Categorii
Intrebari de la cititori

Sistem drenaj apa din curte panza freatica sus

Cum as putea face un sistem de drenaj pentru a preveni acumularea apei in curte? Am curtea dreapta, frumoasa, dar cand se topeste zapada sau cand ploua mai mult balteste in unele locuri apropiate de casa pentru ca nu are panta acolo (probabil ca panza freatica e mai sus). In gradina care e mai in spate e o mica panta si nu se aduna apa. Ce metoda de drenare imi recomandati sa folosesc ca sa previn acumularea apei in partea dreapta si fara panta a curtii? Parca nu as vrea sa sap santuri si transei prin curte si pe langa casa ca sa se scurga apa.


Intrebare de la Ilie, pe adresa redactiei: Sistem drenaj apa din curte panza freatica sus.

7 răspunsuri la “Sistem drenaj apa din curte panza freatica sus”

Și eu sunt interesată de o astfel de solutie. Primăvara, la topirea zăpezii, apa ajunge până la glezne.

Poate daca faceti o fantana sapata ale carei margini sa fie facute din caramida sa permita strangerea apei. Daca o sapati la 4 m cred ca ar fi destul. Este posibil si ca pamantul sa nu fie permeabil pentru apa si atunci nu faceti nimic nici cu santuri de drenare (sau faceti putin). O alta alternativa ar fi sa puneti un strat de pamant permeabil (cernziom bun sau pietris mai mare ca sa rupa capilaritatea) si sa il plantati. Astfel apa se va opri la stratul impermeabil, insa nu se va ridica mai sus de cel de pamant bun sau pietris. Daca pamantul existent nu a fost sapat si cultivat de mult atunci si aceasta poate fi o cauza.

Cautati pe youtube: DIY How to build a French Drain.
In principiu trebuie sapat un sant spre zona mai joasa unde sa curga apa. In sant se pune o teava permeabila sau gaurita cu o mica panta pe un pat de pietris, Deasupra tot pietris. Abea sus 5-10cm puteti pune pamant. Merge si fara teava doar cu pietris dar mai anevoie. Ideal ar fi sa il faceti cat mai jos si mai lat pentru ca pietrisul sa nu se amestece cu pamant.
Spor la treaba

se iau tevi de canalizare. se fac fante in plastic cu flexul (circa 1/3 din circumferinta tevii), la distante convenabile- pe acolo se va scurge apa.
se ingroapa cu panta , cu fantele in sus, dupa ce am pus pe fante o panza de gradina si margaritar (sa nu se infunde cu pamant)
apa se scurge prin drenuri – trebuie asigurat ceva la capat pe unde sa curga (ingropat un cilindru de fantana americana )- sau o lasati sa curga pe langa un gard, in gradina, etc
foarte eficient

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *