Categorii
Intrebari de la cititori

Distanta randuri pomi livada, sa pun legume intre

Buna ziua! Vreau sa fac o livada pe o parte libera a curtii dar as vrea sa nu irosesc pamantul doar pentru pomi fructiferi. Asa ca am o intrebare: la ce distanta sa plantez pomii ca sa pot cultiva cu succes intre randuri si alte legume sau fructe: spanac, castraveti, salata, zmeura etc.


Intrebare de la Izolda, pe adresa redactiei: Distanta randuri pomi livada, sa pun legume intre.

4 răspunsuri la “Distanta randuri pomi livada, sa pun legume intre”

cam la 5 m intre pomi, dar sa fie soiuri mci de pomi. Oricum, legumele de mai sus iubesc putin umbra. Acum soiurile noi de meri, ciresi, piersici, etc sunt mai reduse in inaltime.

Sau puneti pomii la 2 m intre ei si lasati 5 m sau mai mult intre randuri, orientand randurile spre sud. Eu am pomi doar pe langa gard si este ok pt toate legumele cultivate in mijloc. Spre sud am pomi mai mici si cui frunze mai subtitri, adica piersici.

Si eu ma gandeam tot la o distanta de plantare de vreo 5 metri intre pomi, dar imi place ideea cu 2 sau 3 metri intre pomi si 5 m intre randuri. Cred ca e mai economa solutia asta, oricum vreau sa plantez legume numai intre randurile din livada. Ce alte legume credeti ca ar mai creste bine in conditiile date?

Nu toti pomii fructiferi au aceeasi talie. Daca vei cauta pe net diferite soiuri din acelasi sortiment vei vedea ca au talii diferite. Eu am cautat pomi cu talie mica sau mijlocie din urmatoarele considerente: taiere usoara, stropire usoara, rarire a fructelor usoara, recoltare !!!!! usoara. Intercalarea cu alte culturi , respectiv legume , creaza multe inconveniente: cind tai pomii se bate pamintul, cind stropesti pomii poate ca legumele respective sunt in floare si le poate dauna (pot avorta florile), cind recoltezi fructele poate deranjezi legumele, etc. Eu am mers pe principiul , legumele sau alte culturi separat de pomii fructiferi. Intre pomi am semanat amestec de ierburi perene care mentin si umiditatea si nu este nevoie de intretinere permanenta iar la radacina pomilor am lasat pe o raza de 1 m necultivat pentru udare si ingrasare cu gunoi de grajd. E doar un sfat !!!!
PS:am o curte de cca 1900 mp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *