Categorii
Intrebari de la cititori

Panourile solare incalzesc apa si iarna, pe timp de zi?

Buna ziua. Nu stiu exact cum functioneaza panourile solare (e clar ca de la soare, dupa cum le zice si numele), dar am inteles ca incalzesc apa pe timp de zi chiar daca afara nu e insorit si sunt nori, ceea ce ar insemna ca o incalzesc si iarna. Cine imi poate spune cat de adevarat este, ca ar merita sa imi montez doua panouri pentru boilerul de apa menajera daca ar fi asa?


Intrebare de la Romeo, pe adresa redactiei: Panourile solare incalzesc apa si iarna, pe timp de zi?

6 răspunsuri la “Panourile solare incalzesc apa si iarna, pe timp de zi?”

Arunci banii de pomana pe panouri, daca nu ai soare, iar asta se intampla in majoritatea zilelor din iarna, nu se incalzeste deloc apa

Eu am aşa ceva. Se merită a fi montate în fiecare gospodărie ce are apă curentă. În legătură cu iarna pot spune că trebuie să luăm în considerare minim 30 tuburi.
Mă refer la panou cu tuburi presurizate.
Pentru alte detalii rog email.

Multumesc frumos pentru raspuns. Imi fac si eu calcule pentru mine si familia mea.
Cate panouri solare ai montate, cata apa pot sa incalzeasca si in cat timp? Cate persoane folosesc apa calda?
Multumesc mult pentru raspunsuri.

buna ziua
daca vrei sa protejezi natura fara dorinta de a amortiza investitia e ok daca vrei economie uitale…

Am un astfel de panou, presurizat, cu 18 tuburi vidate din sticla borosilicata, bazin de 180 litri. Locuiesc la tara, nu am gaze, posibilitati de incalzire a apei doar electric. Familie de 2 pers.(pe perioade scurte chiar 3-4), pe perioada verii trebuie sa acopar jumatate din suprafata tuburilor, altfel, cand apa ajunge la temperatura de 98+ grade, actioneaza supapa de presiune si se elimina cateva zeci de litri la canalizare. Investitie rentabila, la aceasta capacitate, pentru o casa locuita permanent de 3 (as zice chiar 4) persoane. In perioada iernii, doar in zilele cu soare se inregistreaza o crestere a temperaturii apei din bazin. Pentru aceasta perioada am ales sa folosesc un boiler electric cu o capacitate adaptata nevoilor de consum ale familiei. Mentionez ca panoul are rezistenta electrica dar in cazul meu nu renteaza incalzirea a 180 litri de apa cand necesarul zilnic este de cateva zeci. In concluzie, investitia este rentabila, tinand cont de faptul ca aproape 8 luni din an am apa calda menajera fara niciun fel de costuri (energia electrica consumata de controler este neglijabila).

Pentru Dan,

Iarna cand nu este soare apa nu se incalzeste deloc? Cand este soare iarna cat se incalzeste apa? Ajunge la 40 C? Cred ca si o incalzire de pana la 20 C este rentabila deoarece boilerul trebuie sa o incalzeasca doar 20 C pentru a aduce apa la 40 C, spre deosebire de incalzirea apei reci curente sau din foraj care iarna are intre 4 si 12 C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *