Categorii
Intrebari de la cititori

Preturi si pareri case traditionale din baloti de paie

Buna seara, as dori o casa traditionala din baloti de paie, va rog poate ma ajutati cu ceva pareri, recomandari, informatii si preturi. Va multumesc.


Intrebare de la Adrian, pe adresa redactiei: Preturi si pareri case traditionale din baloti de paie.

9 răspunsuri la “Preturi si pareri case traditionale din baloti de paie”

Buna dl. Adrian. Compania noastra lucreaza in acest moment la proiectul unei case traditionale in doua variante: 1 – varianta din baloti de paie; 2 – varianta din carpici (pamant si paie, apa, ……). Proiectul are regim de inaltime D+P+M. Demisolul sa dorit sa fie din piatra zidit, piatra cioplita, iar parterul si mansarda sa dorit sa fie realizata din baloti de paie. Pentru acoperis se are in vedere la fel doua variante de invelitoare: 1 – tigla solzi sau 2 – stuf. Momentan lucram la structura de rezistenta a casei si la devizul extimativ. Daca considerati ca va putem fi de folos va rugam sa ne contactati telefonic, noi va stam la dispozitie cu profesionalism.
Cu respect si stima,
Echipa „Casatamultvisata Empire Building”
Telefoane:
0742 756576 0787 393503
E-mail:
casatamultvisata@yahoo.com
office@casatamultvisata.ro
ceb.office@yahoo.com

Buna seara!
Să nu uităm de povestea cu cei 3 purceluşi care si-au construit case. Sa nu uitam de casele din zona Galati care sunt din chirpici si sunt crapate din cauza cutremurului. Oare ne întorcem la lut amestecat cu balega de vaca? Care este ponderea caselor construite traditional (chirpici, cu baloti) şi cele construite normal? Asta este punct de vedere. Nu trebuie luat in seama. Fiecare îşi face casa cum doreste.
Cu stima si respect

Dl. Chibit asa cum bine se stie „clientul nostru stapanul nostru” incerci sa-i explici si sa-i dai solutii sa optimizezi un proiect dar el cu banul lui face ceea ce doreste. De multe ori le spui: este prea mare casa, sau spatiu inutil,prea mari dormitoarele, sau …… dar ei nu renunta pentru ca au propria lor dorinta si nu poti sa-i schimbi.
Proiectam la cererea lor si dorim sa fim alaturi de client de la proiectare pana la finalizarea constructiei dar cine se gandeste ca o casa din baloti de paie este ieftina se insala, costurile ei sunt destul de ridicate si este nevoie de o structura de lemn sanatoasa si solida.
Cu respect si stima,
Echipa Casatamultvisata Empire Building
Telefoane:
0742 756576 0787 393503
E-mail:
casatamultvisata@yahoo.com
office@casatamultvisata.ro
ceb.office@yahoo.com

Eu cred ca daca structura casei este solida (chiar, stuctura la casele din baloti de paie este de lemn??) nu ai probleme la cutremure. Ba dinpotriva, au elasticitate. Intrebarea e cum se tencuie totusi, ca sa nu apara crapaturi in pereti. Ca si pret sunt convins ca ajung mult mai ieftine, balotii ar trebui sa fie la pret mic fata de caramida, nu?

Casele din chirpici rezista daca au fundatia buna.Am avut mostenire 2 case din chirpici, una din 1850 fara fundatie, care avea crapaturi, dar inca era locuibila in 1990! Cea de-a doua era de prin 1900, cu fundatie din piatra si grinzi, stalpi din lemn care a fost putin renovata de mine 1n 1994 (vopsire si inlocuirea unor piese din lemn in principal) si care rezista bine si in prezent. Mentionez ca zidurile sunt din chirpici amestecat cu ramuri de porumbar si paducel care dupa uscare raman ca betonul fiind extrem de greu de spart. Dar cine mai stie sa faca astazi asa ceva?

si eu sunt de parere ca o casa de chirpici sau din baloti de paie rezista mai bine decat cele moderne, cat despre pret, gasesti ca si casa de vacanta, prin zone rurale, case de vanzare, cum a dat exemplu Calin, si le cumperi la super preturi. O renovezi si ai casa ta

Am căutat și m-am documentat foarte mult, și am ajuns la o concluzie simplă: cele mai bune case sînt cele din pământ. Bune în sensul că sînt eficiente termic, sînt ușor sau relativ ușor de construit (trebuie totuși atenție), iar prețul este de asemenea „bun”, adică unul foarte foarte rezonabil. În funcție de pretenții, gusturi și toane,se poate pune gresie, termopane precum și orice alte bălării. Cine chiar nu o înțeles nimica din eficiența termică a acestor case, poate să le izoleze cu polestiren, pentru care personal recomand(!) grosimea de 15cm. Cred că ați priceaput…
Aș prefera doar case cu nivel parter, dar în funcție de înclinația terenului se poate găși o soluție optimă și pentru demisol parțial, și/sau mansardă parțială sau completă. Aici intervine experiența unui proiectant. Planșeul peste parter ar fi frumos să fie din lemn, cu grinzi aparente. Este asemănătoare casei bunicilor, totuși cu facilități moderne. Pentru învelitoarea casei aș prefera în schimb dranița sau șindrila din lemn, sau șiță. Merge foarte bine și țigla, totuși este un pic mai grea, sau de asemenea paiele/stuful dar care trebuie acordată atenție mai mare pentru întreținere (se degradează la suprafață, în timp).
Secretul caselor, și cred că cea mai importantă problemă a acestor case din pământ, este fundația, care trebuie executată solid. Atenție la drenajul apelor și obligatoriu trotuare de protecție în jurul casei. Recomand de asemenea ca soclul să fie placat cu cărămidă aparentă, sau o tencuială pe baza de ciment, rezistentă la ploaie. Exteriorul poate fi aplicat cu plasă și tencuială decorativă, astfel că va arăta ca orice altă casă „clasică”. La interior, pentru orice compartimentare vă trece prin cap, aveți plăcile de gips carton. Să nu uităm totuși și de pereții de rezistență din interior, altfel nu mai are pe ce să sprijine acoperișul.
Din comentariul lui Călin am preluat o idee foarte faină, a armăturilor realizate din „ramuri de porumbar și păducel”. Eu mă gîndisem să pun crengi de măcieș (cacadîr), dar merge deci și cu altele. Mulțam fain. Se realizează astfel o structură foarte bine consolidată.
Casele din baloți de paie sînt asemănătoare: avem un schelet general din lemn, care practic înseamnă însăși rezistența casei, iar paiele sînt de umplutură, ele asigurînd rezistența termică. Este mai mult de lucru la casele paie, și nici scheletul din lemn nu aș putea spune că este chiar ieftin, de aceea nu le consider prima mea opțiune. Restul este asemănător caselor din pământ.
Cît privește rezistența la cutremur, aceste case nu sînt rigide (ca și casele din cărămidă, sau blocurile din beton) ci au un caracter elastic, putînd prelua oscilațiile foarte bine, doar la intensități mari putînd apare fisuri. Aici este esențială fundația să fie corespunzătoare, factorul seismic fiind important pentru țara noastră.
Evident alegerea este a fiecăruia și „Fiecare îşi face casă cum dorește”.
O zi minunata vă doresc !

Cit e balotul de paie si citi trebui la o casa de 2 camera si o bucatarie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *