de a solicita ajutorul unui instalator.
– Termosemineele, caloriferele electrice si alte aparate de incalzire a locuintei nu trebuie lasate la indemana copiilor. Pe cat posibil alege sa montezi aceste aparate pe perete, la un nivel inaccesibil celor mici sau sa le asezi doar pe suprafete neiflamabile: pe gresie, marmura, piatra etc.

Daca ai sobe, semineu sau centrala pe lemne

In cazul in care iti incalzesti casa cu sobe, centrala pe lemne sau semineu, nu uita sa cureti cosurile acestora inainte de inceperea fiecarui sezon rece. De asemenea, e important sa nu lasi in preajma acestora obiecte sau substate inflamabile si sa nu folosesti substante nerecomandate la aprinderea focului. Iar in cazul semineelor e bine sa acoperi gura acestora cu o sita sau un geam de protectie. In acest fel taciunii aprinsi sau micile scantei care mai sar din foc nu vor ajunge pe covor sau pe mobila din casa.

Cenusa ramasa dupa stingerea focului trebuie scoasa din casa in vase metalice, care nu risca sa ia foc in cazul in care jarul nu e stins complet.

Verificarea electrocasnicelor

Un prajitor de paine, un filtru de cafea, o combina audio, un cuptor cu microunde sau un uscatoar de par sunt doar cateva dintre exemplele de aparate electrocasnice care pot provoca un incendiu atunci cand sunt defecte sau cand nu sunt utilizate corect.

– Verifica buna functionare a tuturor electrocasnicelor prevazute cu ventilator (in special plitele si cuptoarele electrice). Ventilatoarele tind sa acumuleze praf, acesta impiedica racirea eficienta a aparatului care astfel se supraincalzeste si poate sa ia foc.
– Daca un cablu de alimentare al vreunui aparat s-a deteriorat (a fost ros de patrupedul familiei, de pilda) acesta trebuie reparat de urgenta.
– Asigura-te ca ciorapii, lenjeria de corp si alte piese vestimentare mici nu raman blocate in masina de spalat sau in uscatorul de rufe. Acestea pot fi inofensive sau pot provoca apoi supraincalzirea aparatului si izbucnirea unui incendiu.
– Nu lasa niciodata prosoape textile sau de hartie pe plita vitroceramica. Aceasta poate fi pornita din greseala, iar prosoapele de pe arzatoarele acesteia pot lua foc.

Alte masuri de siguranta

In plus, ar trebui sa te asiguri ca cei mici nu au acces la aparatele si instalatiile cu flacara, la chibrituri, brichete si substantele inflamabile, ca perdelele ferestrei din bucatarie nu pot atinge intamplator arzatoarele acesteia, ca nu acoperi veiozele sau alte corpuri de iluminat cu prosoape sau alte tesaturi pentru a diminua din luminozitatea acestora, ca nu adormi cu tigara aprinsa in mana (multe incendii au izbucnit din aceasta cauza), ca nu lasi lumanari nesupravegheate prin casa, nu pastra si nu folosi instalatii de brad defecte si nu uita in priza fierul de calcat sau placa de intins parul.

Si nu in ultimul rand, daca ai posibilitatea, doteaza-ti casa cu un sistem de alarma anti-incendiu. Si pastreaza la indeamana cel putin un extinctor de flacari. Aceste doua masuri de sigurata iti pot salva viata.

Sursa foto: Realtor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *