Categorii
Viata la tara

Case mici, ideale pentru viata la tara sau pentru vacante

1-casa foarte mica ideala pentru casa de vacanta la taraDaca visezi sa te muti intr-o buna zi la tara, dar pana acum ai reusit doar sa cumperi un teren frumos, intr-un sat pe placul tau, sperand sa reusesti sa construiesti pe el o casa mica si ieftina in care sa te poti refugia la fiecare sfarsit de saptamana si in vacante, pana cand vei reusi sa lasi in urma orasul, cu zgomotul, poluarea si agitatia lui, iti venim in ajutor cu cateva idei de case compacte din designul carora te poti inspira.


Pentru ca mutarea la tara presupune si o reducere a cheltuielilor, dar si dezvoltarea unei relatii stranse cu natura si mediul inconjurator, constructia unei case mari, cu multe spatii greu de intretinut si incalzit, reprezinta o greseala in viziunea mea. O casa mica, compacta, ergonomica si ieftina, atat in momentul constructiei si amenajarii, cat si prin prisma intretinerii ulterioare, este varianta inteligenta de locuinta in cazul downshiftingului. Iar daca nici macar nu planifici o mutare definitiva la tara si iti doresti doar o casuta de vacata intr-un loc de vis, departe de oras, cu atat mai mult ar trebui sa te orientezi spre ideea unei constructii compacte.

Structura usoara, din lemn

Pentru a reduce costurile si timpul de constructie poti opta pentru o casuta pe structura din lemn. Desigur ca daca e sa ne ghidam dupa povestea cu cei trei purcelusi, tot casele din zidarie sunt mai rezistente si mai solide si mai sigure. Insa cum nu traim in basme ci in viata reala, iar constructiile pe structura din lemn ale zilelor noastre sunt destul de solide (daca sunt executate cu simtul raspunderii), cred ca nu e cazul sa fugim de ele. In plus, casele mici pe structura de lemn sunt atat de usoare incat pot fi facute si fara fundatie, renuntand la aceasta in favoarea unor piloni.

Iar daca nu vrei sa te extinzi prea mult la nivelului solului si nici sa construiesti o mansarda sau un etaj suplimentar, poti merge pe ideea unei case cu amprenta mica la sol cu acoperis inalt, solutie care iti va permite structurarea spatiului pe verticala, asa incat sa poti amenaja un mezanin cu un dormitor tip loft. Ai intalnit probabil acest gen de compartimentare in vacante sau ai citit despre ele in cateva dintre articolele noastre. Acesta este un exemplu in acest sens: Proiectul unei case mici din lemn cu mezanin. Foarte fain, iar acesta este un proiect ilustrat aproape pas cu pas in imagini: Cum iti poti construi o casa cu doar 8000 euro. Detalii si imagini.

Compartimentarea interioara si amenajarea spatiului

Amenajarea spatiilor mici poate suna ca o provocare pentru cei obisnuiti cu viata in case si apartamente spatioase. Si adevarul este ca nu e usor sa organizezi un spatiu de 25-35 mp asa incat sa fie functional, practic si frumos. Insa cu o compartimentare interioara inteligenta pana si cea mai mica dintre casute poate deveni comoda. In imaginile de mai jos vei gasi o serie de idei simple de compartimentare a unei case mici de vacanta sau a unei locuinte permanente de dimensiuni reduse. Vei vedea ca pana si o constructie cu amprenta de cel mult 30 mp poate contine un living cu bucatarie open space, o baie si un dormitor. Prin structurarea spatiului pe verticala se poate amenaja un dormitor separat de spatiul de zi, imediat sub acoperis, iar prin proiectarea unui mobilier ingenios, perfect adaptat spatiului, se poate rezolva problema depozitarii.

Constructia unui dormitor tip loft iti va mari suprafata locuibila utila si iti va oferi o arie separata pentru somn, asa incat sa poti pastra mereu in ordine spatiul de zi compus din micul living si bucatarie.

In ce priveste spatiile de depozitare, atunci cand ai de lucru cu o constructie atat de compacta e important sa profiti de fiecare coltisor, cautand sa-i gasesti o intrebuintare practica. Iata, de pilda, treptele de acces spre dormitorul de la mezanin pot fi concepute sub forma unor mici dulapuri sau sertare in care pot fi depozitate perechile de incaltaminte sau alte obiecte care nu arata bine la vedere.

Alte idei din care te poti inspira gasesti aici: Sertare si dulapuri incastrate sub scara interioara sau in trepte – 15 imagini.

Marele avantaj al unei case mici

O casa mica prezinta o multime de avantaje, insa cel mai important dintre acestea (pentru ca vorbim despre un bun menit sa fie folosit cat mai multi ani) il reprezinta consumul redus la incalzire pe timpul iernii si la racire vara, in perioadele caniculare. Iar daca vei alege si un sistem economic si eficient de incalzire (cum este soba racheta, de pilda), vei reduce costurile de incalzire la minim. Alegand asadar sa-ti petreci vacantele sau sa locuiesti la tara, intr-o casa mica si compacta vei reusi sa treci iarna fara sa cheltuiesti toti banii stransi peste an. In timp ce pentru incalzirea unei constructii cu suprafata desfasurata de cel putin 150 sau 200 mp (practic, echivalentul unui mic conac) va trebui sa te aprovizionezi cu cateva zeci de metri steri de lemne uscate.

Daca nu te sperie ideea de a locui intr-o casuta mica, ba chiar te incanta o astfel de perspectiva si esti in cautarea unor proiecte din care sa te inspiri, te invit sa rasfoiesti imaginile de mai jos.

Sursa foto: Decozilla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *