Categorii
Intrebari de la cititori

Verificare izolatie casa inainte de cumparare – cum se face?

Daca ar fi sa cumpar o casa gata construita cum as putea verifica izolatia ei? De exemplu vanzatorul imi poate spune ca a izolat cu vata bazaltica de 15 cm ca sa ceara un pret mai mare. Eu cum imi dau seama daca minte sau nu?


Intrebare de la Constantin, pe adresa redactiei: Verificare izolatie casa inainte de cumparare – cum se face?

9 răspunsuri la “Verificare izolatie casa inainte de cumparare – cum se face?”

Pai intrebi grosimea zidariei, a tencuieli, verifici in proiect ce grosime are caramida, masori grosimea peretelui la usa si diferenta este izolatia.

Vali, nu ma pricep, dar intreb. Daca in proiect era trecuta izolatie de 10 grosime, dar omul a ales sa puna de grosime 8, cum iti dai seama?
Daca in proiect era cu vata bazaltica si omul a pus polistiren ca voia sa iasa mai ieftin? Si tot asa…

Demontati unul din burlanele de la scurgerea apei pluviale, extrageți holsurubul de la colierul de fixare a burlanului și stabiliti lungimea acestuia minus partea care intra în diblu sau zidărie, diferența este grosimea izolației.

Buna ziua!
1.Pentru grosime vedeti latimea profilului pe care se sprijina polistiren/ vata bazaltica. Pentru materialul folosit polistiren sau vata bazaltica doar prin certificatul energetic al casei sau ar trebui ca in pod izolatia sa se vada deoarece izolația ar trebui să depăşească centura. Daca este mansardată se cheama ghinion.
2.Pemtru aflarea lătimii stratului izolator facem scăderi ( Lătime perete 40 cm, din care latime caramida 29 (sau cit este în proiect) şi grosimea tencuielii interioare este de 1cm (sau mai mult) aflați grosimea statului de izolatie).
Cu stima si respect.

Introduci o surubelnita subtire de 3mm diametru (care costa 10 lei ) si lunga de 200mm in izolatie pana se opreste in perete si afli ce grosime are izolatia.

Cristian nici un proprietar in deplinatatea facultatilor mentale nu te va lasa sa ii faci tu gauri in izolatie. Solutia domnului Constantin cu demontarea unui burlan imi pare cea mai eficienta. Plus ca asa se vede si din ce este facuta izolatia.

Grosimea nu este elementul cel mai relevant in determinarea calitatii izolatiei termice. Oricand se poate demonstra ca 5 cm pot izola mai bine decat 15 cm in anumite conditii. Daca o luam gradual din faza de constructie, as spune :
– fundatie izolata cu polistiren extrudat de la limita de inghet in sus;
– caramida cu sau fara locas de mortar ?
– etansarea corescpunzatoare a geamurilor, a spaletilor in contact cu tamplaria;
– eliminarea puntilor termice
– manopera ingrijita a placarii cu polistiren, fara spatii intre placi, sau umplerea lor cu spuma
– izolarea corespunzatoare a tavanelor de la mansarda sau etaj superior pe unde se pierdea cea mai multa caldura.
Nu grosimea este cea mai relevanta ci si calitatea punerii in opera, calitatea materialelor. Degeaba masori grasimea polistirenului si el este de o destitate mica . Gasesti in comert polistiren extrudat de diverse densitati. Uzual in magazine, fara comezi personalizate gasesti de la EPS 50 pana la EPS 80. Daca vanzatorul a respectat grosimea dar nu densitatea si metodele de punere in opera … asta se va vedea in timp.
Cred ca cel mai bine te adresezi unui auditor energetic. Ai sa platesti pentru asta, dar este cel mai in masura sa te ajute in evaluarea izolarii termice, cat mai aproape de adevar. Exista termometre de masurat temperatura la suprafata corpurilor, asa dar, masurand temparatura aerului din casa si de afara, a fetelor peretelui in casa si afara se poate determina coeficientul de transfer termic si mai multe date despre izoltie.

Te rog mult, un sfat pt. izolarea podului cu vata bazaltica, ce trebuie sa stiu, sa urmaresc cand se face executia; n-am garantia ca mesterii sunt f. priceputi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *