Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Modele de scari interioare pentru case cu etaj sau mansarda

1-decor din pietre si plante sub scara interioaraAlegerea modelului de scara interioara pentru o casa cu etaj sau mansarda trebuie facuta nu doar in functie de designul pe care il preferi, ci mai ales in functie de spatiul disponibil pentru desfasurarea acesteia si de locul in care va fi montata.


Degeaba iti doresti o scara somptuoasa, dreapta, cu doua balustrade, daca in casuta ta nu ai loc decat pentru un model circular sau in forma de spirala. Daca iti construiesti casa dupa un proiect tip modelul scarii de acces la etaj este stabilit deja, asa ca scapi de aceasta grija. Insa daca vrei neaparat o casa unica, proiectata din imaginatia ta, trebuie sa decizi tu unde vei integra scara si ce forma va avea aceasta.

Tipul si modelul scarii de acces la etaj

Daca e sa impartim scarile interioare dupa tip si forma, avem de a face cu urmatoarele modele:

– Scara dreapta;
– Scara interioara franta sau cu mai multe rampe;
– Scara interioara curbata;
– Scara spiralata.

Fiecare dintre aceste tipuri prezinta avantaje si se preteaza in configurarea anumitor spatii, unele fiind potrivite pentru casele mari si altele (cum sunt scarile in forma de spirala) fiind ideale pentru spatiile mici. Poti afla in detaliu ce reprezinta fiecare dintre ele si pentru ce proiecte de casa sunt potrivite de aici: Scari interioare – modele si exemple din care te poti inspira pentru casa ta.

Un model despre care nu am scris in articolul recomandat sunt scarile de interior flotante (plutitoare) autoportante sau cele in consola, acestea fiind folosite mai rar in amenajarile interioare din cauza ca nu sunt foarte cunoscute publicului larg. O astfel de scara nu poate fi montata in centrul unei incaperi, ci doar langa un perete care ii si ofera sustinerea necesara. Practic, pentru sustinerea treptelor ce par sa pluteasca in aer e nevoie de o structura metalica din otel ascunsa in perete, efectul final fiind cu siguranta unul impresionant. Treptele pot fi din lemn, din sticla, din beton sau din metal. Din punct de vedere al aspectului acest model se preteaza mai cu seama in amenajarea interioarelor moderne minimaliste si a celor industriale, desi pot face parte si din decoruri cu aer clasic minimalist.

Iti recomand sa vezi si: 20 modele de scari interioare pentru case mici si foarte mici.

Alegerea scarii interioare in functie de stilul de amenajare

Si pentru ca tot am adus in discutie stilurile de amenajare a interiorului, cred ca e momentul sa vedem cum poti alege scara ce leaga parterul de etajul sau mansarda casei in functie de stilul de amenajare al acesteia:

– Pentru un decor clasic poti alege orice model de scara dreapta, franta sau curbata, din lemn sau din beton cu trepte placate cu lemn, piatra naturala (marmura, travertin etc) si chiar din fier forjat in combinatie cu lemnul masiv.

– Pentru o casa amenajata in stil modern poti opta pentru scara din metal, otel, beton, sticla si chiar lemn; evitand totusi modelele complexe, cu doua balustrade si multe elemente decorative.

– Un decor industrial va arata bine in asociere cu o scara interioara din fier sau din beton, cu un design inspirat de scarile utilizate in fabrici si hale industriale. Treptele pot fi metalice sau din lemn.

– Pentru interioarele amenajate in stil minimalist sunt potrivite scarile cu design cat mai laconic, cat mai putin sesizabile in decor si care sunt complet lipsite de elemente decorative. Ideale pentru amenajarile in stil minimalist sunt scarile flotante autoportante din metal sau sticla, fara balustrada.

Locul potrivit pentru o scara interioara

Cand iti imaginezi o casa cu etaj sau cu mansarda cu siguranta ai in minte si imaginea cu pozitia scarii de acces la nivelul superior. Stii unde se afla si cum arata. Alegerea locului de constructie si montare a acesteia nu se face la voia intamplarii, ci in baza proiectului, mai exact a configurarii interioare a casei, in functie de inaltimea tavanului etc.

Ai remarcat ca in cele mai multe cazuri scara interioara se afla pe holul casei, insa te-ai intrebat de ce? Aceasta solutie are mai multe avantaje:

– in acest fel nu se consuma din spatiul locuibil din living;
– cand urci sau cobori treptele nu deranjezi pe nimeni, holul fiind un spatiu de trecere;
– deschiderea pe verticala necesara desfasurarii multora dintre modelele de scari interioare duce la imposibilitatea incalzirii la parametri optimi ai spatiului in care acestea se desfasoara. Drept urmare, cand casa scarii este pe holul casei, acesta poate fi izolat prin inchiderea usilor catre toate celelalte camere, fiind astfel mai usor sa se mentina temperatura ambientala dorita in interiorul acestora.

Constructia scarii in living poate duce la obtinerea unui decor impresionant, scara constituind principalul element decorativ al spatiului. Aceasta alegere este potrivita mai degraba pentru casele si resedintele mari, cu livinguri generoase, dar poate reprezenta o optiune si in configurarea unui living amenajat in plan deschis cu bucataria. Ar trebui sa stii insa ca prezenta unei scari in configurarea livingului poate impune necesitatea unui tavan foarte inalt, cu deschidere verticala care va duce la cresterea costurilor de incalzire a spatiului respectiv. Desigur ca aceasta situatie nu se aplica pentru toate modelele de scari.

Mai mult decat o scara de acces la etaj

Desi scara interioara poate fi un element decorativ in sine, e bine sa stii ca o poti valorifica si altfel, utilizand spatiul gol de sub treptele acesteia. Fie ca ca ai un model ce urca langa un perete din hol sau din living, fie ca ai ales o scara dreapta, situata in centrul unei incaperi, nu uita ca poti transforma in spatii de depozitare golul de sub treptele ei. Iar daca aceasta se afla in living poti folosi golul respectiv pentru constructia unei biblioteci unice in care poti integra televizorul sau semineul.

Citeste si: Idei de amenajare a spatiului de sub scara interioara.

Daca nu ai nevoie de spatii de depozitare suplimentare, golul de sub scara de acces la etaj poate deveni un element decorativ, utilizand plante de interior, pietre decorative si surse de iluminat pentru a face o mica sera.

Mai poti vedea si: Sertare si dulapuri incastrate sub scara interioara sau in trepte – 15 imagini.

Sursa foto: TorreHercules.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *