Categorii
Amenajari si decoratiuni interioare

Amenajarea bucatariei pe hol pentru a obtine un dormitor in plus

1-bucatarie amenajata in locul debaralei de pe holul apartamentului


Cand nu dispui de bani pentru cumpararea unei locuinte mai mari, iar familia devine tot mai numeroasa, trebuie sa iei masuri, reorganizand si reconfigurand spatiul pe care il ai deja. Si desi nu poti mari fizic o garsoniera sau un apartament mic, prin mutarea bucatariei pe hol sau in balcon se poate obtine un dormitor suplimentar.

Despre extinderea si amenajarea bucatariei in balconul alaturat am mai vorbit in articolele noastre. Insa nu am vorbit niciodata pana acum despre ideea mutarii bucatariei pe holul unui apartament sau al unei garsoniere. Nu este o solutie dorita de toata lumea, insa in anumite situatii aceasta este singura cale spre obtinerea unui dormitor suplimentar intr-un apartament mic de bloc.

Decizie in functie de configurarea apartamentului

In general, este ideal ca bucataria sa fie amenajata intr-o incapere luminoasa, lumina naturala fiind de mare ajutor in procesul gatitului. In anumite situatii insa (cand balconul nu este in pozitia dorita sau are deja o alta functie, cum ar fi cea de birou, de pilda), necesitatea obtinerii unui dormitor in plus poate fi un argument convingator in luarea deciziei de amenajare a bucatariei pe holul apartamentului sau garsonierei unde nu exista ferestre spre exterior. Asadar, configurarea initiala a locuintei dicteaza posibilitatea de reconfigurare a spatiului.

Amenajarea bucatariei pe hol este potrivita in apartamentele semidecomandate cu doua sau trei camere, configurate astfel incat accesul in mica bucatarie se face direct din holul de la intrare, celelalte camere fiind pozitionate in continuare, iar accesul in balcon se poate face doar din living. Aceasta solutie poate fi pusa in aplicare si in cazul garsonierelor, cu mentiunea ca viitorul spatiu de gatit va fi mai mic, pe masura holului de la intrarea in locuinta.

Ce poate fi amenajat in spatiul fostei bucatarii

La prima vedere, scopul mutarii zonei de gatit pe holul unui apartament de bloc este cel de amenajare a unui dormitor suplimentar in locul bucatariei initiale. Insa daca aceasta comunica cu holul si este aproape de intrarea in apartament, ideal este sa fie unita cu holul, iar noul dormitor sa ocupe o parte a livingului semidecomandat. In acest fel in imediata apropiere a intrarii in apartament se va desfasura camera de zi compusa dintr-un mic living si o bucatarie open space, iar zona de dormit se va desfasura in continuare, la distanta de intrare si de accesul musafirilor.

Desigur ca pentru obtinerea acestei configurari va fi nevoie sa demolezi peretele ce desparte bucataria actuala de hol, precum si debaraua si camara de pe holul apartamentului. Vom porni de la premiza ca peretele cu pricina nu este unul de rezistenta. Insa toate aceste schimbari trebuie facute doar dupa perfectarea actelor necesare. Primul pas il reprezinta obtinerea autorizatiei de urbanism, urmand efectuarea proiectului de catre o firma de specialitate. Noul proiect trebuie sa contina stampila si semnatura inginerului structurist, moment in care poate fi depus la primarie in vederea obtinerii autorizatiei de reamenajare a apartamentului. Te poti apuca de schimbari abia dupa ce vei avea in mana autorizatia.

Complicatiile mutarii bucatariei pe hol

Cu toate ca dupa mutarea bucatariei pe hol vei obtine, in sfarsit, un dormitor in plus, e bine sa te aventurezi intr-un astfel de proiect de reconfigurare a apartamentului tau doar dupa ce vei lua cunostinta de toate complicatiile care te asteapta. Iata care sunt acestea:

– Holul de intrare nu va mai dispune de prea mult spatiu pentru depozitarea hainelor si incaltarilor. Ba chiar din cauza faptului ca acolo se va gati e bine sa iei in calcul mutarea definitiva a cuierului de haine intr-o alta zona a apartamentului, pentru a preveni imbibarea acestora cu diverse arome culinare. In mod clar acesta este un minus.
– Insa cea mai importanta dintre complicatii este cea a mutarii tuturor utilitatilor. Cum bine iti dai seama acesti pasi trebuie efectuati de mesteri calificati.
– Lucrurile se pot complica si mai mult daca planifici sa prelungesti si schimbi traseul instalatiei de gaze, motiv pentru care, in scopul simplificarii lucrurilor, ideal este sa alegi plita si cuptor electrice.
– Lipsa luminii naturale in zona de gatit este o alta problema (minora insa in comparatie cu relocarea utilitatilor) cu care te vei confrunta dupa mutarea bucatariei pe holul apartamentului. Din fericire, aceasta se poate rezolva cu ajutorul surselor de iluminat local: benzi led sau spoturi montate dedesubtul dulapurilor suspendate pe perete ale mobilei de bucatarie. Iti recomand sa citesti urmatorul articol pe acest subiect: Iluminatul intr-o bucatarie mica. Idei si sfaturi.
– Ventilarea noii bucatarii va fi mai dificil de efectuat tocmai din cauza distantei dintre blatul de lucru/suprafata de gatit si fereastra. De aceea e important sa te asiguri ca vei dota bucataria cu o hota extrem de performanta, fara sa uiti ca va trebui sa conectezi teava de evacuare a acesteia la gura de aerisire a blocului. Unele dintre apartamentele vechi erau prevazute cu guri de aerisire si in camara de pe hol; daca acesta este si cazul tau, iti va fi mai usor sa evacuezi mirosurile captate de hota.
– Si poate cea mai putin semnificativa dintre complicatii este cea care te va obliga sa mentii mereu bucataria in perfecta ordine, pentru a preveni situatiile in care prietenii sau vecinii veniti in vizita vor da cu ochii de chiuveta plina cu vase nespalate si blatul de lucru dezordonat.

Alegerea mobilierului potrivit

Intrucat mobilierul de bucatarie va fi primul lucru pe care il vei vedea la intrarea in apartament e important sa gandesti bine culoarea si designul acestuia. Pentru a o face cat mai putin vizibila in decor iti recomand sa alegi finisaje si mobila alba sau in culori cat mai deschise, in ton cu peretii de pe hol. Axeaza-te pe un design cat mai simplu, eventual cu usi fara manere, dotate cu mecanism tip-on. Nu uita ca vei castiga mai mult spatiu de depozitare daca vei proiecta corpurile superioare pana in tavan. Si, desigur, nu omite importanta iluminatului intr-un spatiu complet lipsit de lumina naturala, montand suficiente spoturi sau o banda led care sa-ti asigure lumina necesara in zona blatului de lucru.

Iti recomand sa citesti si: Mobilarea unei bucatarii foarte mici – 12 modele compacte si practice.

Sursa foto: Jkuhnya

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *