Categorii
Utile

Probleme cu fundatia casei, cum apar si cum le poti evita

fundatie elevatie costuriAvand in vedere ca o casa reprezinta poate cea mai mare cheltuiala sau investitie din viata noastra e important sa ne asiguram ca are o structura solida atunci cand o cumparam sau o construim. Si cum fundatia este baza oricarei case, trebuie sa stim cum sa prevenim aparitia problemelor din timpul turnarii acesteia si ulterior incheierii constructiei, precum si cum putem depista o fundatie defectuoasa inainte de cumpararea unui imobil.


Daca fundatia casei tale este solida, caminul tau va rezista mult mai bine in timp, iar daca nu a fost construita corect si nu s-a tinut cont de proprietatile solului pe care se afla, problemele se vor arata in curand in multe zone din casa sub forma fisurilor, crapaturilor etc.

Analizeaza tipul solului pe care vrei sa construiesti

Inainte de a incepe constructia casei trebuie sa afli exact ce tip de sol este in zona in care ti-ai cumparat terenul. Iar pentru a te asigura de exactitatea raspunsului la aceasta intrebare trebuie sa soliciti un studiu geotehnic de care vei avea nevoie si pentru obtinerea autorizatiilor necesare constructiei. Impreuna cu rezultatele studiului ar trebui sa primesti si o recomandare pentru adancimea la care trebuie sapata fundatia si sistemul folosit pentru constructia si turnarea acesteia, precum si informatii importante despre parametrii geomecanici (indice de consistenta, de structura, de porozitate, de compresibilitate, gradul de umiditate al solului etc), precizarea adancimii de inghet, masuratori privind nivelul panzei freatice si multe alte aspectei de care trebuie sa tii cont inca din stadiul de proiectare a casei.

Daca vei realiza proiectul si constructia fundatiei si a casei intregi respectand intocmai indicatiile din raportul geotehnic iti vei asigura linistea pentru multi ani de acum inainte. Din pacate insa mai sunt destui constructori si persoane fizice care nu tin cont de recomandarile geotehnicianului si considera ca nu risca nimic realizand o fundatie mai putin adanca decat cea recomandata in urma studierii solului. Pacaleala aceasta se intoarce impotriva lor sau a beneficiarilor constructiei finale, ducand la costuri uriase pentru redresarea situatiei sau la scufundarea efectiva a casei. Asadar, iata, respectarea indicatiilor studiului geo este primul pas pe care il poti face pentru a te asigura ca temelia casei tale va fi una solida.

Cum previi aparitia problemelor la fundatia casei

Daca ai respectat intocmai cerintele si recomandarile din proiectul geotehnic si crezi ca de acum inainte nimic nu mai poate pune in pericol fundatia casei si implicit casa in sine, nu este chiar asa. Iata alte cateva chestii pe care ar trebui sa le ai in vedere:

– Sa nu plantezi copaci sau arbusti ornamentali in imediata apropiere a casei. In timp, radacina acestora poate strapunge fundatia, fapt ce va duce la infiltrarea apei si la deteriorarea acesteia si la afectarea rezistentei intregii case. In plus, unele specii de copaci absorb mai multa umiditate decat altele, ducand la deshidratarea severa a solului in care sunt plantati.

– Sa te asiguri ca scurgerile pluviale se revarsa la distanta de peretii exteriori ai casei, preintampinand astfel infiltrarea apei.

– Sa realizezi corect trotuarele din jurul casei (cu un strat de pietris de cel putin 10 cm grosime sub stratul de beton), asigurandu-te ca acestea au inclinatia corecta, care sa ajute la scurgerea apei, asigurandu-te astfel ca apa nu va stationa la baza peretilor si nu se va infiltra.

– Sa realizezi un strat hidroizolant intre peretii exteriori ai casei si trotuarul din jurul acesteia.

Daca vrei sa afli care sunt toti pasii turnarii si constructiei unei fundatii si sa vezi imagini dupa un caz concret, vezi urmatorul articol: Fundatia casei pas cu pas.

Cum afli daca o casa are probleme la fundatie?

In cazul in care nu construiesti, ci vrei sa cumperi o casa gata finisata si mobilata, e bine sa nu faci tranzactia inainte de a te asigura de rezistenta structurii acesteia. Cei mai multi specialisti iti vor recomanda sa sapi pe langa fundatia casei pentru a vedea daca aceasta are adancimea trecuta in proiect (in cazul in care vorbim despre o constructie relativ recenta, care are proiectul si autorizatiile aferente). Inainte de a cumpara o casa mai veche e bine sa faci acelasi lucru si eventual sa soliciti efectuarea unui studiu geo inainte de a lua decizia finala.

Altfel, o casa cu probleme la fundatie cu siguranta prezinta o multime de fisuri si crapaturi nu doar la exterior, ci si la interior. Asa ca e bine sa te uiti cu atentie dupa crapaturi pe pereti sau pe pardoseala, intre pereti si pardoseala, intre pereti si tavan, in jurul semineului, in jurul usilor si ferestrelor, urmarind totodata daca usile si ferestrele se inchid usor sau nu. De asemenea, e bine sa observi daca usile dulapurilor raman inchise sau se deschis fara ajutor. Micile fisuri sunt adesea inerente si nu reprezinta neaparat un indiciu al faptului ca fundatia are probleme de rezistenta. De fapt, in clipa in care vei observa ca probleme de acest gen incep sa-si faca simtita prezenta chiar si in casa ta, e semn clar ca structura de rezistenta a constructiei este afectata si trebuie sa iei masuri urgente.

Un răspuns la “Probleme cu fundatia casei, cum apar si cum le poti evita”

și care sunt măsurile urgente ?, vă rog să-mi comunicați pe email toate comentariile, vă multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *