Categorii
Intrebari de la cititori

Sa dau bani avans la constructor sau nu? Cum e corect?

Buna ziua. Constructorul cu care as vrea sa ridic casa imi cere avans de 30% din pretul manoperei. Sa ii dau? Mie mi se pare normal sa zicem sa ii dau un avans de 10% din bani (ca o arvuna) si apoi sa ii platesc pe etape. Cand termina o etapa sa platesc si tot asa. Cum e corect?


Intrebare de la Ovidiu, pe adresa redactiei: Sa dau bani avans la constructor sau nu? Cum e corect?

21 de răspunsuri la “Sa dau bani avans la constructor sau nu? Cum e corect?”

30%??? foarte mult, as cauta alt constructor, corecta mi se pare plata pe etape. a terminat fundatia, platesti, zidaria – platesti, acoperis – platesti, finisaje etc. De ce sa platesti avans?

NU. Ce expilcatie iti da pentru un avans asa de mare? Si oricum ar fi ai grija cum e stipulat in contract. Altfel ce garantie ai ca il mai vezi dupa ce ia banii?

Eu i-am platit un avans de 20% constructorului, dar nu din prima zi. Sapase deja fundatia si facuse cofrajul si urma sa toarne betonul. Inteleg sa primeasca un avans, nu mi se pare anormal. Apoi am platit exact cum ati spus, pe etape. Dupa fiecare etapa.
S-a intamplat acum 6 ani si va spun ca nu am avut nicio problema. Cred ca depinde si de om, eu pot spune ca am avut noroc.

Buna ziua, Ovidiu. Specific ca sunt constructor, parerea mea este ca e foarte normal sa pornesti la drum dand un avans firmei de constructii, mai ales daca tu sa zicem ca doresti inceperea lucrarilor in martie anul viitor, iar tu discuti cu mine acum, inainte de inceperea iernii. Daca tu nu semnezi cu mine contract si nu platesti un avans, eu ca si firma de constructii poate gasesc o alta lucrare intre timp, pana in primavara, la un pret de manopera mai avantajos pentru mine. Sau o lucrare mai mare. Ce crezi ca voi face daca nu am luat avans de la tine? 🙂

dar de ce as da bani pentru manopera in avans cand mi se pare normal ca platile sa se faca in functie de munca depusa?

De obicei se da avans cand ai si se si negociaza in avantajul dv la pret
eu asa as face, daca as avea banii bineanteles cu clauze si cu contract vazut de un avocat

Domnule Diaconu, daca am fi in tarile nordice sau in ElvetiA sau in Germania, ar fi normal sa dai un avans pentru a-ti pastra locul la programare. Dar in Romanica…azi dai avansul si maine firma declara falimentul !! Corect si normal este (asa cum am facut si eu, de altfel) contract ferm cu plata la sfarsitul fiecarei etape, dupa evaluarea lucrarii de un specialist in constructii (independent de firma care face lucrarea). E o vorba prin popor : prost nu e cel care cere…

In nici un caz in Romania,nu poti plati,ceva in avans.Riscurile sunt enorm de mari ca sa iesi pagubit. O firma de constructii serioasa,nu are nevoie de bani de avans,ci de plati pe etape.Am construit case,vile si stiu din proprie experienta ca si administrator de firma.
in nici un caz nu se „arvuneste” o firma de constructii din iarna pentru primavara. O firma serioasa din domeniul acesta nu cere decat un contract ferm cu clauze de despagubiri in cazul in care Dvs va razganditi.
Totusi se poate da un avans de 10 % doar inainte de inceperea lucrarii,avand in vedere ca este necesara o relocare de forte umane,de pregatirea de santier,dar acest procent se da cand firma vine intr-o saptamana,doua cel mult.

Un avans de 10% este foarte corect pentru ambele părți constructorul e sigur ca are continuitate cu șantierul dumneavoastră și dumneavoastră sunteți sigur ca pe data fixata în contract încep lucrările.

ei iau avans ca sa fie siguri ca nu te razgandesti, nu conteaza cat este avansul, dar conteaza daca nu vrea sa faceti un inscris, contract sau angajament prin care sa garanteze cu bunurile mobile si imobile daca are. Si eu am dat avans la cine cunoasteam si fara contract si a fost ok, iar cu cine cunoasteam am facut contract si tot au fost probleme daca contractul nu este bine facut-adica sa garanteze cu bunurile mobile si imobile. O alta problema ar fi daca finalizeaza lucrarea si nu este corect facuta. Dati avans cat posibil de mic si cu contract.

Multumesc pentru sfaturi. I-am trimis mail constructorului si i-am spus ca nu pot da avans mai mult de 10% + plati pe etape dupa finalizarea fiecareia. I-am trimis in mail si linkul de aici de pe casadex.ro cu discutia aceasta si cu raspunsurile voastre. Acum am primit raspuns de la el si mi-a spus ca e de acord cu propunerea mea. Toata lumea e multumita. Va tin la curent.

Buna ziua.
Este groasnic sa vad ca toata lumea este speriata de moarte de tot ce misca in Romania . Pentru toti , constructorii sunt infractori, indiferent daca este firma s-au nu . Sincer nu va inteleg reactiile . Suntem in era informatiei si avem posibilitatea sa verificam fiecare firma de constructii si sa nu ne lasam pacaliti .
De ce contract si avans ? Vad ca ganditi negativ doar in cazul constructorului , dar nu va ganditi si la cazurile in care beneficiarul poate intampina probleme , care -l pune in imposibilitatea de a vace plata . Ce vina are atunci constructorul , de buna credinta ?!
Si nu uiata-ti un lucru . Constructorii tepari , neseriosi si cu aproape zero cunostinte tehnice , a fost creeati , inmultiti si tinuti in viata de catre clientii neseriosi s-au naivi si care , cu toate ca cineva le explica ca 2×2=4 , ei cautau pe cineva care le putea da un rezultat de 3 sau 2 .
Deci solutia fnala este sa va cautati constructorul serios , solvabil si in baza unui contract sa incepeti lucrarea .
Stiti care este primul meu scop cand construiesc o casa ? Sa conving clientul ca eu sunt constructorul de care are nevoie . Daca nu reusesc sa inclin balanta in favoarea mea , nu va fi clientul meu . Daca nu-i oferiti increderea constructorului si lucrarea demareaza pe o perioada mai lunga , toata aceea perioada poate fi un cosmar pentru dv .
Avansul se da doar in baza unui contract ferm .
Va doresc succes si incercati sa ganditi mai pozitiv. Beneficiati de era informatiei , deci folositi-o .
Cu stima 0722235456
office@constructii-caselemn.ro

Draga Mocanu,se pare ca traiesti in alta tara. Aici in tara lui Dracnea,a fura,a mintii si a insela este precum respiri. Cand hotii te conduc ca popor,nu ai aproape nici o sansa sa faci afaceri cinstite. Sa fii optimist intro tata in care numeri pe degete adevaratii meseriasi,in care o firma de constructii astazi este si in 2 sapt da faliment si domnul patron isi face o alta firma si o ia cu „avansurile” de la inceput. M-am explicat mai sus.

Raspuns pentru Mocanu, de la casedelemn… Nu obisnuiesc sa jignesc oamenii in comentariile mele, insa, atunci cand unii jignesc pe cei de pe blog, le raspund la fel. Deci, pe scurt —
– corect se scrie „este GROAZNIC”, nu „este GROASNIC” ;
– corect se scrie „este firma SAU nu”, nu „este firma S-Au nu” ;
– corect se scrie „FACE”, nu „VACE” ;
– corect se scrie „UITATI”, nu „UITA-TI” ;
– corect se scrie „SAU NAIVI”, nu „S-AU NAIVI” ;
– „le explica ca…” se numeste cacofonie (scrie in DEX ce inseamna) ;
– corect se scrie „toata ACEA perioada”, nu „toata ACEEA perioada”.

Cu stima si respect pentru restul celor de pe blog.

Problema asta s-a mai discutat de n ori. Trebuie vazut totul din doua parti :1.beneficiar , 2.constructor. Beneficiarul vrea sa nu dea bani in avans dar sa fie sigur ca are constructor atunci cand vrea sa inceapa lucrarea, iar constructorul vrea avans ca sa fie sigur ca beneficiarul nu se razgandeste sau gaseste pe altcineva mai ieftin (nu neaparat si mai profi ). Atunci cum poate fi impacata si capra si varza ? Arvunirea constructorului din toamna pentru primavara nu cred ca este cea mai buna solutie, in situatia actuala de lipsa a fortei de munca si mai ales a exodului acesteia. Te poti trezi in primavara ca , constructorul te saluta din nu stiu ce tara europeana si iti spune ca nu mai poate veni sa-ti faca lucrarea ca acolo lucreaza pe bani mai multi. Ce faci atunci ? Cum recuperezi avansul dat ? D.p.m.d.v avansul de maxim 10% se da in ziua inceperii lucrarilor sau mai bine dupa 2-3 zile.

Buna ziua

Pt silviu .
Nu vad unde am jignit pe cineva . Mi-am spus doar parerea mea , alaturi de alte pareri. Sper ca este permis sa am parari contrare .SUnt lucruri care nu se potface sub un anumit pret /calitate .

Referitor la ortografie . nu cred ca este o conditie primordiala in a caracteriza calitatea umana si capacitatile tehnice, ale unei persoane . Bimnenteles ,mai sunt si alte motive care duc la aceste greseli si pe care banuiesc ca le intuiti .
Dv , a=ti dat un test de ortografie la angajare ,ca proba eliminatorie ?

Pt Geo .
Cand ies afara cu lucrarile , ma chinui sa-i conving , ca nu toti suntem ,, Romani ,de proasta calitate „.
Pai daca noi ,care suntem aici la gramada si nu credem asta , pentru ce sa ne creada ei !?
Dece ,doar constructori de proasta calitate ( care intradevar sunt multi ) si nu si clienti ? Eu nu am avut nici un client de proasta calitate , pentru ca i-am selectat . Nu asta trebuie sa faca si clientul ? Tocmai de aceea am specificat, ca avem posibilitateade informare . Nu trebuie decat sa o facem . . Si nu uitati ,ca nu se duce o firma in faliment asa usor . Si care este scopul sa duci o firma in faliment ? Nu toti vrem progres ?
Cu stima

de curnad am avut o discuitie cu un constructor de case de lemn si imi cerea 500 eur pt a tine perioada ,,blocata,, dupa care imi cerea avans cu 2 luni inainte de lucrare de aprox 30 % iar cand am intrat pe site-ul firmei am vazut ca avea datorii la stat si era pe minus(pierdere) si sincer, ce firma de constructii merge pe pierdere?
M-a pus pe ganduri insistenta de a incheia aceasta intelegere plus ca in varianta sa ,,la cheie,, avea f multe lucruri lipsa…in final am refuzat sa continui colaborarea.

intradevar o firma care se respecta are bani pt material pana cand ajunge la poarta clientului pt ca acesta sa-i dea banii si apoi pe etape finalizate…este f dificil pt ca nu poti sa-ti dai seama in cine sa crezi si in cine nu…insa orice sfat conteaza enorm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *