Categorii
Utile

Calcul necesar perdele si draperii – ghid de masurare a materialelor

1-draperii gri cu imprimeu geometric alb fara perdele amenajare moderna


Daca vrei sa te asiguri ca perdelele si draperiile de la ferestrele casei tale sunt dimensionate corect, trebuie sa inveti sa masori corect lungimea si latimea acestora in functie de inaltimea camerei, de latimea ferestrei si de lungimea galeriei. Asa cum vei vedea in continuare, efectuarea calcului de material necesar se face simplu.

Desi pare o treaba simpla, nu toata lumea stie cum sa dimensioneze corect textilele pentru ferestre. Din acest motiv multa lume alege sa cumpere perdele si draperii gata de montat, concentrandu-se doar pe culoarea si textura lor si pe asortarea acestora cu restul decorului. Daca iti amenajezi casa si te framanta intrebari ca: Cati metri de perdea trebuie sa cumpar? sau Cum fac calculul de material pentru perdele si draperii? e clar ca ai nevoie de ajutor. De aceea am pregatit pentru astazi un ghid de masurare a acestor textile in functie de un set de factori pe care trebuie sa-i iei in calcul.

Lungimea sau inaltimea perdelelor si draperiilor

Pentru a masura corect lungimea (inaltimea) acestor textile trebuie sa iei in calcul atat inaltimea camerei, cat si nivelul la care este situata galeria pe care acestea vor fi montate. Daca vorbim despre o camera cu inaltimea de 260 cm (inaltime standard in tara noastra) si despre o sina montata pe tavan, atunci lungimea perdelei ar trebui sa fie de 256 cm. In acest caz, asadar, se scad 3 cm care sunt reprezentati de sina si inelusele aferente si 1 cm care reprezinta distanta de la podea a perdelei.

In cazul in care preferi sa montezi textilele pe o galerie, calculul se va face pornind de la inaltimea la care este montata galeria. In general, pentru casele cu tavane de inaltime standard (260 cm) se recomanda ca galeria sa fie montata la 10-15 cm sub tavan, caz in care lungimea perdelelor sau draperiilor ar trebui sa fie de 246 cm (respectiv 241 cm) daca acestea sunt pe inele si 247 cm (respectiv 242 cm) daca acestea sunt montate pe rejansa. Daca insa incaperea are tavanul situat mai jos decat de obicei, galeria poate fi montata chiar in apropierea tavanului, pentru crearea iluziei de inaltare vizuala a spatiului, iar inaltimea perdelelei se va calcula in functie de inaltimea la care este situata galeria.

Cum masori perdelele scurte, pana la pervazul ferestrei

In amenajarea bucatariilor, mai ales a celor cu chiuveta amplasata sub fereastra incaperii, se merge adesea pe varianta perdelelor scurte, pana la nivelul pervazului. Pentru stabilirea inaltimii acestora se va respecta regula de mai sus, luandu-se drept punct de plecare inaltimea cuprinsa intre pervaz si galeria sau sina pe care se vor monta textilele.

Iti recomand sa citesti si: Cum alegi perdeaua din bucatarie – 11 imagini cu modele si idei.

Textile deosebit de lungi in amenajarile moderne

Poate ai observat si tu ca, mai nou, se poarta perdele si draperii mai lungi, care atarna pe podea. Intr-adevar, acesta este o caracteristica a multor decoruri moderne, insa si in acest caz lungimea (inaltimea) textilelor nu se alege oricum, ci din nou, in raport cu inaltimea camerei si inaltimea la care este situata galeria. Asadar, daca galeria este montata la inaltimea de 250 cm, perdeaua sau draperiile vor avea cel putin 277 cm inaltime. Altfel spus, pentru a obtine efectul modern dorit textilele trebuie sa fie cu cel putin 30 cm mai lungi decat inaltimea cuprinsa intre galerie si pardoseala. In caz contrar vei obtine un efect de „perdea masurata gresit” si nu-ti doresti acest lucru. Sa nu uiti insa ca e mai greu sa faci curat cu acest tip de aranjament decorativ si ca tesatura acestor textile se uzeaza mai rapid decat a celor montate la distanta de 1 cm deasupra pardoselii.

Citeste si: Perdele si draperii in ton cu peretii, o alegere care simplifica orice amenajare.

Cum masori latimea perdelelor si draperiilor

In ce priveste latimea textilelor aceasta trebuie calculata in functie de latimea ferestrelor si a galeriilor, dar si in functie de cat de bogat vrei sa fie decorul. In principiu, pentru o perdea lungimea galeriei se inmulteste cu 2: daca galeria are 2,5 metri lungime, perdeaua trebuie sa aiba 5 metri de tesatura. In cazul draperiilor lungimea galeriei e inmulteste cu 1,5: daca galeria are 2,5 metri draperiile insumate vor avea 3,75-3,8 metri de tesatura.

Nu uita sa citesti si: Cum asortezi perdelele si draperiile cu decorul casei tale, dar si Modele de draperii si perdele la moda. Imbraca-ti ferestrele cu stil!

Cum spuneam, latimea textilelor se masoara in functie de latimea ferestrei si a galeriei. Daca fereastra are 160 cm latime, galeria va avea 190-200 cm latime (cate 15-20 cm in plus in fiecare dintre lateralele ferestrei), iar textilele vor avea 400 cm latime (perdea) si 300 cm latime (draperii, 2 bucati a cate 1,5 m latime fiecare).

Citeste si: Perdelele si draperiile din living – cum le alegem?

IMPORTANT: Aceste dimensiuni si masuratori se refera la perdelele si draperiile gata confectionate, cu tivurile finisate.

Sursa foto: Dekoriko

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *