Categorii
Proiecte de case inedite

O casa de poveste construita pentru conditii meteo extreme

1-Casa R Felipe Lagos construita in Patagonia structura de otelFiecare casa are povestea ei si fiecare proprietar ia anumite decizii in constructia propriului camin, in functie de o serie de factori: forma terenului, clima, marimea familiei, bugetul de care dispune etc. Pentru a construi o casa intr-o zona cu conditii meteo extreme e nevoie de o abordare speciala.


Felipe Lagos, un arhitect chilian, a decis sa construisca o casa de vacanta intr-o zona muntoasa a Patagoniei renumita pentru frumusete, salbaticie si vreme schimbatoare. A optat pentru o structura usoara si solida in acelasi timp si pentru un design care sa-i permita sa savureze natura inconjuratoare chiar si in cele mai friguroase zile de vacanta. Si-a botezat proiectul Casa R.

O casa dreptunghiulara cu structura din otel

Cu o suprafata de 96 mp, casa de vacanta proiectata si construita de Felipe Lagos are forma dreptunghiulara si se desfasoara pe doua niveluri: parter si mansarda. Are un acoperis simplu si ascutit, in doua ape si o structura din otel, material ales de arhitectul chilian datorita rezistentei la foc si apa, iar peretii exteriori sunt placati cu lambriu din lemn de pin vopsit in negru. Constructia cu design simplist este asezata pe un mic platou cu deschidere spre o vale impadurita.

Pentru a se pune la adapost de vanturile puternice, in partea din spatele casei a fost proiectata un soi de veranda: un spatiu ce functioneaza ca un tampon, tinand frigul la distanta in perioadele reci ale anului si care poate fi folosit si in calitate de spatiu de depozitare a lemnelor, de pilda. Denumita de localnici „chilfonera” aceasta veranda acoperita este o aparitie obisnuita in casele din zona expusa la conditii meteo extreme.

Compartimentarea interioara a casutei

La fel ca designul exterior si compartimentarea interioara a Casei R este una simpla, avand la parter un living cu bucatarie open space si o baie, iar mansarda deschisa spre living continand un dormitor cu arie de lucru si o zona de relaxare. Asadar, iata cum arata o casa de vacanta construita de un arhitect pentru uz propriu: nicidecum pompos si sofisticat sau alambicat, ci dimpotriva, cat se poate de curat si simplu.

Asa simpla cum o vezi, constructia este compusa din patru module prefabricate, Felipe Lagos fiind un adept al constructiilor prefabricate. Arhitectul spune ca a facut aceasta alegere nu doar pentru a simplifica si scurta durata de constructie a casei, ci si pentru ca in acest fel ii va fi foarte simplu sa extinda spatiul locuibil prin adaugarea unui modul suplimentar. Practic, casa se va mari pe masura ce va creste numarul membrilor familiei sale si pe masura ce va creste si nevoia lor de spatiu.

Acest proiect mi se pare unul foarte reusit si l-as vedea potrivit nu doar in calitate de casa de vacanta, ci chiar si in calitate de locuinta permanenta. Are toate spatiile necesare, atat in interiorul casei, cat si la exterior (vezi spatiul in care sunt depozitate lemnele), arata simplu (desi nu este vreo frumusete), motiv pentru care este usor de construit si de extins in caz de nevoie.

Sursa foto: Tucroquis

Un răspuns la “O casa de poveste construita pentru conditii meteo extreme”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *