Categorii
Intrebari de la cititori

Diferenta casa paianta si chirpici, rezistenta la cutremure

De ce pe toate site-urile de profil vad ca nu se face diferenta intre paianta si chirpici? O casa de paianta realizata corect este mai rezistenta la cutremure decat una din beton armat, este adevarat sau nu?


Intrebare de la yad, pe adresa redactiei: Diferenta casa paianta si chirpici, rezistenta la cutremure.

7 răspunsuri la “Diferenta casa paianta si chirpici, rezistenta la cutremure”

Diferentele sunt la pret. Calculele de rezistenta sunt la fel si depind de suprafete, de greutatea placii de sus(tavanului) a peretilor. Greutate mare rezulta armare mai mare, fundatie mai solida. Daca aceste calcule sunt facute incorect si o casa din chirpici/paianta se poate crapa.

cele cu ziduri din pamant batut amestecat cu crengi de porumbar sunt cele mai rezistente, spre deosebire de cele din caramizi din pamant cu paie, nearse, doar uscate la soare. Acele caramizi pot fi rupte cu mana la casele vechi. Chiar si cele arse sunt mai putin rezistente. Depinde mult de tipul de pamant folosit. In unele locuri se folosea argila spalata de rauri care amestecata cu crengi de porumbar in cofraje de lemn devine ca betonul armat aproape. Totusi nici una din aceste case nu prea are etaj sau mansarda, doar poduri destul de mari.

La casele care au stalpi, grinzi si centuri de beton, problema la cutremure este reprezentata de caramizile dintre acestea, acolo pot aparea fisuri sau caderi de caramizi deoarece au o elasticitate mai mica decat cele de pamant. Acolo este problema ca unele nu au stalpi si nici fundatie, macar din caramida. Cele care au fundatie de caramida si stalpi de lemn, iar peretii din pamant sunt bine construiti si intretinuti, rezista mult. Eu am avut una din 1840 si care a fost putin renovata si vanduta dupa 1990, fiind in stare buna si acum. Avea structura de rezistenta din lemn, mult ramas in bune conditii si in prezent fiind doar vopsit si lacuit acum. Stalpii erau 25×25 ca si cosoroabele si grinzile laterale.

casa din Paianta este intr-adevar mai rezistenta la cutremure decat o casa din chirpici. ba chiar mai rezistenta si de cat o casa din caramida.

O sa explic putin ce inseamna o casa cu pereti din paianta pentru ca am vazut pe aici multe confuzii:

Bunicii mei au o casa din paianta facuta acum vreo 70 ani, pe care a trebuit sa o reparam serios. inclusiv am turnat fundatie sub pereti.

– se fososeau stalpi din lemn de salcam, din 3 in 3 m (sau din 2 in 2 m daca se doreste o rezistenta si mai mare) intre care se bat stinghii si pe o parte si pe alta a stalpului de salcam. apoi se incarca spatiul dintre stinghii cu lut amestecat cu paie (nu e neaparat nevoie sa fie amestecat cu paie). Dupa aceea se lipeste peretele pe exterior tot cu lut.
Practic rezistenta acestei case este data de stalpii de salcam folositi. rolul acestor stalpi este acelasi pe care il are armatura metalica folosita la stalpii de beton.

la un cutremur foarte mare, +7 grade, casa nu se va prabusi. Chiar daca peretii se mai crapa, casa nu va cadea, pentru ca toate tensiunile sunt preluate de acesti stalpi de salcam.
Tavanul nu este un pericol pentru aceste case.
Tavanul este facut pe acelasi sistem. grinzi de lemn prinse in perete, sipci de lemn prinse intre aceste grinzi iar pe acele sipci de lemn se aplica un strat de lut pentru izolare termica.
(lutul ofera cea mai eficienta izolare termica)
deci o casa construita corect nu ofera pericol la cutremur mare.

Acum… casele de paianta (ca si casele de chirpici) au cateva mari dezavantaje:
– Sunt greu de tencuit, pentru ca lutul (nici cimentul) nu prea face priza buna cu lemnul. Insa s-au gasit metode (se bat cuie in sipcile de lemn, se aplica sarma si apoi se tencuiesc)
– Atrag umiditate din sol. deci fac igrasie in partea de jos a peretelui (binenteles daca nu au fundatie la baza)
– Soarecii pot sapa in lut mai usor. deci puteti avea mici companii in casa.

mai sunt 2 metode de construire a carelor de pamant.

1. CASA DIN CHIRPICI
In cazul caselor din chirpici, am construit la tara cu multi ani in urma mai multe anexe din chirpici.
Intotdeauna trebuie folosita fundatie de beton. aceasta impiedica umezeala (deci e prima masura impotriva igrasiei)
Practic chirpicii sunt niste blocuri de pamant amestecat cu paie, mai mari decat caramizile. nu intru in detaliul realizarii acestui produs. Ce doresc sa va spun este ca se poate folosi inclusiv pamant negru. Paiele ofera o rezistenta buna acestor blocuri de pamant. Dar daca aveti acces la lut… cu atat mai bine.

Intotdeauna o casa cu pereti de chirpici, are peretii mai grosi decat o casa cu pereti de Paianta, caramida sau cu pereti de prefabricate.

Marele avantaj al unei astfel de case este izolatia termica excelenta.
Marele dezavantaj este transferul de umiditate.

2 CASA DIN LUT.
Socrii mei au casa din lut. Practic aceasta casa (are peste 50 ani) se construieste in felul urmator:
se aduce lutul care se prelucreaza cu apa si paie (pot fi si alte materiale) apoi un meserias incepe sa puna bucati de lut una peste alta. se merge cu toata constructia odata, pe nivele. Primul nivel poate sa aiba 60-70 cm inaltime. Se asteapta uscarea acestui nivel apoi se face urmatorul nivel, pana la nivelul ferestrelor. apoi iar se asteapta uscarea nivelului 2. tot asa pana la al 4-lea nivel.
este nevoie de un meserias care sa scoata peretii drepti.

Este o casa foarte rezistenta. chiar si la cutremure mari. Pentru ca o astfel de casa are peretii foarte grosi. am vazut la tara mai multe astfel de case si pot spune ca au pereti de 60-70 cm in grosime in functie de inaltimea casei.
Metoda de tencuire este aceeasi, ca la chirpici daca o tencuiti cu lut si balega de cal (am uitat sa specific mai sus ca aceste 2 ingrediente se folosesc la tencuirea unei case de lut. Balega de cal oferind o lipire foarte buna)
Daca o tencuiti cu nisip var si ciment (parerea mea este ca degeaba v-ati facut casa din lut daca o tencuiti cu mortar de nisip) atunci trebuie sa stiti ca aceasta tencuiala nu face priza buna pe lut.
va trebui sa bateti cuie in peretii de lut si sa prindeti sarma metalica intre cuie, formand o plasa, apoi sa dati tencuiala.

3. CASA DIN PAIANTA
Am prezentat-o in celalalt comentariu.

Pentru om, ce material de constructie e cel mai sanatos mediu de trait , minim o treime din viata?
Nu am cunostinte avansate in construita caselor, insa cred ca trebuie sa contina elemente naturale majoritar
Multumesc

As dori, dacă se poate sa ma sfătuiască cineva in legătură cu recondiționarea unei case vechi din paianta. A fost a bunicilor are peste 80 de ani. Din păcate, anul trecut a fost sparta, la modul în care nu s-a forțat ușa, ci a fost făcută o gaura în peretele lateral al unei camera, cât sa poată întra un om. Peretele are grosimea de cca 40-50 cm, are bârne de lemn și mult pământ cu paie amestecat. Pereții sunt crăpați și are și fisuri in pardoseala pe unde întra șobolanii. Ce as putea face pt a o folosi ca si casa de vacanta, pe timp de vara, cu condiții decente de locuit? Se poate amenaja o baie, eventual de a extinde sistemul de canalizare care este în comuna? Va mulțumesc mult și aștept un răspuns, eventual dacă puteți să-mi recomandați pe cineva dispus sa participe la o asemenea reconditionare. Mentionez ca aceasta construcție se afla în jud Olt la cca 150 km fata de București. Va mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *