Categorii
Intrebari de la cititori

Fundatie casa lemn, sol dur cu piatra

Buna ziua, as dori sa aflu ce fel de fundatie as avea nevoie pentru o casa din lemn, tinand cont ca solul e unul dur cu piatra, pentru o suprafata de cca 70 mp. Multumesc.


Intrebare de la DinuPetrica, pe adresa redactiei: Fundatie casa lemn, sol dur cu piatra.

4 răspunsuri la “Fundatie casa lemn, sol dur cu piatra”

se poate si fara fundatie din beton pentru care se plateste autorizatie. De exemplu : placa din beton fara fundatie, piloni ingropati in pamant, din lemn, fier sau beton, fundatie din piatra zidita la sec( fara mortar)

Înainte vremuri, se construiau fundatii(temelii din lemn)de stejar.se stie ca stejarului ii priește mediul umed(Vezi primăria capitalei care de cand au betonat răul dâmbovița solul sa uscat in timp,și temelia acesteia a cedat fiind in mare parte construită cu lemn de stejar).mai spre șes sa folosit și se mai folosește salcamul,(case de chirpici si paianta. Cea din piatra zidită,din pacate nu mai sunt pietrari sa faca asa ceva cu excepția câtorva care mai mult placheaza cu piatra de rau sau de munte. Costurile însă sunt mari și nu merita. IN CONCLUZIE ,recomand betonul armat bine izolat,în care se poate usor instala țevile de canalizare și pluviale.
Eu am lucrat câteva case pe fundație de lemn și pot sa-ti trimit cateva imagini sa iti faci o idee.faptul că solul e dur e un lucru bun pentru tine,dar nu și pentru cel care sapă…

Cand faci proiectul, structuristul in baza studiului geo, iti spune cum sa faci fundatia, adancime, grosime, tip de beton iti poate face si calculul materialelor necesare(nu ma refer la pret) si contracost evident

Este totusi o casa de 70 mp….. va avea la final o greutate considerabila, greutate care trebuie preluata, si repartizata relativ uniform de o placa.
Oricat de pietros ar fi solul, vor interveni asupra placii presiuni diferite, si fara o fundatie, solul va ceda in cativa ani in anumite puncte si de asteptat vor aparea fisuri in pereti, si poate chiar mai rau…..
Chiar din lemn constructia va ceda fiind de asteptat modificari geometrice.
,,Temelia,, metaforic dar si real este baza….. Nu ne putem permite pe considerente minimale sa investim si sa construim pe parerile unora sau altora…
Orice constructie pe considerente de siguranta, durabilitate, confort trebuie sa respecte reguli pe care nu ,, parerea,, le stabileste ci stiinta, ansamblul de experiente studiate le stabileste.
Trebuie sa apelati la un studiu geologic si functie de acesta sa va fie proiectata o fundatie si placa parter corespunzatoare.
Va veti investi banii cu siguranta ca va ramane si nepotilor, poate si stranepotilor… Lemnul este sfant, este viu, sa il tratam ca atare…
Alexandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *