Categorii
Intrebari de la cititori

Distanta minima intre fantana si casa

Buna ziua! Am mostenit o casa care nu este racordata la apa pentru ca reteaua nu e in zona si toata lumea foloseste puturi si fantani sapate in propriile curti. Asta urmeaza sa fac si eu in primavara dar vreau sa stiu care este distanta minima la care pot sapa fantana fata de casa, ma tenteaza sa o sap chiar langa, sa fie traseul de apa mai scurt, dar niste sateni spun ca nu e bine si ca ar trebui sa o fac mai departe. Eu vreau sa-mi fac un plan de organizare a curtii si e important sa stiu la ce distanta si unde anume voi avea apa. Ceva sfaturi?


Intrebare de la Ghita, pe adresa redactiei: Distanta minima intre fantana si casa.

13 răspunsuri la “Distanta minima intre fantana si casa”

Daca faceti fantana forata pe teava atunci nu conteaza, este chiar bine, dar daca fantana este larga, sapata, atunci ar putea fi probleme, desi nu cred ca apa va urca mai mult de 2-3 m sub nivelul solului, iar fundatia nu ajunge pana acolo.

Uitati-va unde este nivelul apei la alte fantani din zona. La cele forate, hidroforul absoarbe apa din straturile din jurul tevii fantanii si asigura astfel drenarea. sa fie departe de fosa, platforma de balegar, etc.

Un sfat prietenesc. Inainte de a stabili locul unde vrei sa faci fintina, vezi daca apa este buna de baut (mai ales daca nu cumva contine nitrati sau nitriti. se poate analiza contra cost la orice laborator de analize a apei, respectiv Apele Romane, Directia de sanatate publica, etc). Apoi te poti interesa _prieteneste- de la Apele Romane din judetul unde se afla casa adincimea stratelor freatice din locatia ta sau din apropriere. Eu te sfatuiesc sa alegi sa-ti faci un put forat (forajul facut cu o firma specializata) pina la al doilea strat freatic echipat cu un hidrofor. Daca folosesti apa doar pentru baie si udatul gradinii sapa o fintina taraneasca oriunde in curte dar care sa nu te incurce si sa nu fie in apropierea WC-urilor vecinilor.Pentru baut sau pregatirea hranei procedeaza ca mine, aduci apa cu bidoanele de la sursa sigura. Daca doresti si alte sfaturi in legatura cu apa, cu placere. Succes!

Dar daca verific daca e buna apa de baut de la un vecin apropiat inseamna ca va fi buna si in fantana mea?
Am inteles si nu ma gandisem, ca trebuie sa nu fie apropiata de fosa mea si nici de fosele vecinilor, ceea ce e foarte important
La vecini e destul de sus nivelul dar sigur nu ajunge la nivelul fundatiei

Nu este neaparat buna la tine daca este la vecini. De asemenea, nitritii pot aparea si ulterior ca rezultat al fertilizarilor gradinilor de exemplu, daca se exagereaza cu fertilizarea.. In general un put forat la 30-40 m are apa buna cel putin pentru gradina si spalat, iar pentru baut o analizati periodic sau luati de la o sursa care este verificata periodic.

Ce inseamna apa buna? Pina nu ai niste analize , nu poti sti. Atentie !!! Nitratii si nitritii nu se neutralizeaza prin fierbere. Sint f periculosi daca se pregateste hrana pentru copii ( sugari mai ales). In rest , comentariul lui Calin F corect.

Pai da, si pot duce o mostra de apa la testare abia dupa forare, nu? Sa forezi la 30-40 metri adancime banuiesc ca nu costa putin si sa mai si afli ca nu e buna pentru consum apa nu prea e treaa distractiva. Eu as vrea sa folosesc apa din fantana si pentru gatit/baut si pentru udat prin curte si cred ca e mai comod sa o am la indemana.

Ia o monstra de apa din putul celui mai apropiat vecin (2 litri intr-o sticla fff curata ) si o duci cit poti de repede -max 4 ore – la laborator. La Apele Romane (sau la DSP, Laboratorul distribuitorul de apa din orasul tau, etc) se poate face un set minim de indicatori de potabilitate contra cost. Ma voi interesa eu miine cam cit costa acest set de indicatori fizico-chimici.

Pentru ex fizicochimic caci acesta este cel mai important, costa vreo 30-40 lei la DSVSA. Daca doriti si microbiologic, trebuie sa mergeti la DSVSA (Directia Veterinara) sa va dea recipiente sterile si costa ceva mai mult.

Ghita,
Cred ca ai capul tandari dupa atitea sfaturi. Azi m-am interesat de oarece tarife la analiza apei. Apele Romane nu mai face analiza apei catre persoane fizice cu toate ca are laborator de analize fizico-chimice acreditat RENAR, DSP nu face analiza apei pentru stabilirea potabilitatii de la persoane fizice, ramane ce a spus CALIN, DSVSA, dar pretul nu este de 30-40 lei ci de 300-400 lei pentru ceva indicatori de calitate printre care si concentratia de NITRATI si NITRITI. Daca accepti un sfat, mergi cu un „PRIETEN” la una din unitatile mai sus mentionate ( Apeler Romane, DSP, Distribuitor de apa din oras, etc)sa iti faca o analiza a apei, dar cu conditie ,sa nu soliciti buletin de analiza cu parafa. Cu aceste sfaturi am incheiat!!!

Eu lucrez la dsvsa pe patologie acvatica si colaboartorii mei analizeaza curent ape, inclusiv cele de la unitati care au nevoie de apa potabila. Daca doriti tariful exact trimiteti-mi e-mail si va trimit ordinul ANSVSA cu tarifele, insa este mai greu de cautat acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *