Categorii
Intrebari de la cititori

Plante / arbusti care cresc repede pe langa gard

Am un gard din plasa cam uratel (casa e cumparata recent) dar nu-mi vine sa-l schimb pentru ca se tine bine si as vrea doar sa reduc vizibilitatea in curtea vecinilor. Care sunt cele mai bune plante sau arbusti pe care i-as putea sadi pe intreaga lungime a gardului, sa creasca repede si sa-mi confere intimitate?


Intrebare de la Constantin, pe adresa redactiei: Plante / arbusti care cresc repede pe langa gard.

16 răspunsuri la “Plante / arbusti care cresc repede pe langa gard”

De ce nu plantati vita de vie? Da, nu creste peste noapte, dar daca o ingrijiti corespunzator si o ajutati cu balegar o sa aveti la un moment dat si struguri.

Eu a pus lemn cainesc, au trecut 4 ani de la plantare si abea acum pot sa spun ca se ridica aproape de 1.5m. Investitia initiala este cam mare ca trebuiesc pusi des, si an de an tuns, dirijat.
Puteti incerca cu flori cataratoare, trandafiri cataratori. dezavantaj: Mai ia lumea cate o un trandafir, Avantaj: nu mai sare nimeni gardul pe acolo.

Legea spune ca nu aveti voie (din anumite aspecte) sa plantati copaci , pomi sau arbusti care se dezvolta puternic la mai putin de 2 metri de gardul/granita comuna care separa vecinatatea fara acordul acesteia . Eu cred ca invers este problema cu acea vizibilitate , ceva va impidica sa inlocuiti acel gard inestetic din ce se intelege din acel „se tine bine” fiindca va trebuie si o autorizatie de constructie in acest sens , in schimb vreti sa dati „aspect” cu plante/arbusti ptr. a va crea intimitate in contradictie vizibilitatea in curtea vecinilor . Pana la urma a cui intimitate este afectata cu plantarea de balarii ? Hotarati-va ca aveti o contradictie in ceea ce spuneti .

Deci…maxim flori aveti voie sa plantati , nici macar vita de vie cum va sfatuieste domnul de mai sus care se gandeste , probabil , la productia de vinisor . 🙂

Tuia mi-e teama ca n-o sa reziste toti puii plantati si o sa am goluri din loc in loc. Am vazut la cineva ca a patit asa si arata uratel, ce sa zic. La plante cataratoare nu stiu care isi pastreaza frunza verde si iarna. Trandafirii imi plac si mie, dar iarna gardul tot gol ramane. Nu stiu daca e neaparat o problema asta, ca iarna nu prea stam nici noi pe afara ca sa ma stresez ca ma vede vecinul prin gard :)))))

” Thuja occidentalis Smaragd creste repede, adaugind anual 25 cm in inaltime si 5 cm in latime. Face parte din categoria plantelor perene, traieste pina la 200 de ani si inaltimeaINALTIMEA maxima pe care o poate atinge este de 6 – 8 m, iar LATIMEA MAXIMA 1,5 – 2 m. Thuja Smaragd nu este pretentioasa fata de soluri si conditiile de crestere. Este rezistenta la ger ”

Nu e buna nici asta , v-am subliniat partea cu latimea/inaltimea acestora la maturitate , care vine in contradictie cu Legea de care vorbeam si distanta minima de plantare a acestor ptr. a nu afecta vecinatatile , dar bineanteles ca acela este un caz fericit , fiindca la noi in tara se dezvolta ca niste arbusti subnutriti datorita climatului si solului

Care ste nr. legii unde scrie de plantarea de copaci pe langa gard? In autorizatia de constructie a unei case de regula nu este voie ca peretele sa fie mai aproape de gard, dar si aici sunt diferente in functie de planul de urbanism al fiecarei primarii. Sa nu ajunga crengile la vecini poate, desi popate ca vecinul se bucura ca mai mananca cate o pruna. Se mai pot pune mure sau catina pe care daca o tunzi rezulta un gard viu tepos si cu fructe valoroase. Sau trandafiri cataratori. Exista si o carte cu garduri vii.

Spitalul Municipal din Timisoara are gard din tuia, reduce mult poluarea fonica, dar este scumpa.

Domnule Catalin cititi si informati-va mai bine de aici

https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-613-distanta-minima-pentru-arbori-limite-legale-limitele-juridice-ale-dreptului-de-proprietate-privata

si vedeti cam ce spune acea lege , mai ales cu sadirea/perturbarea cu buna stiinta sau nu a vecinatatilor , si fara acordul acestora , ca da , de precipiu va trebuie si acordul lor , fiind o granita comuna , mai ales cand intentionati sa plantati anumiti arbori/arbusti care prin dezvoltare ii afecteaza pe acestia .

Un alt aspect al legii ar fi mizeria creata toamna , prin desfrunzire acetuia , excludem Thuja , ca planta perena , acesta intrand in gama arbustilor care cu timpul ajung de mari dimensiuni , ceea ce ar trebui tunsi intr-un anumit fel ptr. a nu afecta ca inaltime/diametru vecinatatile .In alta ordine de idei , nu cred ca v-ar conveni sa va curatati gradina si sa strangeti/maturati frunza provenita de la vecinatati …zic si eu , asa ca

Cu toate ca , in Romania fiecare construieste , sadeste si arunca gunoiul dupa cum il taie capul fara a tine cont de vreo lege care i-ar putea pedepsi ca data viitoare sa nu o mai faca .

Cu ex. dat „Spitalul Municipal din Timisoara are gard din tuia” . Poate ca are , dar acesta este spre strada , vecin fiind soseaua , si deci e vorba de cu totul altceva .

CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-civil/art-613-distanta-minima-pentru-arbori-limite-legale-limitele-juridice-ale-dreptului-de-proprietate-privata

eu am plantat tuia brabant. E vesnic verde, creste binisor si se poate tunde la inaltimea pe care o vrei

blog.avocatoo.ro/buna-vecinatate-si-limitele-juridice-ale-dreptului-de-proprietate/
Sunt mai multe articole în Codul Civil care prevăd reguli ce trebuie respectate între vecini:

Art. 611 intitulat, poate un pic ciudat, „Picătura streșinii” stabilește că proprietarul trebuie să amplaseze streașina casei sale astfel încât apa ce rezultă în urma ploilor să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.
Art. 612 prevede că distanța minimă dintre orice construcție și hotarul proprietății vecinului trebuie să fie de 60 de cm. Pentru a nu se aduce atingere dreptului de proprietate al vecinului, prin lege sau regulament, se poate stabili chiar o distanță minimă mai mare de 60 de cm. De asemenea, această distanță poate fi modificată și prin acordul părților, acord ce trebuie consemnat printr-un înscris autentic (adică un înscris care respectă formele cerute de lege – de regulă, înscrisurile notariale).
Art. 613 stabilește că arborii mai înalți de 2 metri trebuie sădiți la cel puțin 2 metri de terenul vecinului, în caz contrar acesta având dreptul de a cere tăierea sau scoaterea lor. Fructele căzute în mod natural pe fondul vecinului pot fi păstrate de acesta și, de asemenea, vecinul are dreptul de a tăia ramurile sau rădăcinile care se întind pe fondul său. Totuși, plantațiile și gardurile vii nu trebuie să respecte regula privind amplasarea lor la cel puțin 2 metri de proprietatea vecină.
Art. 615 precizează regulile cu privire la ferestre și balcoane îndreptate către proprietatea vecină, astfel că ele nu pot fi construite la mai puțin de 2 metri față de fondul proprietarului vecin, chiar dacă acesta este îngrădit sau nu.

punem mure si trandafiri cataratori atunci. Tine mai mult de ce vecini ai. la mine se bucura ca mai mananca cate o zmeura si mure sau prune. Daca acestia nu fac reclamatie ce trebuie inscrisuri notariale? Mai probleme pot fi cu constructiile, caci dupa cum scrie in legislatia de mai sus, un zid la 60 cm de gard umbreste cu siguranta propretatea vecinului, aici ar trebui umblat. Cf planurilor de urbanism eu stiu ca trebuie sa fie minim 2 m, deci ar fi 4 m intre cladiri si tot nu este destul, mai ales daca cladirea are etaj. Dar intrebarea era despre ce plante pot fi puse. murele fac gard viu, au frunzis semipermanent si mai produc si fructe cu cantitate mare de resveratrol, antioxidant natural si anticancerigen.

Gardul spitalului este spre parc, administrat de Horticola, deci tot vecini sunt.Mai multa umbra care poate nu ar fi convenit nimanui fac gardurile de boltari inalte de peste 2 m si de care este plina Romania. Dincolo sunt gardulete estetice, mai mult de forma si multe din plante.

Degeaba explic ca „rumanii” tot nu inteleg pana….se lovesc de efectul legii , cand dau vina tot pe vecin ca este rau intentionat .

Domnule Calin se vede ca nu ati avut vreodata arbusti de mur plantati ca sa realizati atunci ce inseamna si cata tufa se face la maturitate. Eu detin asa ceva , vreo 6 la numar , plantati undeva la tara , si nu pe gardurile vecinilor . Daca ii tund haotic fara a lasa corzile sa se dezvorle , ca tocmai pe acestea se fac si fructele , productie nema .

Dar in fine multi vorbesc si sfatuiesc asa in necunostinta de cauza si ca sa treaca timpul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *