Categorii
Amenajari si decoratiuni exterioare

Gradina de ploaie – solutie frumoasa pentru zonele inundabile din curte

Daca nu ai auzit pana acum despre gradinile de ploaie si nu intelegi ce reprezinta acestea si care este rostul lor, informatiile cuprinse in articolul de astazi te vor ajuta sa gasesti raspuns la aceste intrebari. Pe scurt insa, acestea sunt amenajate cu plante si flori iubitoare de apa care au rolul de a acumula excesul de apa din curte, prevenind astfel formarea zonelor mlastinoase si inestetice.


Primavara este anotimpul in care riscul producerii inundatiilor creste, iar cei care stau la curte in zone de vale sau campie se lovesc aproape anual de aceasta problema, mai cu seama in perioadele cu ploi abundente. Aceasta problema se intalneste insa si in zonele fara risc de inundatii, in curtile care au diferente de nivel. In perioadele cu cantitati insemnate de precipitatii zonele mai adanci (depresiunile) se inunda, formand balti ce strica aspectul intregii curti. Poti preveni formarea baltilor prin umplerea denivelarilor cu pamant sau poti rezolva aceasta problema prin amenajarea unei gradini de ploaie, care nu doar ca te va ajuta sa rezolvi aceasta problema, captand apa in exces si folosind-o pentru dezvoltarea speciilor de plante higrofile, ci va deveni un punct de atractie al curtii tale.

Avantajele gradinilor de ploaie

Daca informatiile de mai sus nu te-au convins de avantajele amenajarii unei gradini de ploaie in curtea casei tale, poate o vor face urmatoarele argumente:

  • In perioadele cu precipitatii abundente (primavara si toamna in mod special), cand solul nu poate absorbi apele pluviale in exces si cand nu exista o solutie de evacuare a acestora, poate aparea problema inflitratiilor, in timp putand avea de suferit beciul, peretii si structura casei. O gradina de ploaie va capta aceasta apa si va preveni aparitia problemelor de acest gen.
  • Absorbind apa in exces, aceste gradini higrofile previn aparitia si inmultirea tantarilor si altor vietati pe care nu ti le doresti prin preajma si pentru care baltile, umiditatea si solul mlastinos reprezinta un teren propice dezvoltarii.
  • Florile si plantele ce pot fi crescute intr-o astfel de gradina atrag fluturi si insecte benefice, precum si diverse specii de pasari, sporind latura estetica a curtii tale.
  • In timp ce acumuleaza apa in exces, vegetatia din compozitia unei gradini de ploaie conserva apa la nivelul radacinilor si in acest fel ajung sa tolereze perioadele secetoase fara a fi nevoie sa fie udate suplimentar.
  • Intrucat absorb si praful si diverse substante poluante din mediul inconjurator, laolalta cu apele pluviale (nu uita ca ploaia spala efectiv acoperisurile, aleile, pavelele si toate suprafetele exterioare, iar apa care se scurge de pe toate aceste suprafete este foarte murdara), putem spune ca gradinile de ploaie au si functie de purificare a apei, filtrand-o inainte de a o lasa sa treaca mai departe in sol.
  • Nu in ultimul rand, dupa amenajare, o astfel de gradina nu necesita atentie speciala prin comparatie cu rondurile cu flori anuale sau cu gradinile de legume.

Ce plante suporta pamantul foarte umed?

Aceasta este intrebarea de la care trebuie sa pornesti selectia plantelor si florilor potrivite pentru amenajarea unei gradini de ploaie. Un specialist in peisagistica le cunoaste foarte bine si ar face alegerea foarte rapid, bazandu-se desigur si pe preferintele tale. In principiu insa, trebuie subliniat ca ar trebui sa-ti indrepti atentia spre plante perene locale, specifice zonei in care locuiesti, iubitoare de sol foarte umed. Acestea se vor adapta imediat in noua casa si vor creste si se vor dezvolta fara ajutorul fertilizatorilor. Daca preferi sa te ocupi de amenajarea ei fara ajutorul unui arhitect peisagist, fa o plimbare prin pepinierele din imprejurimi si discuta cu cei de acolo, rugandu-i sa-ti spuna ce plante specifice locului sunt potrivite pentru o gradina de ploaie. In functie de zona in care vei amenaja gradina respectiva – daca este la soare sau la umbra – vei face si alegerea finala a plantelor, intrucat nu toate suporta razele directe ale soarelui, la fel cum nu toate tolereaza umbra.

Mai poti citi si: 3 scheme de plantare a florilor pentru o gradina de poveste.

Insa daca vrei neaparat cateva denumiri de plante si flori potrivite acestui scop, noteza-le pe urmatoarele: Eupatorium – o planta cu flori ce atrage polenizatori, Aster din New England – este o planta erbacee perena ce face flori ce se aseamana cu niste margarete in miniatura, Lobelia cardinalis – o planta care adora solurile umede si chiar pe cele mlastinoase, ce produce flori de culoare rosie, Iarba decorativa Panicum virgatum – o planta iubitoare de umiditate ce creste sub forma de smocuri bogate, Bulbucul de balta – este o planta acvatica folosita in amenajarea iazurilor si gradinilor acvatice, originara din zonele mlastinoase, Busuiocul turcesc – o planta perena extrem de rezistenta, care infloreste intreaga vara si care prefera solurile umede si bogate, Astilbe – o floare perena care se dezvolta sub forma de tufa si are inflorescente superbe albe, roz, rosu sau ciclam, Suzana cu ochii negri – o floare care nu trece neobservata, Irisul – una dintre cele mai frumoase flori, in viziunea mea, care adora solurile umede, prezentandu-se intr-o varietate incredibila de culori. Daca doresti sa obtii si un folos alimentar de pe urma acestei arii din curtea ta, poti planta si cativa afini si merisori.

Iti recomand sa citesti si: 5 arbusti de gradina cu fructe benefice sanatatii.

Dimensiunea unei gradini de ploaie

O gradina de ploaie nu este greu de amenajat sau de intretinut. In mod normal, dupa selectarea si plantarea florilor si plantelor potrivite nu mai trebuie sa faci nimic, poate doar sa plivesti buruienile care pot sa apara. In ce priveste dimensiunile pe care trebuie sa le aiba o astfel de gradina pentru a putea absorbi apa in exces, ideal este ca aceasta sa masoare cel putin 15-20 mp (desi unii arhitecti peisagisti sustin ca, pentru a fi eficienta, aceasta ar trebui sa masoare cam cat 20% din suprafata acoperisului casei), astfel incat sa ai suficient loc pentru plantarea intercalata a mai multor specii de plante higrofile. Dar logic este sa raportezi suprafata gradinii de ploaie la suprafata totala a curtii si la volumul de apa greu de gestionat in perioadele cu precipitatii abundente. Pentru a-i da un aspect cat mai natural cu putinta evita formele clare si mergi mai curand pe o forma alungita, asimetrica si nu uita sa folosesti in amenajarea gradinii si pietre de rau.

As mai adauga si ca e bine sa creezi aceasta gradina la o distanta sigura de casa, mai ales daca ai si beci, iar pentru a dirija apele pluviale in directia respectiva (in cazul in care acestea nu se varsa natural intr-acolo) poti sapa niste mici santuri sau poti ingropa burlanele in pamant, legandu-le apoi de o teava ingropata prin care apa de pe acoperisul casei se va scurge direct in gradina ta de ploaie.

Sursa foto: Old Youth / Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *