Categorii
Proiecte de case inedite

Case geodezice in forma de dom, acum si in Romania

1-casa in forma de dom geodezic cupola din sticla

Stiai ca domul geodezic este considerat a fi cel mai eficient adapost uman conceput vreodata? Datorita multiplelor avantaje de structura pe care le prezinta aceste constructii tot mai multi oameni aleg sa-si construiasca locuinte in aceasta forma. Si noi, romanii, putem avea case dom si nici macar nu trebuie sa le cautam peste hotare, intrucat exista deja cateva companii romanesti axate pe constructiile geodezice.


Intr-un limbaj simplist am putea spune ca domurile geodezice reprezinta niste case in forma unor jumatati de sfera sau in forma de cupola, pe structura metalica sau din lemn. Pentru obtinerea formei geodezice structura metalica sau din lemn a cupolelor este compusa din mai multe triunghiuri echilaterale imbinate intre ele. In functie de alegerea clientului dar si de tehnologia aleasa de firma producatoare triunghiurile respective pot fi din sticla, lemn sau alt material.

Avantajele caselor dom

Pornind de la ideea ca domurile geodezice sunt structuri incredibil de rezistente in ciuda greutatii mici, voi insirui o lista cu avantajele constructiilor de acest tip, in ideea ca poate iei in considerare constructia unei case in forma de cupola si vrei sa te asiguri ca stii totul despre ea:

– Datorita suprafetei omnitriunghiulate (compuse din tringhiuri echilaterale) domurile geodezice au o stabilitate incredibila, fapt ce le asigura rezistenta pana si in conditii meteo extreme.
– Gratie formei aerodinamice pe care o au cele mai performante constructii de acest gen rezista la vanturi extrem de puternice cu viteza de pana la 320 km/h si chiar la cutremure cu magnitudinea de 8,5 grade pe scara Richter. In SUA, de pilda, s-a dovedit ca tocmai acest tip de case rezista cel mai bine in calea uraganelor.
– Forma geodezica este una ergonomica, reducand cu pana la 40% costurile materialelor de constructie si finisajelor necesare si in acelasi timp reducand cu pana la 30% costurile de incalzire si racire a interiorului.
– Desi unele modele par mici la exterior, au volumul interior incredibil de mare, ceea ce duce la obtinerea unei suprafate utile mari.
– Au suprafete vitrate mari care permit patrunderea unor mari cantitati de lumina in orice perioada a anului si au o distributie incredibil de buna a luminii si sunetului.
– Forma sferica asigura si o circulatie eficienta a aerului in interiorul constructiei, asigurand o temperatura ambientala uniforma. Aceste doua avantaje (luminozitatea si buna circulatie a aerului) face ca domurile sa fie structuri ideale si pentru cultivarea legumelor, existand si sere in forma geodezica.
– Fiind constructii prefabricate casele in forma de dom geodezic se construiesc extrem de rapid.
– Nu au nevoie de pereti portanti, compartimentarea interioara facandu-se simplu si rapid cu materiale usoare: gipscarton, osb etc.
– Constructiile de acest gen au o durata de viata foarte mare.

Din cate se pare, singurul mare dezavantaj pe care il poate constitui o casa in forma de dom geodezic il reprezinta infiltratiile de apa. Insa daca domul geodezic este construit cu simtul raspunderii, corect, iar elementele care compun semisfera sunt imbinate eficient acest pericol dispare. Prin urmare, e important ca o astfel de constructie sa fie realizata de persoane cu experienta, care nu sunt la prima lucrare de acest gen.

Domurile geodezice produse in Romania

Daca te atrage ideea de a-ti construi o casa in forma de dom geodezic si nu stii de unde sa incepi cautarea, probabil ca te vei bucura sa afli ca, in acest moment, in Romania, exista mai multe companii axate pe producerea acestui tip de constructii prefabricate. Despre unii dintre ei s-a scris chiar si in strainatate. Este vorba despre compania Biodomes care produce si comercializeaza nu mai putin de 20 de modele de constructii semisferice geodezice. Aceasta companie lucreaza nu doar pentru Romania, ci si pentru export. Alte companii romanesti specializate in acest tip de constructii cu care poti incerca sa iei legatura sunt Geodom si Austrocasa, ultimele doua companii realizand structuri geodezice pe structura din lemn, iar prima (Biodomes) lucrand pe structuri din otel si aliaje de aluminiu.

Tot cautand informatii despre producatorii romani ai domurilor geodezice am dat peste o oferta a companiei Geodom (sper sa mai fie de actualitate) care vinde un kit prefabricat pentru o locuinta permanenta cu suprafata locuibila de pana la 175 mp (compusi din parter si mansarda) la pretul de 14950 euro. Este vorba doar despre cupola propriu-zisa. Interiorul domului respectiv poate fi compartientat si amenajat in mai multe variante, producatorul venind cu cateva propuneri si idei in acest sens. Produsul poate fi achitat si in rate, direct la producator. Mai multe detalii poti afla contactandu-i pe producatori aici: info.domurigeodezice@gmail.com

Daca ai avut ocazia sa vezi in realitate o casa in forma de dom sau esti unul dintre cei care au ales sa-si construiasca deja o locuinta in forma geodezica, te rog sa ne spui ce impresii ti-a lasat aceasta casa neobisnuita si daca avantajele enumerate mai sus (consemnate in general de producatori, dar si de utilizatorii din strainatate) sunt reale.

Sursa foto: Biodomes

2 răspunsuri la “Case geodezice in forma de dom, acum si in Romania”

Aceste modele sunt ceva ce au nevoie cetățenii romani. Eu le consider foarte avantajoase și la acest preț multă lume ar putea sa aibă o casa mai ușor de realizat. Sa își facă cei care pot vile cât hoteluri dar oamenii de rând ar putea trai bine intr-o așa construcție . Sunt interesat de o așa construcție .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *