Categorii
Proiecte de case inedite

Proiecte de vis – case cu ferestre panoramice

8-interior living cu ferestre panoramice pe doua laturi zona de munte


Spune-mi ca n-ai vazut pana acum cel putin o casa cu ferestre mari, cu vedere panoramica, care sa nu te fi impresionat si care sa nu te fi facut sa te gandesti ce frumos trebuie sa fie sa traiesti intr-o asemenea constructie luminoasa si moderna, indemnandu-te sa pornesti in cautarea unui proiect cu pereti din sticla pe care sa-l transformi in casa ta de vis.

Cu totii suntem atrasi de ideea ferestrelor mari, tuturor ne plac interioarele scaldate de lumina naturala, cu totii apreciem posibilitatea de a savura un peisaj frumos in timp ce stam in caldura propriului camin. Casele cu ferestre panoramice au un farmec aparte si nu e de mirare ca tot mai multa lume viseaza sa-si construiasca locuinte cu pereti din sticla chiar si in Romania, unde clima nu este tocmai prietenoasa cu proiecte de acest tip.

Casele cu pereti din sticla si clima din Romania

Cand alegi proiectul casei trebuie sa ai in vedere nu doar latura estetica a acestuia, ci mai ales pe cea practica si functionala. Casele cu ferestre panoramice mari sunt cu siguranta impresionante, reprezentand visul multora dintre noi, insa suprafetele vitrate ale acestora vin in conflict cu clima continentala din tara noastra. Asa cum stii, ferestrele (sticla, in general) inregistreaza pierderi termice mai mari decat zidaria. Prin urmare, atunci cand alegi un proiect cu suprafete vitrate mari trebuie sa constientizezi ca vei cheltui mai mult la incalzirea locuintei in timpul sezonului rece.

Daca insa consideri ca o casa de vis merita orice fel de sacrificiu si nu te sperie ideea facturilor mari la incalzire, asigura-te cel putin ca ferestrele sau peretii din sticla pe care ii vei monta au cel mai bun coeficient termic posibil. Pregateste-te sa cheltuiesti sume mari pentru ferestrele panoramice, dar daca nu vrei sa tremuri de frig toata iarna, regretand proiectul ales, alege ferestre tripan cu profil de 6 camere, clasa A. In plus, pentru a profita din plin de avantajul unei case cu un perete din sticla, pozitioneaza constructia cu fatada vitrata spre Sud sau Sud-Vest, asa incat sa te poti bucura din plin de lumina si caldura soarelui si sa reduci cat mai mult costurile de incalzire din timpul sezonului rece.

In ce zone se preteaza casele cu ferestre panoramice?

Inainte de a alege un proiect cu ferestre mari trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Despre aspectul cheltuielilor de incalzire si orientarea in raport cu expunerea la soare am discutat mai sus, insa nu doar acestea sunt importante, ci si zona in care iti vei construi casa de vis cu cel putin un perete din sticla. Proiectele de acest gen sunt potrivite in zone frumoase, ce ofera peisaje spectaculoase: in apropierea unei paduri, la munte, pe malul unui lac sau pe malul marii. Ideea este ca o incapere cu ferestre atat de mari creeaza iluzia ca interiorul se contopeste cu exteriorul. Drept urmare, cand constructia se afla intr-un mediu natural frumos, iar peisajul care se dezvaluie prin peretele din sticla este unul placut, care iti ofera o priveliste frumoasa, ai suficiente motive sa alegi un proiect de acest gen.

Pe de alta parte, daca terenul pe care il detii se afla intr-o zona urbana (fie si intr-un cartier rezidential) sau chiar intr-un sat, aproape de curtile invecinate, ferestrele panoramice nu-si au rostul, acestea expunandu-te privirilor trecatorilor si oferindu-ti senzatia ca locuiesti intr-un acvariu. In foarte scurt timp vei cauta solutii decorative care sa acoperele ferestrele uriase si care sa-ti asigure intimitatea pierduta odata cu alegerea neinspirata a proiectului. In zonele urbane ferestrele panoramice sunt potrivite doar in cazul apartamentelor de tip penthouse, situate la etajele superioare ale cladirilor inalte. Si acestea ofera adesea privelisti frumoase spre oras, strazile si luminile acestuia.

Camerele compatibile cu ferestre panoramice

Asa cum vei vedea in imaginile cuprinse in galeria foto de mai jos, exista tot felul de proiecte de case cu ferestre panoramice: unele care au suprafete vitrate mari intr-o singura camera (living, dormitor, bucatarie) si altele concepute cu pereti din sticla ce acopera mai multe spatii, atat pe orizontala, cat si pe verticala.

Daca te intrebi insa in ce camera arata mai bine o fereastra panoramica, nu cred ca exista un raspuns general valabil. Cred insa ca fiecare are in minte o imagine a casei de vis, a incaperii potrivite pentru constructia unui perete din sticla. Mie imi place ideea unei camere de zi (a unui living open space) cu un semineu in fata caruia sa ma incalzesc in timp ce admir privelistea oferita de o fereastra panoramica cu vedere la un munte cu brazi ingreunati de zapada sau la albastrul marii. Altii se pot simti atrasi de ideea unui perete din sticla intr-un dormitor modern, in timp ce altii viseaza sa poata face baie intr-o cada amplasata in fata unei ferestre uriase. Tie care dintre aceste idei iti surade mai mult?

Sursa foto: DesignHomes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *