Categorii
Utile

Panouri fotovoltaice on grid – autorizatii, avize si costuri

sistem fotovoltaic on-grid schema instalatie


Panourile fotovoltaice reprezinta una dintre modalitatile de producere a energiei necesare consumului propriu, iar cei care aleg sa-si instaleze un sistem fotovoltaic acasa pot beneficia de subventii nerambursabile de la stat. Insa inainte de a lua decizia de a-ti dota casa cu un astfel de sistem on grid, adica fara stocare, ci cu injectie in reteaua publica a energiei produse de panouri, trebuie sa stii care sunt costurile si durata obtinerii autorizatiilor si avizelor necesare, precum si care sunt costurile de montaj si intretinere ale acestuia.

Ideea de a avea o locuinta complet independenta energetic este una care ii incanta pe tot mai multi proprietari de case din Romania. Asa se explica interesul crescut al romanilor pentru sistemele cu panouri fotovoltaice on grid sau off grid care, cel putin la prima vedere, par a fi usor de procurat si instalat. Din pacate insa, pentru a putea beneficia de energia produsa de un sistem fotovoltaic propriu, conectat la reteaua electrica nationala, fiecare proprietar de casa trebuie sa parcurga mai multe etape anevoioase in vederea obtinerii unui numar mare de avize necesare. Despre toate acestea, in articolul de mai jos:

Avize necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice

Despre diferentele intre sistemele fotovoltaice on grid si off grid am vorbit intr-unul dintre articolele anterioare de pe www.casadex.ro. Daca panourile off grid pot fi montate la liber, fara autorizatii si avize, cele on grid, conectate la reteaua publica de energie, nu pot fi montate fara o serie de acte. Si, asa cum am promis, astazi vom discuta anume despre acest aspect, asa incat sa-ti poti face o idee cat mai clara despre ce pasi ai de urmat in cazul in care vei decide sa mergi pe varianta unui sistem fara stocare, adica fara acumulatori. Asadar, iata care sunt autorizatiile si avizele de care vei avea nevoie:

– Certificat de urbanism, emis de administratia locala sau judeteana, pentru care vei avea nevoie de urmatoarele acte: cerere tip, actul de proprietate, copii dupa cadastru, extras de carte funciara, copie dupa buletin sau CI, dovada ca ai platit taxa pentru certificatul de urbanism, plan cadastral la scara 1:500 si 1:2000 si planuri topografice de incadrare eliberate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (cate 2 exemplare din fiecare), planul situatiei actuale si noua propunere, un scurt memoriu in care trebuie sa explici scopul solicitarii pe care o faci (de ce vrei sa montezi un sistem cu panouri fotovoltaice on grid).

– Autorizatie de constructie (administratia locala sau judeteana) pentru care vei avea nevoie de: cerere tip, copie CI, copie legalizata dupa actul de proprietate, declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca imobilul nu face parte din niciun litigiu, copii actualizate dupa certificatul de urbanism, extrasul de carte funciara si extrasul de plan cadastral, avize si acorduri stabilite prin certificatul de urbanism, documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de constructie, contract cu o firma de salubrizare pentru trasportarea deseurilor rezultate in urma construirii si dovada de plata a taxei care este de 0,5% din valoarea investiei.

– Aviz de salubrizare emis de o firma de salubritate locala si pentru eliberarea caruia vei avea nevoie de: copie CI si act de proprietate si dovada achitarii taxei (copie).

– Avizul de telefonizare pentru care trebuie sa pregatesti: cerere, copie dupa certificatul de urbanism, plan de situatie scara 1:500 si 1:1000 (in doua exemplare) si un exemplar plan de incadrare in zona.

– Acord de mediu si Avizul de mediu care se obtin de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si pentru care vei avea nevoie de: cererea pentru eliberarea acordului, copie dupa certificatul de urbanism, copie dupa planul de incadrare in zona, dovata ca ai platit pentru evaluarea impactului panourilor fotovoltaice asupra mediului. Numai taxa pentru acordul de mediu costa 4000 lei fara TVA.

– Aviz de la ISU pentru obtinerea caruia trebuie sa pregatesti: cate doua exemplare de cerere tip, copie dupa certificatul de urbanism, documentatia tehnica pentru autorizatia de constructie care cuprinde memoriul tehnic in care sunt incluse masurile de securitate la incendiu, referatul verificatorului de proiect, planul de situatie ce cuprinde amplasamentul constructiilor si amenajarilor proiectate in raport cu elementele cadru existente, scara 1:200 sau 1:500, cu mentiunea distantelor fata de vecinatati si fata de caile de acces la drumurile publice.

– Aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) pentru care vei avea nevoie de urmatoarele acte: actul e proprietate, copie dupa CI, cerere de solicitare a avizului, certificatul de urbanism (copie), memoriu tehnic arhitectura, plan de incadrare in zona, proiect DATC in doua exemplare si plan de situatie scara 1:500 si 1:2000.

– Aviz de amplasament (de la operatorul la reteaua caruia doresti sa te conectezi. De exemplu: Enel, Cez etc) pentru care vei avea nevoie de urmatoarele: cerere tip, copie dupa CI si actul de proprietate, plan de situatie, copie dupa planul de incadrare in zona, vizat de cel care emite documentul, anexat la certificatul de urbanism, studiu pentru stabilirea compatibilitatii cu reteaua electrica si dovada achitarii taxei de 55 lei + TVA.

– Aviz tehnic de racordare (de la operatorul la reteaua caruia doresti sa te conectezi) pentru care ai nevoie de: cerere tip, mandatul gratuit, copii dupa CI, actul de proprietate, certificatul de urbanism, dupa planul de situatie scara de 1:500 si 1:2000, dupa avizul de amplasament, dupa PUZ, autorizatia de constructie a obiectivului (sistemul cu panouri fotovoltaice) si studiul pentru racordarea sistemului on grid la reteaua electrica. In aceasta etapa vei plati o taxa de 42 lei + TVA.

– Certificatul de racordare este emis pentru un loc de consum si/sau producere de energie electrica prin intermediul panourilor solare. Certificatul se emite de catre operatorul de retea dupa depunerea dosarului de instalare, gratuit, din oficiu, fara a fi nevoie sa depui o cerere in acest sens.*

– Licenta de producere si acreditare a energiei electrice, emise de ANRE Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru care va trebui sa completezi o cerere si o solicitare de licenta de producere a energiei electrice.*

* Ultimele doua acte sunt necesare in cazul in care vrei sa vinzi excesul de energie electrica pe care il vor produce panourile tale fotovoltaice, injectandu-l in retea si distribuindu-l apoi altor abonati ai retelei publice la care te vei racorda.

Prea multe hartii si prea multa alergatura, nu-i asa? Mai ca-ti vine sa te lasi pagubas. Din pacate, pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare instalarii unui sistem fotovoltaic trebuie sa astepti cel putin 3-6 luni si sa scoti din buzunar in jur de 3000 Euro. Daca mai pui la socoteala si costurile de achizitie si montaj ale fotovoltaicelor on grid, parca iti vine sa te lasi pagubas.

O veste buna (daca te mai intereseaza dupa aflarea informatiilor de mai sus) este ca statul este dispus sa vina in sprijinul romanilor dornici sa produca energie verde cu ajutorul sistemelor fotovoltaice. Ministrul Mediului a declarat, intr-o interventie recenta pe un post national de televiziune, ca va lansa, in urmatoarele doua saptamani, un ghid de finantare in care vor fi descrisi pasii prin care cei care doresc sa-si doteze gospodariile cu fotovoltaice de 3kW sa primeasca de la statul roman o subventionare de 4600 Euro. Cu siguranta acesti bani nu vor acoperi intreaga suma necesara obtinerii documentatiei premergatoare, achizitionarii sistemului on grid propriu-zis si montarii acestuia, dar totusi reprezinta un ajutor.

Mai poti citi si Panouri fotovoltaice on-grid sau off-grid – ce sistem e mai bun?

5 răspunsuri la “Panouri fotovoltaice on grid – autorizatii, avize si costuri”

Ne-am născut intr-o țară gresita.
Sau ne-am nascut, din greseala, in Romania, cum vreti.

Dacă vreau să îmi montez un set de panouri de cca. 3 kW pentru consum propriu, și suporturile pe care stau panourile sînt simplu așezate pe pământ, mai am nevoie de autorizație de construire ?! Pentru că teoretic, fiind o construcție cu caracter provizoriu, ar trebui să nu am nevoie de toată grozăvenia aia de acte. Mă refer deci strict la consumul meu propriu.
Caz asemănător, dacă poziționez un panou pe acoperișul casei sau a construcției anexe, eventual dacă poziționez un panou la balcon (în acest caz de mici dimensiuni, cu caracter experimental, să zicem mare cît o parabolică). Și pentru așa ceva este nevoie de autorizații ? Pentru că atuncea chiar că nu are nici un sens să ne mai gîndim la ecologie, la salvarea planetei și alte aberații cu care cică sîntem încurajați.

Teoretic, daca sistemul fotovoltaic va fi off-grid, adica nu va fi conectat la reteaua nationala de energie, nu ai nevoie de toate actele de mai sus. Din pacate insa daca vrei sa poti injecta energia produsa de sistemul pe care il vei achizitiona in reteaua publica, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, nervi si multi bani.

Ametitor dar se merita cred! Pentru un teren de 2000 mp in Galati s-ar putea solicita un sistem fotovoltaic care toata energia produsa sa fie injectata in sistemul public de energie electrica

Cu stima

O tara cu o ADMINISTRATIE de nebuni!!!
Deci ca sa plasezi un panou solar pe acoperis in cea mai rationala si eficienta varianta (on grid) ai nevoie de aceeasi birocratie ca la constructia unui bloc cu 100 de etaje!!
De ex., de ce e nevoie ca fiecare individ sa ceara un rahat de MEDIU (in RO mediul inconjurator e mizerabil doar birocratia in floare!) in loc ca acest acord sa fie unul comun care stabileste conditiile de amplasare si la revedere!
Ce treaba au TELEFOANELE cu acest caz?
s.a.m.d. ……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *