Categorii
Intrebari de la cititori

Calorifere din fonta la centrala termica de apartament?

In curand vom instala centrala termica in apartament si ne confruntam cu urmatoarea dilema: sa renuntam la caloriferele vechi din fonta sau sa cumpar unele noi. Am inteles ca toate caloriferele noi, din otel sau aluminiu, desi arata frumos se racesc rapid, sunt mai zgomotoase si au in general durata de viata mai scurta.


Stiu ca cele din fonta nu sunt frumoase, dar nu pot spune ca ma deranjeaza neaparat vizual, le-as putea vopsi in ton cu peretii si oricum vin in spatele perdelelor. Problema mea este daca functioneaza corespunzator in combinatie cu o centrala termica de apartament. Ce ma sfatuiti sa fac?

Intrebare de la Rodica, pe adresa redactiei: Calorifere din fonta la centrala termica de apartament?

11 răspunsuri la “Calorifere din fonta la centrala termica de apartament?”

Salut, un prieten a avut aceiasi dilema, insa un meserias adevarat (nu un Dorel) l-a invatat : Caloriferele din fonta sunt cele mai bune, insa daca se pun la o centrala murala de apartament, pune mai mult „la munca” centrala. In afara de asta, trebuisc foarte bine curatate pe interior (cei care fac verificarea periodica a centralelor au un dispozitiv foarte bun de curatare). Mai asteapta pareri de la cunoscatori.

Buna ziua, centralele murale de apartament nu au o funtionare rentabila echipate cu calorifere de fonta deoarece fonta este un material cu inertie termica foarte mare pe cand centrala este proiectata sa genereze caldura in timp scurt adica termostatul de ambient genereaza comanda de fubctionare, flacara porneste iar caloriferele se vor incalzi in timp scurt, cad se realizeaza temperatura setata termostatul de ambient va opri flacara si gata pe cand in cazul caloriferelor de fonta cantitatea de caldura pe care o pot prelua si ceda ele in unitatea de timp este mai mica si se poate intampla urmatorul fenomen: centrala pleaca, agentul termic nu se raceste indeajuns iar dupa o perioada de funcionare lucreaza tremostatul de pe retur din centrala iar flacara este oprita functionand numai pompa de recirculare pana ce agentlmtermic cedeaza indeajuns de multa caldura sa porneasca iar flacara si tot asa pana cand este indeajuns de cald in camera unde termostatul de ambient va ori centrala iar caloriferul cadand in continuare caldura pana la urma se abtine o temperatura mai mare dacat cea dorita si asta in timp mai mare si consumuri mai mari. Un alt dezavantaj al fontei este si porozitatea materialului ceea ce face ca sa se produca acumulari de impuritati in diverse puncte din calorifer ceea ce le micsoreaza randamentul si asa mai scazut iar miscarea agentului termic prin instalatie sa se faca mai greu si pompa trebuie setata pe virteza mai mare iar asta inseamna o obosire a pompei de recircuare mai rapida. Fonta era mai avantajoasa in sitemul centralizat unde agentul termic se furniza dpa un program caloriferele raman calde si dupa oprirea caldurii dar incalzizera lor se facea intr-un timp mai indelungat dacet cel in care ele mai furnizau caldura. pentru centralele automate se recomanda otelel care este mai ieftin sau aluminiu care are conductivitatea termica mai buna dar este mai scum si fara o foarte buna rezistenta mecanica dar o buna rzistenta la coroziune sau cuprul care este cel mai scump si cel mai eficient din toate punctele de vedere. Daca caloriferul s-a racit cand s-a oprit centrala asta inseamna ca el a cedat toata caldutra ce a trecut prin el iar cand v-a fi nevoie timpul de incalzire si transmitre a caldurii in incapere va fi de ordinul 30 sec. – 1,5 min in functie de distanta fata de centrala. Nu va recomand fonta chiar daca asta inseamna o cheltuiala suplimentara acum dar pierderile dumneavoastra in tremen mediu si lung vor fi muuult mai mari.

Eh ,sfaturi și sfaturi , am centrala Erredue Calor din 2005, calorifere fonta, pompa merge, termostatul pe retur la fel , se încălzesc mai greu caloriferele dar rămîn calde și doua ore. Am un calorifer aluminiu în baie , se raceste in 10 min. N-aș renunța pentru nimic la fonta….

BUNA ZIUA
Teorii ,sfaturi,dar practica me omoara,sfatul meu este sa pastrati caloriferele de fonta, nu veti regreta, daca nu sunteti multumit ,le puteti inlocuii fara o cheltuiala prea mare.Pt executie-costuri-renovari-proiectare , case-vile-pensiuni-apartamente-etc , la rosu sau la cheie , cu materialele noastre sau ale proprietarului , contactati-ne pe e-mail vilmacomp1969@yahoo.com sau tel 0724156676-WhatsAp. Prezentam lucrari executate sau in curs de executie in Valcea si imprejurimi
STIMA

buna ziua
rar mi-a fost dat sa citesc atitea ineptii in citeva postari,singura problema a caloriferelor dumitale de fonta este ca sint subdimensionate,sint calculate la o temperatura a agentului termic mai mare decit este rentabil sa-i ceri centralei de apartament,nu cred ca iti convine sa folosesti o centrala in condensatie la o temperatura de minim 70G nu mai faci economie, dimpotriva,virtej in buzunare,in rest indiferent de ce radiatoare vei folosi perdelele scurteazale pina la pervazul ferestrei,economia primeaza in locul esteticului parerea mea

Parerile sunt impartite, si pe mine ma interesa subiectul, asa ca acum chiar nu mai stiu ce sa fac

Si mie ,rar mi-e dat sa văd cum poate un om să-și impuna parerea, mințind…Toate caloriferele sunt bune, depinde de opțiunea fiecaruia,inepțiile sunt parerea unora care vor dictatura proprie in orice domeniu…..

@mopsu,nu cred ca am afirmat ca radiatoarele de fonta sint rele,poate ai citit pe altundeva,afirmatia ca sint subdimensionate se pare ca nu o intelegi,pentru stiinta dumitale un radiator se dimensioneaza in raport cu necesarul de caldura din incapere,in functie de temperatura agentului termic,cind sau construit blocurile cu radiatoarele de fonta se incalzeau cu apa firbinte 90G acum de la centrala in condensatie nu poti sa ceri temperatura asta pentru simplul motiv ca nu este economic,dar daca ai bani si vrei sa-i arunci pe ferestra e ok,pe scurt ca sa pricepi LA TEMPERATURA DE FUNCTIONARE A UNEI CENTRALE IN CONDENSATIE IN REGIM ECONOMIC DE 50-60G radiatoarele de fonta existente in apartament sint mici,dar daca vrei totusi fonta sint 2 solutii vezi care e necesarul de caldura si cauti elementi suplimentari la caloriferele care le ai si un instalator dispus sa le nipleze,sau mai simplu cumperi noi de la romstal cu aprox 80lei/element de 150W, cam 20 ai nevoie in camera mare….ce zici se merita?in alta ordine de idei nu doresc sa imi impun parerile,omul face ce vrea dar cum traiesc din instalatii de vre-o 40de ani ma gindesc ca pot sa dau un sfat, cit de-cit avizat

Daa, de sfaturi suntem toti buni, dar cand folosesti cuvinte jignitoare ca ,, ieptii ,, provoci repulsie , cel putin mie. Rusinica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *