Cum configurezi o bucatarie in care sa gatesti cu drag


Daca nu privesti gatitul ca pe o obligatie sau o corvoada si iti place sa testezi mereu diverse retete si preparate noi e clar ca iti place sa gatesti la fel de mult cum imi place si mie. Insa hai sa recunoastem ca pentru a face acest lucru cu drag avem nevoie si de o bucatarie amenajata pe masura: frumoasa, practica, functionala si echipata cu toate electrocasnicele moderne.

Tocmai pentru ca amenajarea unei bucatarii perfect organizate si optimizate nu costa putin – suma finala depasind in unele cazuri cateva mii de euro, in functie de materialele folosite, suprafata incaperii, numarul dulapurilor si electrocasnicelor incorporate – alegerea si impletirea tuturor elementelor necesare sunt pasi pe care trebuie sa-i faci calculat. Doar asa vei reusi sa obtii un spatiu frumos si confortabil in care sa gatesti cu drag pentru familia ta.

Cat de des gatesti si ce iti place sa mananci?

Faptul ca gatitul se numara printre pasiunile tale nu se traduce neaparat in testarea zilnica a unor retete noi sau reeditarea bucatelor in prepararea carora te-ai specializat deja. Sunt persoane care desi au acest hobby nu gatesc mai des de o data sau de doua ori pe saptamana si chiar si atunci cand o fac prefera sa prepare mancaruri rapide si usoare. Pornind de la aceasta idee, inainte de a analiza necesarul dotarii din viitoarea amenajare a bucatariei tale, trebuie sa constientizezi frecventa cu care gatesti si ce tipuri de preparate preferi sa faci. Frecventa gatitului si stilul alimentar sunt doi factori care te pot ajuta sa deduci mai exact necesarul spatiilor de depozitare, precum si tipul si dimensiunea electrocasnicelor pe care le vei folosi in amenajarea bucatariei.

Daca preferi mancarurile usoare si prepari de cele mai multe ori diverse tipuri de carne sau peste la gratar sau la cuptor pe care le garnisesti cu salate proaspete, o bucatarie minimalista dotata cu cateva dulapuri, o plita (poate chiar si cu doar doua ochiuri), un cuptor, un frigider si un gratar electric iti poate satisface nevoile. Spre exemplu, o matusa de-ale mele este vaduva de cativa ani buni si locuieste singura, iar pentru ca gateste putin si rar, preferand sa manance fructe si legume proaspete, salate, sandwich-uri, se declara absolut satisfacuta de bucataria in care are nici mai mult, nici mai putin de doua corpuri de baza, un dulap suspendat, o polita draguta montata pe perete, o plita cu doua ochiuri, un cuptor electric mic, un frigider compact si alte cateva mici electrocasnice. In tinerete, cand avea familia completa, gatea cu placere zilnic si avea nevoie de mult mai multe ustensile si spatii de depozitare. Acum insa, de cand si-a schimbat radical stilul alimentar si gateste mult mai rar (in special cand o viziteaza copiii si nepotii) prefera dotarile minimaliste.

Cu ce finisezi peretii si pardoseala

Cand vine vorba despre finisajele folosite bucatarie, principiile alegerii ar trebui sa fie aceleasi: pentru protejarea peretilor si pardoselii de petele de murdarie si pentru curatarea rapida si usoara a acestor suprafete e indicat sa alegi materiale rezistente la umiditate, la stropii si vaporii de grasime, la abraziune, la contactul cu detergentii si la eventualele socuri mecanice. Gresia si faianta sunt cele mai populare materiale dintre cele care intrunesc cerintele enumerate mai sus, asa ca probabil tocmai placile ceramice vor fi si prima ta optiune in amenajarea si decorarea spatiului in care gatesti. Insa si in aceasta etapa te poti impiedica din cauza varietatii foarte mari de modele si culori pe care le gasesti in orice magazin de profil. Pentru a face o alegere buna pe termen lung iti recomand sa elimini de la bun inceput modelele de faianta si gresie ieftine. Chiar daca aparent nu arata rau acestea sunt de calitate inferioara, iar pretul mic este principalul indiciu in acest sens. Indreapta-ti atentia asadar spre modelele de clasa medie daca cele din clasa superioara iti depasesc bugetul. Alege modele in culori deschise daca vrei sa aduci mai multa lumina in bucatarie si evita-le pe cele cu striatii sau textura poroasa care sunt dificil de curatat si intretinut.

Alte optiuni de materiale potrivite in finisarea si amenajarea bucatariilor spre care te poti orienta sunt: sticla securizata pictata sau colorata, mozaicul din sticla, lastrele ceramice, travertinul lucios, marmura, caramida aparenta sau piatra naturala si cea decorativa (fiind poroase, acestea din urma trebuie tratate periodic cu un lac impermeabilizant special) pentru placarea peretilor, iar pentru placarea pardoselilor acestei incaperi gresia poate fi inlocuita cu marmura, beton slefuit, parchet laminat sau stratificat, pluta, marmoleum, un strat din rasini epoxidice etc.

Configurarea mobilierului de bucatarie

Pornind de la ideea ca iti doresti o bucatarie in care sa-ti desfasori cu drag pasiunea pentru gatit, configurarea mobilei este una dintre etapele de reusita carora depinde confortul noii amenajari. Ca sa te simti cu adevarat bine in viitorul decor si sa te asiguri ca noul mobilier este exact ceea ce-ti trebuie, e bine sa excluzi garniturile standard si sa proiectezi un ansamblu de corpuri la comanda, perfect calibrat dupa forma si dimensiunea incaperii, dupa obiceiurile tale de gatit, dupa cantitatea de vase si ustensile pe care le detii si dupa dimensiunea si numarul electrocasnicelor pe care le doresti in bucataria ta. Si, pentru a-ti asigura acces usor la toate zonele de interes din incapere, nu uita sa aplici corect regula triunghiului.

O serie de informatii si o colectie de imagini gasesti aici: Cum se amenajeaza o bucatarie pas cu pas – planul de atac.

Poate cea mai practica varianta de configurare a mobilierului de bucatarie este cea cu desfasurare pe doua laturi. Mobila in forma literei L este optiunea ideala atat in incaperile spatioase, cat si in cele mici, unde fiecare dulap in plus este ca o gura de aer pentru persoana care gateste. Aceasta varianta de configurare este si cea care iti permite sa implementezi cel mai usor regula triunghiului mentionata mai sus. Daca dispui de un spatiu foarte amplu poti merge chiar si pe varianta unui mobilier pe 3 laturi.

Iti recomand sa vezi modelele si ideile ilustrate aici: Mobilier pentru bucatarii mici – 16 exemple de proiectare ergonomica.

Intr-o bucatarie patrata poti proiecta un mobilier pe doua laturi, corectand astfel vizual forma incaperii. Si acest tip de configuratie iti permite sa distribui comod si la distante rezonabile principalele elemente necesare in procesul de gatit: plita si cuptorul care formeaza impreuna zona fierbinte, chiuveta, adica zona in care se spala alimentele si vasele de gatit si frigiderul care reprezinta zona rece.

Mai poti citi si: Cum alegi corect electrocasnicele pentru bucatarie – ghid practic si Alegerea electrocasnicelor pentru o bucatarie mica.

Blatul de lucru – aspecte de avut in vedere

Desi nu este parte componenta a celebrului triunghi blatul de lucru este indispensabil intr-o bucatarie in care se gateste in mod regulat. Fie ca ai o alimentatie usoara, bazata pe salate si alimente proaspete si putin preparate termic, fie ca iti plac preparatele complexe, ce necesita multe ore de pregatire, blatul de lucru este punctul de plecare – locul in care iti pui efectiv in practica experienta si pasiunea pentru gatit. Tocmai de aceea trebuie sa te asiguri ca iti vei pastra o suprafata cat mai mare de blat neintrerupt atunci cand creezi conceptul de amenajare, cand configurezi mobila si cand stabilesti pozitia ciuvetei si a electrocasnicelor.

Desigur ca sunt situatii – si ma refer aici la bucatariile mici in mod special – cand spatiul disponibil este atat de restrans incat dupa montarea plitei si chiuvetei abia daca mai raman 60-80 cm de blat neintrerupt. E bine si asa, decat deloc. Insa daca fractionezi suprafata de lucru fara sa te oblige suprafata restransa a incaperii, doar din cauza unei configurari neinspirate a mobilei si electrocasnicelor, te alegi cu o bucatarie in care procesul de gatit se va desfasura greoi, devenind in timp o corvoada.

Ar mai fi ceva de adaugat aici: pentru a-ti usura munca, fa-ti un obicei din a pastra blatul mereu liber si curat. In acest fel nu doar ca te vei misca mai usor in timpul gatitului, ci si bucataria va avea un aspect mult mai ordonat si ingrijit. Ascunde painea, borcanele cu miere, cutia cu cafea si tot felul de alte maruntisuri in dulapurile proiectate special in scopul depozitarii si lasa blatul liber si curat, mereu gata pentru o noua runda de gatit cu drag.

Confortul vizual este important in timpul gatitului

Mamei mele i-a luat multi ani sa inteleaga ca degeaba are un bec puternic la lustra de pe tavanul din bucatarie daca lumina degajata de acesta nu ajunge pana la chiuveta atunci cand gateste si are de spalat vase seara, dupa lasarea intunericului. Acum, de la ultima reamenajare a bucatariei, are si ea o banda de iluminat led montata in partea inferioara a dulapurilor suspendate si in acest fel are suficienta lumina in zona chiuvetei si a blatului de lucru in orice moment al zilei, iar acest lucru o bucura nespus.

Un articol in care am dezvoltat mai mult acest subiect gasesti aici: Iluminatul intr-o bucatarie mica – idei si sfaturi.

Nu spun ca fara o sursa de iluminat local ca banda led, corpurile tip neon sau spoturile incastrate in partea inferioara a dulapurilor montate pe perete, deasupra blatului de lucru te vei rani cand vei toca o ceapa sau un morcov sau ca nu-ti vei putea prepara ceaiul pe care iti place sa-l bei seara, inainte de culcare. Nici vorba! Probabil ca ai putea face aceste operatiuni si pe intuneric. Spun doar ca prin asigurarea cantitatii necesare de lumina in zona de lucru procesul de pregatire si preparare a alimentelor se va desfasura mult mai usor, fara sa resimti oboseala acuta a ochilor si poate chiar si dureri de cap. Personal, consider ca iluminatul local este esential in aceasta incapere, poate chiar mai important decat iluminatul general, adica decat lustra sau plafoniera de pe tavan. In plus, acest mic „adaos” nu costa mult si poate fi achizitionat chiar si dupa proiectarea mobilierului, putand fi montat cu usurinta de oricine in baza instructiunilor.

Sursa foto: BestInteriorDesign


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.