Cum fac eu cozonacii cu nuca, rezultate garantate

Sunt ani de cand tot vreau sa scriu si sa impartasesc cu voi aceasta reteta si mereu imi amintesc de ea chiar in timp ce fac cozonacii, adica de Paste, de Craciun si poate in alte cateva ocazii, iar apoi uit cu desavarsire. Si iata ca acum mi-am amintit in timp util, ca poate esti in cautarea unei retete noi si usoare de cozonaci pufosi, umpluti cu miez de nuca si cacao, pe care sa o testezi in zilele ce urmeaza.


Mama mea nu a facut niciodata cozonaci in casa si nu ne facea niciodata dulciuri desi gateste minunat. Nu m-a deranjat niciodata acest lucru, insa recunosc ca mi-as mai fi dorit si eu macar din cand in cand cate un desert facut in casa. Banuiesc ca iti dai seama ca nu aveam cum sa mostenesc o reteta de cozonac de la mama mea. Asa ca atunci cand am ajuns si eu la casa mea si am devenit si eu mama la randul meu am testat mai multe retete de cozonaci pana cand am gasit-o pe cea de care m-am indragostit si pe care n-as schimba-o cu alta, atat pentru ca prezinta o metoda usoara de preparare, cat si pentru ca nu presupune ore intregi de framantare si pentru ca nu cere nu stiu ce ingrediente greu de procurat.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac

inainte de copt

Pentru ca sunt atat de gustosi cozonacii preparati dupa aceasta reteta, fac intotdeauna 4 bucati, asa ca daca vrei sa faci doar 2 cozonaci nu trebuie decat sa injumatatesti cantitatile ingredientelor de mai jos:

  • 8 galbenusuri;
  • 500 g unt (nu margarina);
  • 500 g zahar;
  • 1 litru lapte;
  • 70 g drojdie proaspata, cruda;
  • 2 kg faina alba de calitate superioara, bine cernuta;
  • arome (coaja de la 1-2 lamai, zahar vanilat, esenta de rom);
  • sare;
  • 1-2 linguri de ulei.

E bine sa scoti toate ingredientele din frigider din timp, sa fie la temperatura camerei in momentul prepararii. Eu le las de cu seara pe masa din bucatarie si te sfatuiesc sa procedezi la fel.

Modul de preparare al aluatului de cozonaci

cozonaci scosi din cuptor

Povestea incepe cu incalzitul laptelui si topirea zaharului si untului. Laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte, ca altfel risca sa moara drojdia. Trag deoparte cateva linguri de lapte caldut, iar restul il amestec cu untul topit. Uneori, sa stii, topesc laptele cu zaharul si untul deodata si le las la racit pana cand sunt exact cat trebuie de caldute. Amestec apoi drojdia cu o lingurita de zahar si 2-3 linguri de lapte cald. O las asa cat timp pregatesc faina, cernand-o intr-un lighean de plastic incapator, ca sa devina aerata si sa ajute la cresterea cozonacilor. Apoi adaug, pe rand, intr-un caus format in muntele de faina cernuta cele 8 galbenusuri frecate cu putina sare (pe asta o stiu de la bunica mea: galbenusurile frecate cu sare devin mai portocalii, capata o culoare mai intensa), aromele, drojdia dizolvata in lapte si amestecul de lapte caldut si zahar cu unt topit. Din acest moment incep sa framant aluatul cu ochii pe ceas. Nu framant niciodata mai mult de 30-40 minute si te asigur ca nici nu e nevoie de mai mult: cozonacii mei cresc tare frumos de fiecare data.

Vezi si: Aranjarea mesei de Paste – idei decorative cu stil.

Apoi, pentru ca trebuie lasat aluatul la dospit si pentru ca mai mereu am cate un geam sau o usa din bucatarie deschisa, apelez la ajutorul cuptorului electric pe care il preincalzesc la 50 grade si apoi il setez la 35 grade. Introduc ligheanul cu aluatul de cozonaci framantat si acoperit cu un prosop curat si ma apuc sa prepar umplutura din miez de nuca oparit. Am citit la un moment dat si despre o alta metoda de ajutare a aluatului sa creasca: pornit cuptorul electric pentru 5-10 minute la temperatura de 100 grade, oprit dar lasat cu becul aprins si apoi introdus vasul cu aluat in cuptor. Probabil ca voi incerca si aceasta varianta de dospire a aluatului la un moment dat.

Umplutura de cozonac cu nuca oparita, stafide si cacao

  • 500-600 g nuca macinata;
  • 170-200 ml lapte;
  • 150-200 g zahar;
  • 100-150 g stafide;
  • 2 linguri de miere;
  • 2 linguri de cacao;
  • esenta de rom.
felii in farfurie

Las stafidele la inmuiat in putin lapte si esenta de rom. Pun la fiert intr-o craticioara restul de lapte cu mierea, zaharul tos si cele 2 linguri de cacao, amestecand pana la topirea zaharului, iar apoi torn compozitia inca fierbinte peste nuca macinata si amestec pana la omogenizarea compozitiei. Adaug si stafidele hidratate si aromatizate cu esenta de rom si las totul la racit cat timp astept sa creasca aluatul de cozonaci.

Citeste si: Pregatiri decorative pentru Paste – idei de amenajare a casei.

Poate ca pentru unii aceasta cantitate de umplutura este prea mare pentru 4 cozonaci, insa mie imi plac cozonacii cu multa umplutura si nu mi s-a intamplat niciodata sa nu creasca din cauza ca am pus atata nuca. Nuca poate fi inlocuita cu mac (insa acesta trebuie fiert inainte) sau cu alte tipuri de nuca macinata (eu am folosit un amestec de migdale si alune de padure la un moment dat si nu mi-a parut rau).

Umplerea cozonacilor

Cand aluatul este suficient de crescut, il impart in 4 bucati egale si incep sa modelez cozonacii. Ung masa din bucatarie cu putin ulei, ca sa nu se lipeasca aluatul de masa si impart fiecare bucata in doua, intinzand-o cu facaletul. Ung apoi fiecare bucata cu umplutura impartita in prealabil in 8 portii (cate 2 pentru fiecare cozonac) si rulez aluatul, impletind la final cele doua rulouri umplute cu miez de nuca si cacao. Asez cozonacii rulati astfel in forme de cozonac tapetate cu hartie de copt, ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte si il mai las sa creasca pret de inca cel putin 20-30 minute. Uneori ii pudrez deasupra si cu putin zahar tos, insa pentru ca acesta se topeste rapid si se innegreste si crusta din partea superioara a cozonacilor capata o nuanta mai inchisa. Ii introduc apoi in cuptorul preincalzit la 175 grade, unde ii las sa se coaca aproximativ 45 minute. Daca mi se pare ca s-au rumenit prea repede umezesc pe o parte o coala de hartie de copt si o pun deasupra cozonacilor, cu partea uda in sus.

Poti vedea si: Cum decoram ouale de Paste – 10 idei cool.

Imaginile din articol sunt facute in datile trecute in care am preparat cozonaci dupa exact aceasta reteta, asa ca sper ca poti vedea cat de bine crescuti si bogati au fost.


3 comentarii la “Cum fac eu cozonacii cu nuca, rezultate garantate”

  1. Buna, este aproape la fel si reteta mea cu o exceptie f important si anume ca mierea supusa la temperaturi mari devine toxica si prin urmare nu o folosesc niciodata in deserturi. Sarbatori cu lumina si pace va doresc tuturor colaboratorilor si gestionarilor acestui site mininat!

  2. Buna, Daniela!

    Ma bucur sa aud ca folosesti aceeasi reteta. Auzisem si eu aceasta informatie, insa am discutat cu mai multi apicultori care m-au asigurat ca mierea nu devina toxica atunci cand este folosita la gatit, ci isi pierde proprietatile. Insa poti face umplutura de cozonac si fara miere, este la fel de gustoasa, cum sunt convinsa ca stii si tu.

    Sarbatori frumoase!

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Regulament privind comentariile.