Categorii
Proiecte de case inedite

Casa ecologica cu pereti din beton de canepa si var

1-terasa casa ecologica din beton de canepa Bevan Architects

In urma unui studiu efectuat in SUA s-a constatat ca 38% din emisiile CO2 din Statele Unite provin de la cladiri, asa ca nu e de mirare ca interesul pentru constructiile si materialele de constructie ecologice, cu amprenta de carbon mica este in continua crestere. Asa a luat nastere betonul din canepa si var – un material revolutionar si rezistent, ideal pentru constructia caselor ecologice.


Sunt deja cativa ani buni de cand betonul de canepa se foloseste cu succes in constructia caselor. Daca nu ai auzit pana acum despre el, te invit sa afli povestea scrisa de Bevan Architecs, o companie care a folosit acest material in constructia unei casute devenite celebra in lumea arhitecturii si nu numai.

Ce este betonul de canepa

Inainte de a-ti vorbi despre casa construita de Bevan Arhitects vreau sa facem o scurta incursiune in lumea betonului de canepa produs in regatul Unit, incercand sa-ti explic ce reprezinta acest material. Cunoscute si sub denumirea Hempcrete (hemp insemnand in traducere canepa), aceste placi sunt produse din fibre de canepa (tulpinile plantei maruntite pana la stadiul de rumegus) legate intre ele cu un amestec din var si apa.

Vei spune, poate, ca varul si productia lui nu reprezinta un proces ecologic, aici aparand in mod firesc urmatoarea intrebare: Si totusi de ce Hempcrete este considerat a fi un material ecologic? Explicatia este simpla: in procesul de cultivare si recoltare a canepii se blocheaza mai mult CO2 decat se emite in decursul procesului de preparare a liantului de var din compozitia placilor din canepa. Una peste alta, in timp ce pe meleagurile noastre abia patrund ecouri ale acestui uimitor material ecologic 100% reciclabil, in occident betonul din canepa si var este folosit deja de cateva decenii in domeniul constructiilor, acesta avand cateva calitati incredibile: are un coeficient termic senzational, putand absorbi umiditatea din interiorul locuintei, eliberand-o apoi in exteriorul acesteia, creand astfel un climat foarte placut si sanatos in interiorul casei, este un minunat izolator fonic si are amprenta de carbon zero.
Deloc de neglijat este si faptul ca o constructie din beton de canepa este atat de eficienta termic, incat, spun specialistii, poate avea facturile de incalzire chiar si cu peste 50% mai mici decat cele ale cladirilor cu dimensiuni similare construite din materiale traditionale. In plus, se spune ca din punct de vedere al duritatii placile Hempcrete sunt de 7 ori mai rezistente decat betonul.

Casuta ecologica destinata turistilor

Cunoscand foarte bine calitatile betonului din canepa si var si dorind sa prezinte acest material publicului larg intr-o forma cat mai prietenoasa posibil, arhitectii companiei Bevan Architects au construit o casa ecologica pe structura de lemn, cu zidarie din placi Hempcrete, cu acoperis verde, izolat cu un strat de 35 cm de lana de oaie si cu tamplarie din lemn masiv, intr-o livada de meri situata pe malul unui rau din nordul Irlandei. Si a iesit o minune de casuta de vacanta ce poate fi inchiriata de turistii iubitori de natura. Iar cei care ajung la ea pe jos sau cu bicicleta – adica fara sa polueze aerul – beneficiaza si de reduceri la pretul cazarii. Costul unei nopti de cazare in minunata casuta este de 75 Lire. Nu e putin, stiu, dar probabil ca pentru buzunarele strainilor aceasta suma reprezinta un pret rezonabil, avand in vedere unicitatea constructiei si locul idilic in care aceasta unitate de cazare se afla. Iata de unde poate fi inchiriata: Irish Cottages Down

Din punct de vedere al designului si stilului arhitectonic aceasta casuta a fost realizata in stilul specific zonei, avand doar parter si insumand 70 metri patrati locuibili in care au incaput un living cu bucatarie open space, o baie si doua dormitoare. Pe undeva, prin simplitatea designului, constructia se aseamana cu cele din Romania si sunt convinsa ca o replica a acesteia s-ar integra perfect intr-o zona rurala de pe melagurile noastre.

Sunt curioasa daca ai auzit pana acum de beton de canepa si var Hempcrete produse in Regatul Unit sau daca ai intalnit pana acum vreo casa cu zidarie din acest material ecologic. Iar daca raspunsul este nu, te invit sa-mi spui ce parere ai despre el si daca ai avea incredre sa-l folosesti in constructia propriei tale case.

Poti vedea procesul de constructie aici: Constructia unei case din canepa:

Sursa foto: Inhabitat

Un răspuns la “Casa ecologica cu pereti din beton de canepa si var”

Este la noi in tara o firma care face astfel de case si pretul este pe masura insa intradevar sunt cele mai bune constructii la acest moment,este suficient doar acel zid ,nu mai este nevoie de izolatie ,am avut o discutie cu managerul acestei firme asta vara .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *