Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Bucatarie mica deschisa spre living intr-un apartament de bloc

1-living mic si bucatarie cu loc de luat masa amenajare open space apartament


O bucatarie deschisa spre living iti ofera posibilitatea sa gatesti in compania celorlalti membri ai familiei sau a prietenilor si rudelor venite in vizita, dar si sa amenajezi un singur loc de luat masa pe care sa-l poti folosi nu doar la ocazii speciale, ci in fiecare zi din an. Aceasta solutie de amenajare este, in opinia mea, cea mai buna idee pentru apartamentele din blocurile romanesti care, asa cum stim cu totii, nu au suprafete tocmai generoase.

Ideea amenajarii open space a bucatariei si livingului poate fi pusa in practica doar atunci cand configurarea interioara si structura de rezistenta a apartamentului permit acest lucru. Decizia de a face aceasta schimbare este una importanta si care implica destula alergatura si bataie de cap, dar merita cu siguranta, marind aria de zi a apartamentului tau si facand-o mai confortabila si mai primitoare. In acest fel vei transforma o bucatarie mica si un living cu suprafata modesta intr-un spatiu comun aerisit si usor de amenajat, asa cum s-a intamplat si in exemplul ilustrat in galeria foto de mai jos.

Apartament confort 2 cu bucatarie minuscula

In Romania suprafata apartamentelor vechi putea fi ghicita dupa gradul de confort in care acestea erau incadrate. Chiar si acum, daca vrei sa cumperi un apartament din blocurile construite mai demult si vrei sa te asiguri ca acesta este decomandat sau ca nu este unul foarte mic, este suficient sa acorzi atentie carei clase de confort ii apartine. Se stie ca cele mai spatioase si confortabile sunt apartamentele confort 1 sporit, in timp ce cele clasificate cu gradul de confort 3 nu doar ca sunt foarte mici, dar au bucatariile de-a dreptul minuscule, o singura baie, indiferent de numarul camerelor, iar balcoanele si holurile le lipsesc in totalitate, trecerea dintr-o camera in alta facandu-se direct. Singurul avantaj al acestor locuinte il reprezinta pretul. Sunt destule persoane care aleg sa le cumpere si sa le reconfigureze ulterior, amenajand bucataria in plan deschis cu livingul, pentru a obtine un pret final mai mic.

In Rusia blocurile vechi cu apartamente mici au fost construite pe vremea lui Hrusciov si poporul le-a botezat in numele liderului de atunci. Acestea sunt echivalentul apartamentelor confort 2 de la noi, fiind mici, dar avand totusi balcoane si niste holuri mici de trecere. Mai ieftine decat apartamentele moderne si noi, multe dintre acestea au avantajul ca se afla in zone centrale ale oraselor si tocmai de aceea se vand inca destul de usor. Insa cum tinerii refuza sa se multumeasca cu vechea configurare, aproape toti recurg la amenajarea in plan deschis a bucatariilor si livingurilor mici si la recompartimentarea integrala a micilor apartamente. Si desi la finalul amenajarii suprafata totala a acestor locuinte ramane aceeasi, nivelul de confort al locatarilor creste considerabil. La fel s-a intamplat si in povestea de azi: un apartament cu 3 camere si suprafata totala de 54 mp avea bucataria prea mica, asa ca proprietarii au decis sa o deschida spre livingul aproape la fel de mic pentru a obtine un open space in care sa poata gati si sa se poata relaxa in voie.

O bucatarie open space amenajata in stil scandinav

Proprietarii acestui apartament din Rusia au fost ajutati in procesul de amenajare de o echipa de designeri cu experienta in amenajarea locuintelor si spatiilor mici in general. Este vorba despre cei de la Brainstorm Buro. Drept stil de amenajare a fost ales stilul scandinav, atat datorita paletei cromatice specifice, cat mai ales datorita simplitatii care il caracterizeaza. Si desi spatiul obtinut in urma desfiintarii zidului ce despartea cele doua incaperi nu era unul foarte mare, proprietarii au decis sa-l imparta in mod egal intre zona de gatit si cea de relaxare, delimitand cele doua arii cu ajutorul finisajelor pentru pardoseala. In zona bucatariei a fost montata o gresie cu imprimeu in culori deschise, iar pentru pardoseala din zona livingului au ales un parchet intr-o nuanta calda si bogata.

Iti recomand sa citesti si: Bucataria open space in amenajarea apartamentelor si garsonierelor.

Demolarea peretelui despartitor nu a fost singura provocare majora a designerilor; dupa obtinerea tuturor autorizatiilor necesare acest pas fiind unul destul de simplu, desi produce mult deranj. Marea provocare a fost proiectarea si constructia mobilei de bucatarie, proprietarii dorindu-si foarte mult sa aiba chiuveta la fereastra si o suprafata de lucru generoasa. Prelungirea traseelor de alimentare cu apa si canalizare si o mobila pe colt au solutionat si aceasta problema. La capitolul finisaje, mobila alba a micutei bucatarii deschise spre living a fost completata cu faianta alba tip Subway sau Metro si caramida aparenta alba.

Spatiul disponibil in zona de living nu le-a permis sa aduca in decor mare lucru, asa ca s-au limitat la o canapea si la o masa rotunda, trei scaune si un lampadar. Interesant si de retinut mi s-a parut corpul de iluminat din zona micului living open space: acesta este unul tip pendul sau suspensie ce poate glisa pe o sina. O astfel de lustra nu mai este chiar fixa, ci le permite proprietarilor sa mute masa pentru a o extinde, regland apoi pozitia corpului de iluminat astfel incat acesta sa lumineze in continuare centrul mesei.

Sursa foto: Yandex

2 răspunsuri la “Bucatarie mica deschisa spre living intr-un apartament de bloc”

Foarte frumos. Proprietarii au fost totusi norocosi cu impartirea spatiului din apartament. Multe cotetze din astea au bucataria amplasata intre baie si apartamentul vecin.

Ai dreptate, Mamaie, nu toate apartamentele suporta modificari de acest gen. Am cunoscut si eu situatii ca cea descrisa de tine. Ce-i drept, unele ar putea fi numite cazuri mai fericite, bucatariile avand iesire in balcon…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *