Categorii
Utile

Cauzele mucegaiului si cum luptam impotriva lui

mucegai


Mucegaiul nu se dezvolta numai in zidurile vechi. Mucegaiul poate afecta, de asemenea, cladirile noi. In cazul in care exista umiditate, ciuperca poate sa germineze. Sunt oare vinovati locuitorii pentru ca nu au reusit sa aeriseasca suficient cladirea? Sau arhitectii care planifica incorect? Ori mesterii neglijenti?

Coltul camerei incepe sa se intunece si pata creste rapid. Miroase neplacut, irita tractul respirator,
este otravitor si pune in pericol sanatatea. De asemenea, materialul de constructie sufera: Mucegaiul poate provoca daune mari. A cui e vina?

In mod evident, locuitorii unei case desfasoara activitati foarte diversificate: respira, transpira, fac dus, gatesc si spala. Pe scurt, ei genereaza constant umiditate care trebuie sa ramana undeva. „Dar totul este perfect normal”, spune expertul Brigitte Tassenbacher. Tehnician in microbiologie si de mediu, aceasta este preocupata de ingineria in domeniul constructiilor si de realizarea constructiilor eficiente din punct de vedere energetic, avand multi ani de experienta ca expert certificat in mucegai. Este adesea consultata ca expert in cazurile judiciare.

Daca temperatura si umiditatea sunt masurate in mijlocul unei incaperi, valorile sunt de obicei in
limitele normale si, prin urmare, nu sunt periculoase: Temperatura camerei este in jur de 20° C,
umiditatea relativa este de aproximativ 50-55%. Pe de alta parte, daca temperatura este masurata pe suprafata unei componente a cladiri, de exemplu intr-un colt exterior al cladirii, temperatura poate scadea cu usurinta la 12° C sau chiar mai putin. Umiditatea relativa in acest punct este apoi de 80% si mai mare. Aceasta creeaza conditiile pentru cresterea mucegaiului.

Ce poate face proiectantul

Proiectantul poate preveni acest lucru tinand cont de nevoile specifice ale viitorilor rezidenti. Suna
destul de usor, dar nu este – mai ales cand spatiile vechi sunt transformate in mansarde rezidentiale.
Geometria unei cladiri noi poate, de asemenea, sa reprezinte un pericol: Potrivit lui Brigitte
Tassenbacher, colturile ascutite si componentele de tip consola pot sustine cresterea mucegaiului mai tarziu. Brigitte Tassenbacher citeaza de asemenea ferestrele care nu pot fi deschise sau situatiile in care ventilatia produce prea mult zgomot si riscul de efractie. „Daca se planifica ventilarea fara confort,” spune ea, „umiditatea care apare in mod natural nu poate fi indepartata suficient”. Puntile termice si izolatia interioara sunt alte cuvinte cheie in catalogul sau. Detaliile conexiunilor trebuie, prin urmare, planificate cu grija.

Colturile ascutite si componentele incastrate pot incuraja cresterea mucegaiului

De exemplu, ganditi-va la o casa in care parintii, un copil si un bebelus dorm intr-un dormitor de 10
m2. Ferestrele termopan cu geamuri duble care nu pot fi deschise din cauza designului sau raman
inchise noaptea, deoarece s-ar deschide catre un drum aglomerat pot contribui de asemenea la
dezvoltarea mucegaiului. „Umiditatea ridicata, condensul si cresterea mucegaiului sunt inevitabile”,
spune Brigitte Tassenbacher. In alta casa, o camera are un balcon pe ambele parti. Ansamblul este similar unui golf cu ferestre. Camera se incalzeste cu dificultate, sa nu mai vorbim de anvelopa structurala care o inconjoara.

Executantii lucrarilor au un rol important in prevenirea mucegaiului

Calitatea supravegherii si executarii constructiilor este la fel de importanta si dupa planificare. Potrivit lui Brigitte Tassenbacher, greselile apar foarte frecvent atunci cand anvelopa cladirii este etansa. Daca electricianul sau instalatorul nu sigileaza deschiderile, conductele, cablurile, prizele si racordurile sau nu le sigileaza cu atentie, aerul umed si cald din incaperi poate patrunde în componente.

„Aceasta creeaza conditiile pentru acumularea de umiditate, deteriorarea cladirilor si cresterea
fungilor”. Un exemplu din bogata experienta practica a lui Brigitte Tassenbacher: Un fascicul de lemn de pe un acoperis a fost infestat cu mucegai. Investigatiile sale au condus la concluzia ca vinovata de aparitia mucegaiului era instalarea etansa a unui corp de iluminat cu LED care ilumina o nisa in dus.
Faptul ca mucegaiul nu se dezvolta la „scena crimei”, ci in alta parte este destul de comun si poate fi atribuit unor conditii diferite. Daca materialul in vrac adaugat pentru a construi structura solului este prea umed, acest lucru poate adauga umiditate intr-o cladire si poate conduce mai tarziu la
dezvoltarea mucegaiului.

Ce poate face administratia cladirii?

Intretinerea regulata ajuta la pastrarea valorii materialelor de constructie. Si, asa cum se intampla
adesea, solutia aici este „informarea si comunicarea”. Daca locuitorii sunt interesati in mod activ de
posibilitatile de a avea grija de cladire, cel mai important pas este deja realizat. Brigitte Tassenbacher adauga observatia ca, in zilele noastre, apartamentele sau casele nu mai sunt ventilate asa cum se intampla de multe ori in timpul zilei, deoarece locuitorii sunt adesea plecati la serviciu. Din punct de vedere al expertilor, acest lucru ar sugera, de asemenea, instalarea unui sistem de ventilatie confortabil, care reinnoieste regulat aerul si regleaza, de asemenea, umiditatea.
De-a lungul activitatii sale, Brigitte Tassenbacher a invatat de mai multe ori ca vina pentru mucegai
este considerata ca apartinand proprietarilor si ca uneori sunt chiar intimidati in mod deliberat. Este
important ca toate partile implicate sa ramana obiective, spune ea, sa gaseasca si sa elimine cauzele impreuna pentru a putea indeparta mucegaiul in mod profesionist.

Ce poate face Hoval

Una din solutiile noastre de ventilatie poate ajuta la prevenirea mucegaiului. Avantajul major al HomeVent® este recuperarea exceptionala a caldurii si a umiditatii. Acest lucru este adaptat individual la nevoile rezidentilor care folosesc controler-ul nostru. Datorita recuperarii optime a umiditatii, nu exista nici acumulare de condens. Cu ventilatia HomeVent® Comfort, aerul proaspat filtrat este incalzit si umidificat in conformitate cu cerintele energetice din aerul extras. In consecinta, locuitorii se pot asigura ca aerul pe care il respira in casele lor este intotdeauna curat, fara polen si contine nivelul ideal de umiditate. Toate unitatile de ventilatie HomeVent confort economisesc mai multa energie decat folosesc si asigura un climat confortabil constant in casa. Puteti citi mai multe aici despre beneficiile unui sistem de ventilatie pentru locuinta dvs, cat si despre ultimele noutati in domeniul ventilatiei rezidentiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *