Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Idee de amenajare si mobilare a unei bucatarii mici de 5 mp

1-idee amenajare bucatarie foarte mica 5 mp


O bucatarie de doar 5 mp este una cu adevarat mica si dificil de amenajat, dar cand nu ai nicio posibilitate de extindere trebuie sa cauti cele mai bune solutii de optimizare a spatiului si de configurare a mobilei si integrare a electrocasnicelor necesare. De aceea studierea unui proiect concret de amenajare si mobilare a unei bucatarii mici cu aceeasi suprafata este un bun inceput.

Cu cat mai mica este cu atat mai mare este provocarea amenajarii si mobilarii acesteia. Desigur ca daca gatesti rar si foarte putin solutia este simpla: nu ai nevoie decat de cateva dulapuri, o chiuveta si o plita cu cel mult doua ochiuri. Daca insa gatesti des si mult ai nevoie de mai multa mobila, ceea ce te obliga sa cauti cele mai bune idei pentru amenajarea si configurarea spatiilor mici de acest gen. O idee buna, care poate constitui o excelenta sursa de inspiratie pentru cei care sunt nevoiti sa gateasca in incaperi de doar 5 metri patrati este si cea care face subiectul articolului de astazi.

Mobila alba configurata ingenios

Garniturile standard de mobila pe care la gasesti in orice magazin pot fi prea mari pentru o bucatarie atat de mica. Dorindu-si insa o configurare mai practica si mai ergonomica proprietarii apartamentului au solicitat ajutorul unei echipe de designeri. Dupa ce au stabilit care sunt electrocasnicele pe care si-ar dori sa le aiba la indemana si dupa ce au discutat despre capacitatea de depozitare necesara designerii s-au apucat de creionat un proiect de mobila.

Mobila a fost distribuita pe 3 dintre cele 4 laturi ale micutei bucatarii, dupa cum urmeaza: in dreptul ferestrei a fost proiectat un dulap cu adancime standard compus din doua corpuri, in blatul de deasupra caruia au fost integrate o chiuveta rotunda simpla si o plita cu 4 ochiuri; pe peretele din stanga acestora a fost proiectat un corp cu adancime mica, iar pe peretele din dreapta a fost proiectat un ansamblu de dulapuri inalte care ofera mai multe spatii de depozitare si care inglobeaza totodata nu mai putin de 4 electrocasnice mari. Din punct de vedere cromatic, alegerea designerilor s-a oprit asupra albului – atat in cazul mobilierului, cat si in cazul finisajelor – aceasta nonculoare reprezentand cea mai simpla si eficienta solutie cand vine vorba despre finisarea si amenajarea bucatariilor mici, cum am spus si aici: Bucatarii de culoare alba – curatenie, lumina si spatiu.

Chiuveta sub fereastra intr-o bucatarie mica de bloc

Aceasta solutie de configurare si amenajare poate fi incurajatoare pentru toti proprietarii apartamentelor si garsonierelor de bloc care viseaza sa aiba chiuveta sub fereastra, dar nu indraznesc sa-si puna visul in aplicare pe motiv ca aceasta solutie este realizabila doar daca locuiesti la casa. E adevarat ca aceasta idee este mai usor de transpus in realitate de catre cei care isi proiecteaza si isi construiesc de la zero locuinta, insa si in cazul apartamentelor de bloc cu bucatarii mici chiuveta sub fereastra este un vis cat se poate de realizabil. Am prezentat de-a lungul timpului alte cateva exemple concrete, una dintre ele fiind semnata chiar de un arhitect roman. Te invit sa-l revezi aici: Iata cum poti amenaja o bucatarie mica si moderna de doar 6 mp.

Revenind insa la bucataria de doar 5 mp de astazi, luarea deciziei de montare a chiuvetei sub fereastra le-a adus proprietarilor posibilitatea utilizarii eficiente a acelei arii din incapere prin proiectarea mai multor spatii de depozitare, precum si confortul de a-si desfasura activitatea din zona chiuvetei si a plitei de gatit in bataia luminii naturale. Desigur ca a fost nevoie sa se modifice traseele de apa si canalizare, insa aceste modificari sunt floare la ureche pentru un instalator priceput. In scopul optimizarii cat mai eficiente a spatiului dulapul din fata ferestrei a fost prevazut cu doua sertare, cel superior avand la interior o forma neobisnuita, conceputa special pentru a-i face loc sifonului de sub chiuveta. Iar pentru ca nu au vrut sa renunte la calorifer si nici sa-i gaseasca o noua pozitie designerii au gasit urmatoarea solutie: chiar in dreptul acestuia blatul de lucru a fost prevazut cu o grila de aerisire prin care, cel putin teoretic, aerul cald degajat de calorifer patrunde in mica bucatarie. Eu as fi ales mai degraba un sistem electric de incalzire prin pardoseala si as fi renuntat de tot la calorifer, dar fiecare stie ce i se potriveste mai bine.

Ansamblu de dulapuri cu 4 electrocasnice

Pentru ca proprietarii doreau neaparat sa-si doteze bucataria cu un cuptor electric, unul cu microunde, o masina de spalat vase si o masina de rufe designerii au recurs la proiectarea unui incapator ansamblu de dulapuri. Toate aceste electrocasnice mari si-au gasit loc in dulapurile respective, iar pe langa ele proprietarii s-au ales cu multe spatii de depozitare extrem de utile. Frigiderul presupun ca a fost montat pe hol, adica in afara ariei de doar 5 mp a micii bucatarii.

Pentru ca nu folosesc cuptorul cu microunde si pentru ca nu vad potrivita prezenta masinii de spalat rufe in bucatarie (este o parere strict personala) as spune ca cel putin doua dintre spatiile ocupate de aceste electrocasnice ar fi putut fi folosite in calitate de spatii de depozitare suplimentare. Oricum ar fi, sunt de parere ca pentru cat de mica este aceasta bucatarie designerii s-au descurcat de minune, chiar daca am vazut si proiecte mai reusite, cum ar fi acesta: Bucatarie bucuresteana de 6 mp amenajata practic si eficient sau acesta: Bucatarie de 6 mp proiectata de un arhitect roman.

Sursa foto: Novate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *