Categorii
Intrebari de la cititori

Cum aflu consumul in kW la o centrala electrica?

Cum pot calcula consumul lunar al unei centrale electrice pentru o casa de 120 mp? Foloseste cineva o astfel de centrala si daca da cati kW consuma pe luna in lunile de iarna, la temperaturi negative?


Intrebare de la Tobi, pe adresa redactiei: Cum aflu consumul in kW la o centrala electrica?

Un răspuns la “Cum aflu consumul in kW la o centrala electrica?”

Consumul centralelor termice electrice difera in functie de puterea lor, dar ideea e sa cumperi o centrala corect dimensionata ca sa nu ai costuri suplimentale inutile. Ca sa calculezi corect trebuie sa inmultesti suprafata in mp a casei cu 50W: 120 mp x 50W/mp = 6000 W, adica 6kW este puterea pe care trebuie sa o aiba centrala care sa faca fata fara probleme la incalzirea casei tale. Casa trebuie sa fie termoizolata corespunzator. Mai departe inmultesti puterea centralei cu numarul de ore in care estimezi ca aceasta va functiona si cu pretul/kWh pe care il ai in contractul cu furnizorul de energie electrica ca sa afli consumul lunar. Un calcul simplu: 6kW (putere centrala) x 12h (numar ore functionare/zi) x 0.35 lei/kWh (tarif Enel) x 30 zile (o luna) = 756 lei

Acum tu stii daca ti se pare mult sau putin sa platesti lunar atatia bani pe curent, dar trebuie sa ai in vedere si ca eu am trecut 12 ore functionare/zi. Daca ai casa bine izolata, tamplarie buna si nu vrei sa umbli dezbracat prin casa iarna si te multumesti cu o temperatura ambientala de maxim 22 grade Celsius, consumul poate fi mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *