Categorii
Intrebari de la cititori

Ce pot sa fac cu apa pluviala directionata?

Buna ziua. Doua intrebari: Daca e deja construita casa mai pot face directionarea apei pluviale? Si daca da, ce solutii sunt si ce as putea face util cu aceasta apa. Rog idei si sfaturi, mi se pare pacat sa se iroseasca.


Intrebare de la George, pe adresa redactiei: Ce pot sa fac cu apa pluviala directionata?

12 răspunsuri la “Ce pot sa fac cu apa pluviala directionata?”

se poate colecta intr-un bazin si poate fi folosita ca apa menajera. Romanii faceau treaba asta acum 2000 de ani, nemtii si alte natii mai civilizate fac bazine colectoare de la faza de construire a casei. 0720424045

Si daca as face un bazin de colectare unde l-as pozitiona? Ar fi nevoie apoi de o pompa cu care sa trag apa, nu? Ca bazinul ar fi mai jos, probabil la nivelul solului?

Bazinul va fi mai sus decat nivelul solului, este ma economic deoarece nu trebuie sa mai sapati si sa introduceti bazinul in pamant si nici sa pompati apoi apa care oricum vine de sus prin cadere libera prin burlane. Mai eficient este sa o directionati spre gradina, spatii verzi prin conducte sau santuri cat mai lungi pentru a se dispersa pe o suprafata cat mai mare de pamant. Rezervoare merita doar daca pamantul este putin permeabil si ploua mult in regiune, dar cu incalzirea globala precipitatiile sunt din ce in ce mai putine. ca apa menajera nu stiu daca o puteti folosi deoarece se mai murdareste in atmosfera si pe acoperis, dar poate ca decantata merge.

Se gasesc recipinte (majoritatea din polipropilena, preturi in functie de capacitate) care se pot ingropa, nu-i mare filozofie, in schimb va fi economie la apa de stropit gradina, de udat curtea, de spalat masina, etc.

Ca sa faci in pamant este nevoie de ceva munca, apoi curent pentru pompa. Daca ai loc in spatele casei

Buna ziua, Eugen. Daca doresti, poti trimite cateva poze la adresa de mail andrei@casadex.ro si le vom publica aici, intr-un comentariu. Astfel vom putea ajuta si alte persoane ce vor avea nevoie de informatii despre directionarea apei pluviale, in viitor. Multumesc.

Daca imi dai o adresa de e-mail iti pot trimite niste poze , asa cum am procedat eu.Vara o colectez de pe acoperisul casei pe absolut toata in bazine si o folosesc la udatul gradinii de flori si legume, pomi fructiferi, vita de vie ( o curte de peste 1800 mp). Iarna o dirijez pe rindurile vitei de vie si pomilor din vecinatatea casei. Nimic nu se pierde aiurea.
PS: va trebuii sa faci totusi o investitie, care nu este de neglijat. Ce zici?

Am primit pozele de la Eugen (multumim frumos, foarte utile). Le adaug mai jos, plus textul mailului:

„Andrei,
Am promis ca voi veni cu ceva poze cu solutia folosita de mine pentru colectarea apei pluviale de pe acoperisul casei in perioada de vara precum si indepartarea acesteia de casa in perioadele cind nu este necesar a fi stocata (iarna). Dupa cum se poate observa din pozele din fata casei (cele in care se vad brazii) apa de pe acoperis o dirijez direct , fara stocare la radacina brazilor si a unei tufe de trandafir si vita de vie. De pe acoperisul din spatele casei vara apa o stochez in bazinul rosu care este prevazut si cu un prea-plin prin care o dirijez in 2 butoaie de 220 l asezate in cascada dupa ce bazinul rosu de 1000 l se umple. Toamna dupa ce nu mai am nevoie de apa pentru udatul vitei de vie sau gradinii de zarzavat golesc butoaiele (pe care le stochez cu gura in jos) si bazinul pentru a nu exista pericolul de inghet si fisurare a acestora. Tot toamna prin 2 tevi de canalizare de 110 mm racodate la jgeabul de colectare a apei de pe acoperis duc apa din ploi sau din topirea zapezii in vita de vie. Eu mai am doua bazine unul de 1000 l din pvc la 4,5 m inaltime si celalalt cilindric de 1200l la 1,5 m in care stochez in permanenta apa , fie din fintina proprie care este dotata cu o pompa submersibila , fie din bazinul rosu cind acesta este plin si prognoza meteo imi spune ca vor fi precipitatii in zona(apa din bazinul rosu o urc in celelalte doua cu o pompa tot submersibila de tipul acelora de ape uzate ).
Aceasta locuinta este amplasata intr-o zona destul de secetoasa(in apropiere de Calarasi) si folosirea eficienta a apei este f necesara, eu avind vara in permanenta toate bazinele pline, cu toate ca am doua surse de apa -fintina proprie si reteaua locala . Toate bazinele sunt prevazute cu robineti la care racordez instalatia de irigare prin picurare. Asa cum probabil iti dai seama este necesara totusi o investitie , ceva pricepere si rabdare. Eu sunt un fan al folosirii eficienta a apei probabil ca o deformatie profesionala , lucrind in acest domeniu peste 40 de ani de la absovirea facultatii . Cred ca am fost destul de explicit , daca nu… astept sa clarificam diferite aspecte.
Cu respect,
Eugen”

Alerg cu sarbatorile.
Eugen, la tine e inginerie adevarata, nu cred sa reusesc sa fac intr-atat de bine, ma gandeam la ceva mai simplu. Cel mai mult imi place ultima poza unde se uda gradina si asta voi incerca si eu pentru ca nu par costuri foarte mari. Sper sa o fac cum trebuie si vreau sa revin si eu cu poze. Multumesc pentru poze, bravo tie, ai facut treaba buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *