Categorii
Utile

Cum reconditionezi cada din fonta cu vopsea din comert

Prietena mea a mostenit recent o garsoniera. Atat finisajele, cat si mobila din interiorul acesteia erau foarte vechi si uzate, asa ca mostenitoarea a decis sa angajeze o echipa de muncitori pentru renovare si sa cumpere mobila si electrocasnice noi, pentru a o face locuibila.


Singurul obiect la care nu a vrut sa renunte a fost cada din fonta pe care o avea in baie. Desi veche, aceasta se prezenta inca destul de bine, iar prietena mea a decis sa o pastreze si sa o reconditioneze cu vopsea din comert, pentru a-i improspata aspectul si pentru a o igieniza.

Atunci cand renovezi de la zero locuinta sau macar baia acesteia poate fi mai simplu sa renunti la cada veche si sa cumperi una noua. Insa desi ieftine, modelele din acril disponibile in magazine nu sunt tocmai rezistente: se pot pata, fisura si chiar sparge. Un model din fonta are o durata mare de viata si spre deosebire de cele din acril pot fi reconditionate chiar si fara ajutorul meseriasilor. Tocmai de aceea merita pastrata. Reconditionarea poate fi realizata in regim DIY cu ajutorul kiturilor speciale din comert. Kiturile contin atat vopseaua inodora pe baza de apa, cat si grundul si ustensilele de care ai nevoie pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect. In continuare iti voi povesti de unde poti procura un astfel de kit.

Etapele de vopsire a cazii din fonta

Desi stia ca exista mesteri specializati in reconditionarea cazilor din fonta, prietena mea auzise prin vecini ca nu toti meseriasii fac treaba buna si pentru ca nu reusise sa gaseasca un mester care sa-i inspire incredere, a decis sa se apuce singura de treaba, mai ales ca aflase deja de existenta kiturilor speciale de vopsit. A ales setul Penosil Bath Coating, un produs disponibil acum in magazine, la un pret rezonabil, as spune: costa in jur de 75-80 lei. Acesta contine urmatoarele elemente: vopsea epoxidica pe baza de apa si activator de vopsea, grund si activator de grund, o pereche de manusi, 2 role din burete (trafalet) si un maner pentru acestea, hartie abraziva (smirghel), 2 tije de amestec si instructiunile de utilizare.

Iata care sunt pasii pe care i-a urmat in baza instructiunilor respective:

 • A spalat bine de tot cada.
 • A slefuit-o apoi cu hartia abraziva, pentru a indeparta emailul umflat pe alocuri si pentru a facilita aderenta noului strat de vopsea.
 • A aspirat praful rezultat cu ajutorul aspiratorului si apoi a spalat bine de tot cada, pentru a se asigura ca interiorul acesteia este perfect curat.
 • A asteptat uscarea completa a intregii suprafete de lucru si chiar a grabit procesul, folosind in acest sens uscatorul de par.
 • Pentru ca a reconditionat cada dupa montarea gresiei si faiantei noi s-a ingrijit sa acopere si sa protejeze peretii, fatada cazii si pardoseala, invelindu-le cu folie de plastic fixate cu banda adeziva.
 • A sigilat in niste pungi de plastic si robinetul de la cada, pentru a preveni scurgerea accidentala a apei pe noul strat de vopsea.
 • A acoperit scurgerea si preaplinul cazii cu banda adeziva din hartie, aplicand apoi vopseaua cu grija in jurul acesteia.
 • A amestecat grundul cu activatorul, amestecandu-le bine de tot cu una dintre cele doua tije de amestec si l-a aplicat apoi pe intreaga suprafata a cazii cu ajutorul unei role, lasand-o sa se usuce apoi timp de 24 ore.
 • A doua zi a indepartat banda adeziva de pe gura de scurgere si de pe preaplinul cazii, a mai slefuit suprafata din fonta cu hartie abraziva, pentru a inlesni aderenta stratului final de vopsea epoxidica, si a spalat-o din nou, asteptand pana la uscarea completa a acesteia.
 • Apoi a acoperit din nou scurgerea si preaplinul si a amestecat vopseaua epoxidica cu activatorul de vopsea, folosind tija de amestec noua.
 • A aplicat si vopseaua folosind cealalta rola din burete, asigurandu-se ca nu a omis niciun punct, a dezlipit banda adeziva de protectie de pe marginea cazii si din dreptul gurii de scurgere si a preaplinului si a lasat-o sa se usuce bine de tot timp de 7 zile.
cada fonta reconditionata cu vopsea epoxidica
reconditionare cada din fonta cu vopsea epoxidica inainte si dupa – foto:
ArtisticRefinishing

Daca ai de reconditionat o cada pe care o folosesti in mod curent (daca nu ai o alta baie in apartament) cred ca cea mai dificila etapa este uscarea vopselei. Este nevoie de 7 zile pentru uscarea completa a acesteia, abia dupa trecerea acestor zile este permisa utilizarea cazii. Insa inainte de prima utilizare se recomanda sa o clatesti cu apa calda si sapun. Aceasta solutie este indicata mai ales atunci cand nu vrei sa renovezi baia in intregime (sa schimbi gresia si faianta), pasi care s-ar impune la achizitionarea unei cazi noi.

Prietena mea s-a declarat multumita de rezultat, cada ei a redevenit alba, imaculata asa cum si-a dorit-o, completand minunat noua infatisare a baii renovate. Nu stie insa cum se va comporta in timp si cat va dura minunea, insa spune ca acest proiect DIY i-a facut placere si ca va avea grija sa nu foloseasca detergenti abrazivi.

Un răspuns la “Cum reconditionezi cada din fonta cu vopsea din comert”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *