Categorii
Intrebari de la cititori

Calcul kilowati centrala in functie de suprafata si volumul casei

Buna ziua. Cum pot sa fac un calcul sa aflu cati kilowati trebuie sa aiba centrala pe care o cumpar in functie de suprafata casei si de volumul de aer interior?


Intrebare de la Zamfir, pe adresa redactiei: Calcul kilowati centrala in functie de suprafata si volumul casei.

6 răspunsuri la “Calcul kilowati centrala in functie de suprafata si volumul casei”

Bună ziua!
In primul rând vorbim de volum. Nu incalzim suprafete. Pentru a incalzi 1mc de aer avem nevoie de o putere termica ce variaza intre 40 W pentru un imobil foarte bine izolat, 50 W pentru un imobil mediu izolat, 60 W pentru un imobil slab izolat. Adica Suprafata caseixHcameraxCoefprezentat anterior. Mai puneți o marja de minim 20-30 % si gata. Calculul prezentat este grosier. Pentru un calcul bine realizat se tine cont de zona climatica de dispunere a casei, orientarea geografica a camerelor, marimea si numarul suprafetelor vitrate, izolatia exterioara folosita. Acesta se face per camera. Pai daca cereti puterea centralei inseamna ca aveti necesarul facut pe camere?!
Sa tineti cont de necesarul de apa calda ( litri/ min la Δt= 20/30°C) si de faptul daca pompa centralei face fata la numarul de calorifere.
Cu stima si respect.

Buna seara. Am si eu o casa de 125 mp locuibili, inaltiea camerei este de 2,7 m.

Inteleg ca volumul este de 337,5 metri cubi. Cum calculez necesarul de KW, ce putere trebuie sa aiba centrala in acest caz.

Casa este izolata cu polistiren de 10.

Multumesc frumos pentru informatie. Daca o iau mai mare decat necesarul calculat e vreo problema? Sau incalzeste mai repede casa?

Nu este nicio problema daca centrala are putere mai mare, dra nici nu se va incalzi casa mai repede. La 125 mp, o centrala de 24 kw este arhisuficienta

Casa este izolata, deci 24 kw sunt suficienti. Eu am o centrala Viessmann de 24 kw la 150 mp. De obicei, in Romania proiectantii iau in calcul la incalzire 35 -50W /m3, in fct si de coeficientul termic al constructiei (este influentat de tipul zidariei si gradul de izolare termica,supratata geamurilor si calitatea tamplariei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *