Categorii
Intrebari de la cititori

Boilerul mereu in priza sau sa-l pornesc inainte sa fac baie?

Ce varianta este mai economica: sa tin boilerul electric (80 Litri, familie 4 persoane) in priza non stop sau sa-l pornesc cu jumatate de ora inainte de a face baie si sa-l opresc la jumatate de ora dupa? Acelasi boiler deserveste si baia si bucataria, pana acum l-am avut mereu in priza (de 1 an), dar cumnatul meu imi spune ca este mai economic sa-l opresc si pornesc dupa fiecare utilizare. Care este adevarul si de ce? Va rog sa argumentati.


Intrebare de la Mihaita, pe adresa redactiei: Boilerul mereu in priza sau sa-l pornesc inainte sa fac baie?

7 răspunsuri la “Boilerul mereu in priza sau sa-l pornesc inainte sa fac baie?”

Eu cred ca e mai scump daca tot scoti si bagi in priza boilerul. Daca lasi sa se raceasca toata apa din el o sa aiba mai mult de munca ca sa incalzeasca un volum mare de apa complet rece. Daca il tii mereu pornit apa o sa se dilueze pe masura ce e folosita si boilerul o sa aiba mai putin de incalzit, adica va incalzi apa calda pana la temperatura setata.

Buna seara!
Frigiderul il scoateți din priza şi îl bagati când puneți mincare.
Cu stimă şi respect.

Cu respect! Nu stiu daca e buna comparatia cu frigiderul, aici omul intreaba daca iese mai ieftin cu boilerul mereu in priza sau incalzindu-l doar un numar de ore pe zi si cu argumente. Si eu am auzit mai multe pareri despre asta si sunt curios care e explicatia pentru care cu el pornit consumul e mai mic, ca la fiecare folosire a apei calde aparatul porneste si daca folosesti des apa calda (spalat pe maine, farfurii), aproape ca nu are pauza. Deci care e adevarul?

Cautati in cartea tehnica a boilerului si veti gasi cantitatea de energie consumata cat timp boilerul sta in priza fara ca apa sa fie consumata din el. Este undeva la 0.5kwh/zi dar depinde de temperatura unde este el situat, temperatura pana la care incalzeste, grosimea stratului de izolatie din interiorul lui.
Boilerul porneste numai cand temperatura (reglata) ajunge la un prag minim. In general diferenta este undeva la 15-20grade. El nu va porni de fiecare data cand te speli pe maini, folosire la bucatarie.
Dar fiindca sunteti 4 membri cel mai bine este sa il lasati in priza. Confortul este mult crescut cand vii de afara cu mainile inghetate, cand speli vasele cu apa calda, copii au nevoie de apa calda mereu. In plus vrei sa faci un dus te duci si faci nu stai sa astepti 30min.
Grija mare daca aveti apa calcaroasa. La 1 an ii faceti revizie. Scoateti rezistenta o introduceti in otet sa dizolve tot calcarul de pe ea.
Daca aveti centrala cel mai bine iesiti cu un boiler cu o serpentina legat la centrala.

Problema e ca nu mai am manual de utilizare pentru boiler, este un Ariston. Se afla in baie unde e la fel de cald ca in celelalte camere din casa. Deci din cate vad cam eu am avut dreptate si nu e mai economic sa-l pornesc si opresc la fiecare utilizare si pot sa-l tin in priza in continuare.

Multumesc pentru raspunsuri tuturor!

M-am uitat de curiozitate la boilerele Ariston din dedeman de 80l si au dispersia termica pe 24h undeva la 1.3kwh la 65 grade C ceea ce inseamna ca el consuma tinanad apa calda 1.3kwh pe zi fara sa folositi apa. Cel de 50l sonsuma 0.9kwh iar cel de 30l 0.6kwh.
Dar.. cel de 80l incalzeste apa de la 15 la 75grade in 2ore si ceva. Ati iesi mai bine doar daca nu il scoateti din priza cand nu sta nimeni acasa o perioada mai mare de timp. Altfel confortul primeaza. Eu raman la ideea ca un boiler cu o serpentina conectat la centrala chiar pe linia cu caloriferele va aduce economii maricele la factura de curent.

Consum e poate pe oră, la mine e un consum foarte mare permanent in priza, asa ca am renuntat sa il mai las in priza, si e conectat la centrala si se vede diferenta de economie la curent , de la 450 lei factura pe 2 luni am ajuns la 140 lei si e perfect , la regularizare imi venea 1100 lei si acum e mai puțin cu mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *