Categorii
Gradina

Modele de sere si solarii pentru gradina si legume

1-model solar mic structura lemn pereti din peturi de plastic goale


In foarte scurt timp va veni vremea gradinaritului, ceea ce inseamna ca ar cam fi timpul sa-ti planifici organizarea curtii si gradinii si sa aduni materialele necesare construirii unei sere sau unui solariu in care vei planta legumele pe care doresti sa le cultivi in curtea din jurul casei.

Daca ai experienta in domeniu, stii deja cum se construieste o sera sau ai deja cel putin un solariu in gradina. Insa daca te-ai mutat de curand la casa si nu ai cultivat pana acum nimic, e posibil sa nu stii cat de usor este sa construiesti o mini sera in care sa plantezi cateva rasaduri de legume pentru consum propriu. De aceea am pregatit pentru astazi o colectie de imagini cu modele si idei de sere si solarii simple, usor de construit din materiale pe care le poti procura fara prea mare efort.

Sere pe structura din lemn

Daca ai un ferastrau, niste cuie, un ciocan si cativa metri buni de folie de plastic triplustratificata si rezistenta poti construi o sera pe cadru de lemn. Cantitatea materialelor necesare o vei stabili in functie de suprafata pe care vrei sa o aloci acestei constructii in gradina de langa casa si de dimensiunea (latimea, lungimea si inaltimea) pe care vrei sa o aiba.

In varianta mai scumpa aceeasi structura de lemn a unei sere sau a unui solariu poate fi imbracata in policarbonat. Acesta este mai scump dar si mai rezistent, ceea ce te asigura ca vei putea folosi constructia timp de mai multi ani. In ultima instanta poti acoperi ochiurile unui schelet din lemn cu sticla, insa aceasta varianta nu este doar mai costisitoare, ci prezinta si riscul spargerii suprafetelor fragile din sticla. Oricum ar fi, in imaginile de mai jos vei descoperi mai multe modele de solarii din lemn si folie de plastic sau policarbonat din care te poti inspira si alege unul pe care sa-l construiesti gradina ta si in care sa cultivi legumele dorite.

Solarii cu structura din PVC / PPR

O varianta mai ieftina decat cea a serelor si solariilor din lemn o reprezinta solariile pe structura din tevi PVC acoperita cu folie de plastic. Poti alege varianta construirii unui schelet din tevi PPR / PVC pe care sa-l ancorezi bine in sol si sa-l acoperi apoi cu folie transparenta cat mai rezistenta sau poti opta pentru o combinatie din bare de fier infipte in pamant din loc in loc si prelungirea acestora cu tevi PPR care vor forma o bolta pe care o vei imbraca apoi cu aceeasi folie. Vei gasi cateva exemple de structuri ca aceasta in galeria foto de mai jos. Aceasta varianta este una ieftina, usor de realizat chiar si de catre un incepator.

Solarii si sere din materiale reciclate

Printre modelele de mai jos vei gasi si cateva exemple de sere construite din materiale reciclate: ferestre si usi vechi din lemn cu ochiuri din sticla imbinate in forma unei constructii exterioare in care pot fi cultivate rasaduri, legume si flori. Un exemplu interesant de reciclare mi se pare si modelul de sera cu structura din lemn si pereti realizati din sticle de plastic goale, montate in serie pe niste sfori. Aceeasi ideea poate fi pusa in practica si in combinatie cu o structura din PVC, din PPR sau din metal.

Diferenta intre sere si solarii

Desi multa lume considera ca o sera este acelasi lucru cu un solariu, intre cele doua tipuri de constructii exista diferente destul de clare si e bine sa stim despre ce vorbim. Asadar, in timp ce solariile sunt niste constructii temporare, cu structuri din lemn, metal sau pvc acoperite cu folie de plastic si avand forma unui tunel cu deschideri in ambele extremitati, serele reprezinta niste constructii permanente, cu fundatie, cu structura solida si ferestre eficiente din sticla dubla sau policarbonat, avand adesea si instalatii de incalzire si pardoseala situata (nu este o regula) sub nivelul de inghet pentru a permite cultivarea cu succes a plantelor si legumelor.

Drept urmare, daca pentru solariile care pot fi catalogate drept niste constructii temporare sau provizorii nu este nevoie de autorizatie de constructie, pentru constructia unei sere ca la carte e nevoie de proiect si respectiv autorizatie.

Daca esti incepator iti recomand sa nu te avanti in constructia unei sere, ci sa te limitezi la un model simplist de solariu pentru legume. Experienta pe care o vei acumula descoperind gradinaritul te va ghida in ce directie sa o apuci. Poate ca anul urmator sau peste doi ani vei decide sa renunti la acest hobby sau poate ca dimpotriva, vei dori sa extinzi suprafata solariului sau sa-l muti intr-o alta parte a curtii. In timp, dupa ce vei fi capatat suficienta experienta, vei sti daca merita sa investesti in constructia unei sere ca la carte sau nu.

Sursa foto: Morning Chores

2 răspunsuri la “Modele de sere si solarii pentru gradina si legume”

Am posibilitatea ca unic distribuitor de sere ,produse in Turcia care se prezinta impecabil,ca sa le vand in Romania .
Serele au toate ingredientele unor sere solide,cu o structura unica care le asigura rezistenta marita la vanturi puternice,la ninsori masive .
Fiind produse in Turcia,se subintelege ca sunt mai ieftine si garantez pentru seriozitatea afacerii.
Doritorii de sere cu spatii mari,medii sau mai mici ,ii rog ca sa faca o cerere(daca sunt entitati juridice) sau un mail simplu,pe mailul meu: samariteanul2003@yahoo.com .
Doritorilor, le voi oferi datele tehnice ale serelor dupa o cunoastere ,reciproca,in prealabil.
Pentru eventuale detalii va rog sa ma contactati pe mail.

Neputand sa imi repar greseala, ma vad nevoit sa mai pun un anunt cu mentiunea ca ma refeream la SOLARII nu la SERE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *