Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Idei de amenajare a unui living mic cu bucatarie open space

1-model amenajare living mic cu bucatarie open space


Daca ai un living mic si o bucatarie si mai mica, ideea unirii acestora sub forma unui open space poate reprezenta cea mai buna solutie de amenajare pentru tine. Cu siguranta aceasta este si recomandarea pe care ti-ar face-o cei mai multi dintre specialistii in amenajari interioare.

Este posibil ca ideea de amenajare a unui living mic in plan deschis cu bucataria sa nu fie una tocmai pe placul tau, fiind de parere ca zona de gatit trebuie izolata de restul locuintei pentru a preveni raspandirea mirosurilor. Insa datorita tehnologiei avansate a vremurilor pe care le traim aceasta teama poate fi inlaturata cu ajutorul hotelor ultraperformante, care reusesc sa inlature problema mirosurilor. Asa, iata, fara aceasta grija, ideea amenajarii open space poate fi acceptata mai usor, mai cu seama ca prezinta multiple avantaje.

Cand poti sa alegi varianta amenajarii unui living mic open space cu bucataria

Aceasta solutie de amenajare este utila atat in cazul in care se doreste marirea vizuala a unui living mic si a unei bucatarii mici alaturate, cat si in cazul in care se cauta o varianta de amenajare a unui dormitor suplimentar intr-un apartament mic.

Daca in primul caz se cere desfiintarea peretelui ce desparte livingul de bucatarie, in cel de-al doilea toate utilitatile din zona de gatit se muta in perimetrul camerei de zi, astfel incat sa se poata amenaja un mic dormitor in locul fostei bucatarii. Ambele situatii insa presupun efectuarea unor modificari importante si obtinerea unui numar de autorizatii si avize (pentru demolarea peretelui despartitor, daca acesta nu este de rezistenta, modificarea instalatiilor de apa, canalizare si gaze, cu proiectele si avizele specifice etc), precum si niste cheltuieli considerabile. Insa indiferent de varianta aleasa, la final se obtine un open space compus dintr-o zona de relaxare si o arie de gatit.

Mutarea bucatariei in living

Aceasta solutie de impreunare a bucatariei cu livingul este una folosita mai rar, intrucat presupune mai multe batai de cap din cauza necesitatii prelungirii si modificarii traseelor de apa, canalizare si gaze. Insa, asa cum spuneam anterior, aceasta idee de amenajare este potrivita pentru cei care locuiesc la bloc si cauta solutii de amenajare a unui dormitor suplimentar.

Poti citi si: Extinderea si amenajarea unei bucatarii in balconul alaturat.

Dupa realizarea proiectului si obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare vei putea sa aduci in final bucataria in living si in acest fel spatiul dedicat exclusiv livingului se va micsora. Tocmai de aceea e indicat sa te limitezi la o mobila compacta pentru zona de gatit. Poti amenaja mica bucatarie intr-un colt al camerei, ideal fiind sa alegi unul apropiat de peretele exterior, asa incat sa poti instala cu usurinta si o hota deasupra plitei. Iar daca livingul are iesire in balcon poti alege sa-l incluzi si pe acesta in amenajarea open space, castigand astfel cativa metri patrati utili. E adevarat ca nu este un proiect simplu, insa partea buna este ca in final vei castiga o camera libera pe care o vei putea transforma intr-un mic dormitor.

Un proiect de acest gen gasesti aici: Transformarea unui apartament cu 3 camera intr-unul cu 4 camere.

Stil de amenajare comun

Desi nu este o varianta pe care ar alege-o designerii, atunci cand livingul este separat de bucatarie poti alege cate un stil si cate o culoare diferite pentru amenajarea fiecaruia dintre cele doua spatii. Insa reunirea celor doua incaperi sub forma unui open space impune alegerea unui stil de amenajare comun si a unei palete cromatice unitare. Astfel ca daca preferi stilul modern, ar trebui sa te asiguri ca atat zona de living, cat si cea a bucatariei vor fi finisate cu materiale si texturi specifice acestui stil si ca mobila si accesoriile alese il vor completa cum se cuvine.

Te poti inspira si de aici: Caz real de amenajare a unei bucatarii open space cu livingul.

In caz ca te preocupa ideea delimitarii vizuale a celor doua arii amenajate in plan deschis, considerand ca fiind important acest aspect, te asigur ca nu-ti va fi greu sa faci acest lucru, intrucat vei putea folosi oricum materiale diferite pentru finisarea fiecarei zone in parte. De pilda, pentru a proteja peretele din zona blatului de lucru al mobilei de bucatarie ar fi indicat sa-l plachezi cu faianta, mozaic, panouri din sticla securizata sau cu orice alt material care suporta cu usurinta contactul cu umiditatea, vaporii grasi si detergentii. In acelasi timp, vei putea decora fara probleme peretii din zona de living cu un tapet frumos sau ii vei putea zugravi pur si simplu cu vopsea lavabila. Acelasi lucru este valabil si pentru pardoseala: desi poti folosi un singur tip de finisaj pentru acoperirea pardoselii din intregul spatiu comun, poti opta si pentru folosirea parchetului in zona de relaxare si a gresiei in zona de gatit. Indiferent ce alegeri vei face, trebuie sa nu omiti ca facand parte dintr-o amenajare open space materialele alese trebuie sa arate bine impreuna.

Sursa foto: Trizio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *