Categorii
Intrebari de la cititori

Cand se planteaza via, sa bag bucati taiate in pamant?

In ce perioada se poate planta via? As vrea sa tund bolta din fata casei si am inteles ca pot sa plantezi bucatile taiate direct in pamant. Cand si cum trebuie sa procedez, le bag in pamant si le pun peturi de plastic in cap, ca la trandafiri?


Intrebare de la Anita, pe adresa redactiei: Cand se planteaza via, sa bag bucati taiate in pamant?

5 răspunsuri la “Cand se planteaza via, sa bag bucati taiate in pamant?”

Am inteles ca trebuie pus nisip dupa plantare si udat bine. Nisipul pastreaza umezeala. Poate ca ar fi bine si peturi ca la trandafiri.

Ideal era toamna, dar daca soiul nu este pretentios se poate face si acum. Vita nobila se altoieste pentru a avea puterea portaltoiului. Mai bine cumparati butasi de 3 ani de la producatori, Au radacini mai bune si se prind mult mai bine.

Pe vremuri se spunea ca pui la scoala.
Dupa ce se tunde via, sa aleg crengute co 4- 5 muguri si se ongrpapa astfel incat ultimul mugur sa ramana neacoperit cu pamant. Atentie, crenguta trebuie taiata la in unghi de 45 grade la partea ce se ingroapa. Toate aceste crengute se ingroapa la in loc bun unde nu se umbla 2 ani. Se ingroapa la o distanta de 10-15 cm una de alta, se sapaligeste in timpul anului si se uda de cate ori e nevoie. Nu se pune nimic in cap.

Cam asa am facut si eu, am ingropat betele si in toamna urmatoare le am scos ca aveau radacini si le am plantat in gropi si toate s au prins mai este si posibilitatea prelungirii boltei prin joarde trase prin pamant si lasat capatul acesteia la suprafata

Prin marcotaj este mai sigur si se pastreaza si caracteristiciele viei de la care se introduce coarda in pamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *