Categorii
Utile

Panouri fotovoltaice on-grid sau off-grid – ce sistem e mai bun?

sistem fotovoltaic on-grid schema instalatieTe bate gandul sa investesti intr-un sistem de panouri fotovoltaice cu ajutorul carora sa-ti produci energia pe care o consumi dar nu stii daca sa alegi un sistem on-grid sau unul off-grid si nici care dintre acestea este mai bun pentru tine?


Realitatea este ca ambele sisteme – on-grid si off-grid – sunt menite sa ofere la final acelasi lucru: sa produca energie pe care sa o poti consuma in beneficiu propriu, adica sunt la fel de bune. Si totusi, asa cum poti deduce din numele lor, cele doua sisteme fotovoltaice prezinta anumite diferente. Dupa ce le vei cunoaste vei putea decide care dintre acestea este potrivit pentru casa si gospodaria ta.

Sisteme fotovoltaice off-grid sau cu stocare

Sistemele cu panouri off-grid (cu stocare) sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone izolate, departe de reteaua electrica nationala sau pentru cei care considera ca fiind prea mari costurile de bransare la retea. Un sistem off-grid este compus din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, controller/regulator de incarcare, invertorul care converteste curentul continuu produs de panouri in curent alternativ si acumulatori. In plus, se recomanda si achizitionarea unui generator de back-up. Practic, energia produsa poate fi consumata direct, iar surplusul se stocheaza in acumulatori, iar proprietarul unui astfel de sistem cu stocare nu are nevoie de autorizatii si avize de instalare.

Marele dezavantaj al unui sistem fotovoltaic off-grid il reprezinta costurile mari provenite din necesitatea achizitionarii acumulatorilor in care se stocheaza energia electrica produsa de panourile fotovoltaice. Mai mult, in timp ce panourile au o durata mare de viata, beneficiind de garantie de 25 ani din partea producatorilor, acumulatorii se uzeaza mult mai rapid, fiind nevoie de schimbare periodica a acestora, ceea ce duce la cresterea costurilor generale ale instalatiei.

Sisteme fotovoltaice on-grid

Sistemele on-grid fara stocare pentru consum propriu si injectie in retea a excesului de energie produsa sunt potrivite pentru cei care locuiesc in zone racordate la reteaua electrica nationala. Acestea sunt compuse din panouri fotovoltaice, structura de sustinere a acestora, un invertor on-grid monofazat sau trifazat, un contor inteligent cu dublu sens si o serie de accesorii (conectori, cofret de siguranta, cablu solar).

Spre deosebire de instalatiile fotovoltaice off-grid cele on-grid prezinta avantajul ca nu au nevoie de baterii sau acumulatori pentru stocarea energiei produse, ceea ce le face mai ieftine. Energia produsa de celulele fotovoltaice ale panourilor alimenteaza consumatorii din gospodarie, iar excesul se injecteaza in reteaua publica putand fi consumata ulterior, in perioadele in care productia de energie verde este diminuata din cauza conditiilor meteo. Fiind complet depedente de reteaua electrica publica la care se conecteaza ii obliga pe proprietari sa faca demersuri pentru obtinerea unei serii de avize si autorizatii de instalare, iar costurile acestora se pot ridica pana la aproximativ 3000 Euro. Un alt dezavantaj al instalarii unui sistem fotovoltaic on-grid este dat de faptul ca in cazul unor pene de curent ale retelei publice invertoarele se opresc din functiune, adica nu mai pot alimenta consumatorii casnici chiar daca in acelasi timp panourile produc energie.

Varianta sistemului cu autoconsum

Aceasta varianta este un fel de combinatie intre sistemele on-grid si off-grid, in sensul ca instalatia este identica cu cea a sistemului fotovoltaic off-grid pe care l-am descris anterior, dar se adreseaza celor care locuiesc in zonele conectate la reteaua publica de energie electrica, invertorul conectandu-se la reteaua nationala pentru a facilita trecerea de la acumulatori la retea in momentul in care panourile fotovoltaice nu fac fata consumatorilor din gospodarie, asigurand astfel diferenta de energie electrica necesara. Acest sistem prezinta avantajul ca asigura alimentarea consumatorilor chiar si in timpul penelor de curent si consumatorii nu sunt afectati de variatiile de tensiune, dar totodata prezinta dezavantajul costurilor ridicate din cauza necesitatii prezentei acumulatorilor de stocare a energiei.

Despre avizele si autorizatiile necesare instalarii unui sistem fotovoltaic on-grid conectat la reteaua publica dar si despre alte informatii importante in legatura cu productia de energie solara cu ajutorul panourilor fotovoltaice vom vorbi in alte articole din perioada urmatoare, asa ca urmareste casadex.ro

Sursa foto: Yelp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *